Olsztyńska droga mleczna w pigułce

Olsztyn od zawsze był kojarzony z mleczarstwem, a mleczarstwo z Olsztynem. Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, przy Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie ma za sobą 76 lat historii, a jej prekursorzy (Zakład Technologii Mleka i Zakład Technologii Maślarskiej powołane w 1945 roku w Cieszynie) stanowiły jeden z głównych filarów ówczesnego Wydziału Mleczarskiego. Gdy w 1950 roku Cieszyńska Wyższa Szkoła Gospodarstwa Wiejskiego została przeniesiona do Olsztyna, Wydział Mleczarsko-Serowarski stanowił również główny trzon działalności Wyższej Szkoły Rolniczej (WSR) w Olsztynie. Kolejne lata przyniosły zmiany w funkcjonowaniu zarówno Wydziału, jak i uczelni. Obecny kształt olsztyńska uczelnia zawdzięcza Ustawie Sejmowej z dnia 9 lipca 1999 roku, na mocy której powołano Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, który rozpoczął swoją działalność w dniu 1 września 1999 roku. W tym samym roku Wydział zmienił nazwę na Wydział Nauki o Żywności. Obecnie Wydział oferuje kształcenie studentów na kilku kierunkach studiów:
  • Technologia żywności (studia pierwszego i drugiego stopnia),
  • Gastronomia – sztuka kulinarna (studia pierwszego i drugiego stopnia),
  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności (studia pierwszego stopnia),
  • Food Engineering (studia drugiego stopnia, kształcenie w języku angielskim)
W ramach kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Wydział kształci również w zakresie technologii mleczarskiej.