Realizowane przedmioty

Pracownicy Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością prowadzą przedmioty objęte planami trójstopniowego systemu kształcenia, głównie w zakresie kształcenia specjalnościowego i kierunkowego. Zasadniczym obszarem działalności dydaktycznej jest technologia mleczarska. Znaczny udział w obciążeniu dydaktycznym pracowników Katedry stanowią także przedmioty towaroznawcze, związane z sterowaniem i zarządzaniem jakością, opakowalnictwem, przechowalnictwem i magazynowaniem towarów, monitoringiem jakości żywności, projektowaniem nowych technologii i wyrobów. W zasadniczym stopniu realizowane są przedmioty na kierunkach macierzystego Wydziału, w tym na kierunku:
Technologia żywności i żywienie człowieka (studia stacjonarne i niestacjonarne, I oraz II stopnia):
  • Podstawy produkcji i oceny mleka,
  • Technologia żywności-technologia mleczarska,
  • Opakowalnictwo,
  • Opakowania i transport w mleczarstwie,
  • Technologia mleka, napojów i koncentratów,
  • Technologia masła i produktów wysokotłuszczowych,
  • Technologia serów i preparatów białkowych,
  • Inżynieria i techniki membranowe w przemyśle spożywczym,
  • Projektowanie technologiczne,
  • Projektowanie nowych technologii i wyrobów,
  • Higiena produkcji, mycie i odkażanie w przemyśle spożywczym,
  • Współczesne trendy w technologii mleczarskiej,
  • Technologia informacyjna,
  • Statystyczna kontrola jakości,
  • Statystyczne sterowanie procesami,
  • Sterowanie i zarządzanie jakością,
  • Zintegrowane systemy zarządzania jakością,
  • Informatyka stosowana,
  • Seminarium specjalnościowe,
  • Seminarium dyplomowe,
  • Pracownia inżynierska,
  • Pracownia magisterska,
  • Konwersatoria.
Towaroznawstwo (studia stacjonarne I i II stopnia oraz niestacjonarne I stopnia):
  • Monitoring jakości żywności,
  • Opakowalnictwo,
  • Przechowalnictwo i magazynowanie towarów,
  • Projektowanie nowych technologii i wyrobów,
  • Statystyczne sterowanie procesami,
  • Sterowanie i zarządzanie jakością,
  • Technologia informacyjna,
  • Technologia żywności-technologia mleczarska,
  • Zintegrowane Systemy Zarządzania,
  • Zarządzanie produktem,
  • Seminarium specjalnościowe,
  • Seminarium dyplomowe,
  • Pracownia inżynierska,
  • Pracownia magisterska.
Inżynieria chemiczna i procesowa (studia stacjonarne I stopnia):
  • Technologia informacyjna,
  • Technologie żywności-technologia mleczarska,
  • Sterowanie i zarządzanie jakością.
W znacznym stopniu proces kształcenia studentów obudowany jest przygotowanymi przez pracowników Katedry wieloma podręcznikami. Wielkim atutem prowadzonych zajęć (szczególnie technologicznych) jest możliwość ich realizacji na dobrze wyposażonej Hali technologicznej, która w latach 2009/2010 została gruntownie zmodernizowana ze środków UE (Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej 2007 – 2013).
Na studiach III stopnia – doktoranckich realizowane są przedmioty: Technologia produktów pochodzenia zwierzęcego – technologia mleczarska, Seminarium doktoranckie.