Publikacje

  1. Zadernowska A., Chajęcka-Wierzchowska W. 2017. "Prevalence, biofilm formation and virulence markers of Salmonella sp. andYersinia enterocolitica in food of animal origin in Poland",  LWT - Food Science and Technology,  75, 552-556 PDF
  2. Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A., Łaniewska-Trokenheim Ł. 2017. “Virulence factors ofEnterococcus spp. presented infood”, LWT - Food Science and Technology,  75, 670-676 PDF
  3. Olszewska M.A., Kocot A.M., Stanowicka A., Łaniewska Trokenheim Ł. 2016. Biofilm formation by Pseudomonas aeruginosa and disinfectant susceptibility of planktonic and biofilm cells. Czech Journal of Food Sciences 34(3): 204-210 PDF
  4. Olszewska M.A., Kocot A.M., Nynca A., Łaniewska-Trokenheim Ł., 2016. Utilization of physiological and taxonomic fluorescent probes to study Lactobacilli cells and response to pH challenge. Microbiological research 192: 239-246. PDF
  5. Olszewska M.A., Zhao T., Doyle M.P., 2016. Inactivation and induction of sublethal injury of Listeria monocytogenes in biofilm treated with various sanitizers. Food Control 70: 371-379.
  6. Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A., Łaniewska-Trokenheim Ł. “Virulence factors, antimicrobial resistance and biofilm formation in Enterococcus spp. isolated from retail shrimps”, LWT - Food Science and Technology, 2016, 69, 117–122 PDF
  7. Olszewska M.A., Kocot A.M., Łaniewska-Trokenheim Ł. "Analiza cytometryczna w mikrobiologicznych badaniach żywności".Medycyna Weterynaryjna, 2016,72, 162-167.PDF
  8. Olszewska M.A., Panfil-Kuncewicz H., Łaniewska-Trokenheim Ł. "Detection of viable but nonculturable cells of Listeria monocytogenes with the use of direct epifluorescent filter technique". Journal of Food Safery, 35, 2015, 86-90. PDF
  9. Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A., Nalepa B., Sierpińska M., Łaniewska-Trokenheim Ł. “Coagulase-negative staphylococci (CoNS) isolated from ready-to-eat food of animal origin - Phenotypic and genotypic antibiotic resistance", Food Microbiology, 46, 2015, 222-226. PDF
  10. Zadernowska A., Chajęcka-Wierzchowska W., Ogryzek M.P. “Growth potential of Yersinia enterocolitica in blue cheese and in blue cheese with probiotic - Lactobacillus acidophilus LA-5®” Journal of Food Science and Technology, 2015, 52(11):7540–7544 PDF
  11. Olszewska M. A., Kocot A.M., Łaniewska-Trokenheim Ł" Physiological functions at single-cell level of Lactobacillus spp. isolated from traditionally fermented cabbage in response to different pH conditions. Journal of Biotechnology, 2015,  200, 19-26
  12. Kłębukowska L., Zadernowska A., Chajęcka-Wierzchowska W., „Microbiological contamination of dried and lyophilized garlic as a potential source of food spoilage", Journal of Food Science and Technology, 2015, 52(3), 1802-1807 PDF
  13. Olszewska M., Kocot A.M., Gryn M., Łaniewska-Trokenheim. 2015. Odpowiedź komórek Lactobacillus brevis na stress osmotyczny zbadana metodą cytometrii przepływowej. Żywność: Nauka, Technologia, Jakość, 3 (100), 53-63 PDF
  14. Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A., Nalepa B., Sierpińska M., Łaniewska-Trokenheim Ł. „Retail ready-to-eat (RTE) food as a potential vehicle for Staphylococcus spp. harboring antibiotic resistance genes”, Journal of Food Protection, 2014, 77 (6), 993-998. PDF
  15. Zadernowska A., Chajęcka-Wierzchowska W., Kłębukowska L., “Vidas UP Enzyme-Linked Fluorescent Immunoassay Based on Recombinant Phage Protein and Fluorescence In Situ Hybridization as Alternative Methods for Detection of Salmonella entericaSerovars in Meat.”, Foodborne Pathogens and Disease. 2014. doi:10.1089/fpd.2014.1738 PDF
  16. Zadernowska A., Chajęcka-Wierzchowska W., Łaniewska-Trokenheim Ł. 2014. Yersinia enterocolitica: a dangerous, but often ignored, foodborne pathogen.  Food Reviews International, 30:53–70, 2014 PDF
  17. Dziuba B. 2013. Identification of Propionibacteria to the species level using Fourier transform infrared spectroscopy and artificial neural networks. Polish Journal of Veterinary Sciences, 16(2), 351–357. PDF
  18. Olszewska M. 2013. Metody biologii molekularnej w mikrobiologii żywności. Przemysł Spożywczy 67(2), 10-15. http://www.sigma-not.pl/publikacja-74713-metody-biologii-molekularnej-w-mikrobiologii-%C5%BCywno%C5%9Bci-przemysl-spozywczy-2013-2.html
  19. Pliszka, B., Huszcza-Ciołkowska, G., Januszewicz, E., Warmińska-Radyko, I.  2013. Stability, microbiological quality, and antioxidant properties of extracts from berry fruits.  Acta Alimentaria. 42(2), 256-263. http://www.akademiai.com/content/n61h12065k1352h5/
  20. Olszewska M.A., 2013. Microscopic findings for the study of biofilms in food environments. Acta Biochimica Polonica 60(4): 531-537.PDF
  21. Olszewska M., Łaniewska-Trokenheim Ł., 2013. Odpowiedź bakterii fermentacji mlekowej na stres – stadium VBNC. Żywność-Nauka Technologia Jakość  5(90): 15-28. PDF
  22. Olszewska M., Łaniewska-Trokenheim Ł., 2013. Metody fluorescencyjnego barwienia komórek w badaniach stanu fizjologicznego bakterii. Postępy Mikrobiologii 4(52): 409-418
  23. Mikš-Krajnik M., Babuchowski A., Bialobrzewski I.  Impact of physiological state of starter culture on ripening and flavour development of Swiss-Dutch-type cheese. 2013. International Journal of Dairy Technology. 66(4), 562-569. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.12079/pdf
  24. Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A., Nalepa B., Łaniewska-Trokenheim Ł. 2012. Occurrence and antibiotic resistance of enterococci in ready-to-eat food of animal origin. African Journal of Microbiology Research, 6(39),  6773-6780.http://academicjournals.org/article/article1380535721_Chajecka-Wierzchowska%20et%20al.pdf
  25.  Zadernowska A., Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowski M. 2012. Drobnoustroje chorobotwórcze i zatrucia pokarmowe w krajach UE. Przemysł Spożywczy 66 (11), 26-29. http://www.sigma-not.pl/publikacja-72612-drobnoustroje-chorobotw%C3%B3rcze-i-zatrucia-pokarmowe-w-krajach-ue-przemysl-spozywczy-2012-11.html
  26. Chajęcka-Wierzchowska W., Zadernowska A., Kłębukowska L., Łaniewska-Trokenheim Ł. 2012. Salmonella Detection in Poultry Meat – Validation of VIDAS Xpress Automatic Enzyme-Linked Fluorescent Immunoassay-Based Method. Journal of Food Safety 32, 407–414. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-4565.2012.00394.x/pdf
  27. Zadernowska A. and Chajęcka-Wierzchowska W., 2012. Detection of Salmonella spp. Presence in Food, Salmonella - A Dangerous Foodborne Pathogen (ISBN 978-953-307-782-6), Barakat S. M. Mahmoud, wyd. InTech, 393-412.http://cdn.intechopen.com/pdfs/26437/InTech-Detection_of_salmonella_spp_presence_in_food.pdf
  28. Dziuba B. 2012. Identyfikacja wybranych gatunków i podgatunków bakterii z rodzaju Lactococcus z zastosowaniem spektroskopii FTIR i sztucznych sieci neuronowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość  6(85), 103-117.http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2012,%206%2885%29/103_117_Dziuba.pdf
  29. Dziuba B,. Nalepa B. 2012. Identification of Lactic Acid Bacteria and Propionic Acid Bacteria using FTIR Spectroscopy and Artificial Neural Networks. Food Technology and Biotechnology, 50(4), 399–405. http://www.ftb.com.hr/50/FTB%204-2012%20-%20399-405.pdf
  30. Nalepa B., Siemianowska E., Skibniewska K.A. 2012. Influence of Bifidobacterium bifidum on relase of minerals from bread with differing bran content. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A, Current Issues, 75(1), 1-15www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/15287394.2011.615106
  31. Olszewska M., Staniewski B., Łaniewska-Trokenheim Ł. 2012. Cell viability of Bifidobacterium lactis strain in long-term storage butter assessed with the plate count and fluorescence technique. Czech Journal of Food Sciences, 30 (5), 421–428.http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/69396.pdf
  32. Darewicz M., Dziuba B., Minkiewicz P., Dziuba J. 2011. The preventive potential of milk and colostrum proteins and protein fragments. Food Reviews International, 27(4): 357-388. http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/87559129.2011.563396
  33. Dziuba B. 2011. Identification of selected Leuconostoc species with use of FTIR spectroscopy and artificial neural networks. Acta  Scientarum Polonorum Technologia Alimentaria, 10(3), 275-285. http://www.food.actapol.net/pub/1_3_2011.pdf
  34. Olszewska M., Łaniewska-Trokenheim Ł. 2011. Badania stanu „niehodowalności” komórek bakterii fermentacji mlekowej w niesprzyjających warunkach rozwoju. Medycyna Weterynaryjna, 67(2), 105-109.http://medycynawet.edu.pl/images/stories/pdf/pdf2011/022011/201102105109.pdf
  35. Dziuba B., P.Minkiewicz, M.Darewicz.2011.  Database on biologically active proteins and peptides. In: Hettiarachchy N. (Eds.), Food Proteins and Peptides: Chemistry, Functionality, and Commercialization. CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton - London - NewYork, 317-35
  36. Zadernowska A., Łaniewska-Trokenheim Ł., Chajęcka W. 2010. Wykrywanie pałeczek Listeria monocytogenes i Salmonella sp. w rybach i produktach rybnych z użyciem aparatu mini Vidas. Medycyna Weterynaryjna, (66), 264-267. http://medycynawet.edu.pl/images/stories/pdf/pdf2010/042010/201004264267.pdf
  37. Łaniewska-Trokenheim Ł., Olszewska M., Mikš-Krajnik  M. and Zadernowska A. 2010. Patterns of survival and volatile metabolites of selected Lactobacillus strains during long-term incubation in milk. Journal of Microbiology, 48(4), 445-451.http://download.springer.com/static/pdf/829/art%253A10.1007%252Fs12275-010-0056-3.pdf?auth66=1384682736_e9d412f21a8ad781b463c6b0b2e6da7e&ext=.pdf
  38. Warmińska-Radyko I., Olszewska M., Mikš-Krajnik M. 2010. Effect of temperature and sodium chloride on the growth and metabolism of Lactococcus strains in long-term incubation in milk. Milchwissenschaft, 1(65), 32-35. http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=22283868
  39. Modzelewska-Kapituła M., Kłobukowski J., Kłębukowska L., Wiśniewska-Pantak D. 2010. The influence of feeding diets containing white cheese, produced with prebiotics and the potentially probiotic Lactobacillus plantarum strain, on the gastrointestinal microflora of rats. Czech Journal of Food Sciences, 28(2), 139-145. http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/18884.pdf
  40. Białobrzewski I. , Danowska-Oziewicz M., Karpińska-Tymoszczyk M., Nalepa B., Markowski M, Myhan, R.   2010. Turkey breast roasting - Process optimization. Journal of Food Engineering. 96(3), 394-400.http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877409004117
  41. Dziuba M., Dziuba B. 2010.  In silico analysis of bioactive peptides. In: Mine Y., Jiang B., LiChan E.C.Y., (Eds), Funcional proteins and peptides. Wiley-Blackwell, 325 - 340
  42. Dziuba J., P. Minkiewicz, M. Darewicz, B. Dziuba. 2010.  Milk Proteins. In: Nollet L., Toldra F., (Eds.),  Handbook of Dairy Foods Analysis. CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton - London - NewYork,  325-354

Pozycje książkowe przygotowane przez pracowników Katedry:

  • „Mikrobiologia a w towaroznawstwie żywności” Autorzy:  Ł. Łaniewska-Trokenheim, I. Warmińska-Radyko, L. Kłębukowska, A. Zadernowska Wydawca: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Liczba stron: 100 ISBN: 9788372995261
  • „Nowe metody badań mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym” Autorzy: I. Warmińska-Radyko, Ł. Łaniewska-Trokenheim Wydawca, rok wydania: Hoża, 2003 Liczba stron : 124 Oprawa i wymiary: miękka, 115 x 165 mm ISBN: 83-85038-85-X

 Mikrobiologia w towaroznawstwie żywności - Łaniewska-Trokenheim ŁucjaZnalezione obrazy dla zapytania Nowe metody badań mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym”