Działalność naukowo-badawcza

Badania naukowe pracowników Katedry Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności w ostatnich latach   dotyczą:

  • Zastosowania nowoczesnych metod instrumentalnych do wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów,
  • Techniki PCR w diagnostyce bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych  występujących w żywności
  • Fluorescencji i cytometrii w ocenie jakości mikrobiologicznej żywności oraz w ocenie aktywności drobnoustrojow wchodzących w skład biofilmów
  • Profili genowych bakterii fermentacji mlekowej
  • Zastosowanie metod instrumentalnych immunoenzymatycznych w badaniach dotyczących bezpieczeństwa żywności
  • Jakość mikrobiologiczna surowców i produktów spożywczych
  • Selekcja, doskonalenie i zastosowanie drobnoustrojów przemysłowych
  • Właściwości przeciwdrobnoustrojowe i prozdrowotne bakterii fermentacji mlekowej
  • Antybiotykooporność bakterii Gram-ujemnych izolowanych z żywności
  • Antybiotykooporność i czynniki wirulencji bakterii Gram-dodatnich izolowanych z żywności
  • Mikroflora patogenna w żywności