Studia podyplomowe dla absolwentów kierunków nierolniczych
ROLNICTWO DLA ABSOLWENTÓW KIERUNKÓW NIEROLNICZYCH
UWARUNKOWANIA I ORGANIZACJA AGROBIZNESU
Informacja ogólna
Studia podyplomowe są adresowane do osób, które ukończyły studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo. Absolwenci studiów podyplomowych uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 roku w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz.U.2012.0.109). Kwalifikacje rolnicze są warunkiem koniecznym do utworzenia gospodarstwa indywidualnego w drodze nabycia nieruchomości rolnej oraz głównym kryterium dostępu do środków finansowych z pomocy krajowej i unijnej na utworzenie oraz rozwój gospodarstwa rolnego. Program studiów obejmuje zagadnienia związane z technologiami produkcji roślinnej i zwierzęcej, paszoznawstwem, integrowaną ochroną roślin, rolą sektora bio- w gospodarce narodowej (bioekonomia/biogospodarka), funkcjonowaniem agrobiznesu w warunkach społecznej gospodarki rynkowej, organizacją rynków rolnych, marketingiem artykułów rolnych, ekonomiką i organizacją rolnictwa, rachunkowością rolniczą oraz zarządzaniem agrofirmą.
Studia podyplomowe są adresowane do osób, które ukończyły studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo. Absolwenci studiów podyplomowych uzyskają kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 roku w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (Dz.U.2012.0.109). Kwalifikacje rolnicze są warunkiem koniecznym do utworzenia gospodarstwa indywidualnego w drodze nabycia nieruchomości rolnej oraz głównym kryterium dostępu do środków finansowych z pomocy krajowej i unijnej na utworzenie oraz rozwój gospodarstwa rolnego. Program studiów obejmuje zagadnienia związane z technologiami produkcji roślinnej i zwierzęcej, paszoznawstwem, integrowaną ochroną roślin, rolą sektora bio- w gospodarce narodowej (bioekonomia/biogospodarka), funkcjonowaniem agrobiznesu w warunkach społecznej gospodarki rynkowej, organizacją rynków rolnych, marketingiem artykułów rolnych, ekonomiką i organizacją rolnictwa, rachunkowością rolniczą oraz zarządzaniem agrofirmą.
Wymagania ogólne
Studia przeznaczone są dla absolwentów nierolniczych kierunków studiów wyższych (z dyplomem magistra, inżyniera lub licencjata).
Studia trwają 2-semestry, z wymiarem 250 godzin. Zajęcia będą odbywały się w formie hybrydowej (wykłady i część ćwiczeń online oraz zajęcia terenowe i ćwiczenia z głównych przedmiotów kształcenia (w sumie 92 z 250 godzin) w formie stacjonarnej w siedzibie Organizatora studiów). Zajęcia rozpoczynają się po zebraniu minimalnej liczby uczestników. Po zaliczeniu przedmiotów na ocenę pozytywną uczestnicy uzyskują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych „Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych — uwarunkowania i organizacja agrobiznesu” w Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.
Odpłatność – 1 650,00 zł za 1 semestr, na wniosek słuchacza w szczególnie uzasadnionych przypadkach może być rozłożona na raty – Kierownik studiów podyplomowych ustali terminy płatności.
O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń i złożenie kompletu wymaganych dokumentów. Rekrutacja prowadzona jest przez system IRK (Internetowa Rejestracja Kandydatów).
O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń i złożenie kompletu wymaganych dokumentów. Rekrutacja prowadzona jest przez system IRK (Internetowa Rejestracja Kandydatów).
Cel
Celem studiów jest przygotowanie kadry z wyższym wykształceniem do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, która będzie potrafiła projektować i wdrażać efektywne rolniczo, ekonomicznie i energetycznie agro- i zootechnologie. Absolwent studiów podyplomowych uzyska również wiedzę z zakresu polityki rolnej UE i nabędzie umiejętności wykorzystania mechanizmów rynkowych Wspólnej Polityki Rolnej UE dla poprawy efektywności gospodarowania. W toku studiów słuchacz uzyska wiedzę, umiejętności i kompetencje odpowiadające potrzebom konkurencyjnej gospodarki oraz aktualnym tendencjom w wielofunkcyjnym i zrównoważonym rozwoju sektora agrobiogospodarki.
Celem studiów jest przygotowanie kadry z wyższym wykształceniem do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, która będzie potrafiła projektować i wdrażać efektywne rolniczo, ekonomicznie i energetycznie agro- i zootechnologie. Absolwent studiów podyplomowych uzyska również wiedzę z zakresu polityki rolnej UE i nabędzie umiejętności wykorzystania mechanizmów rynkowych Wspólnej Polityki Rolnej UE dla poprawy efektywności gospodarowania. W toku studiów słuchacz uzyska wiedzę, umiejętności i kompetencje odpowiadające potrzebom konkurencyjnej gospodarki oraz aktualnym tendencjom w wielofunkcyjnym i zrównoważonym rozwoju sektora agrobiogospodarki.
Sylwetka absolwenta
Absolwent posiada wiedzę z zakresu efektywnych agronomicznie, ekonomicznie i energetycznie technologii produkcji artykułów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego uprawianych na cele spożywcze oraz energetyczne. Umie zaprojektować oraz zorganizować proces produkcji w gospodarstwie rolnym. Zna zasady funkcjonowania rynków rolnych. Ponadto wykazuje znajomość zagadnień organizacji i ekonomiki produkcji rolniczej, marketingu artykułów rolnych oraz zarządzania agrofirmą. Wykazuje znajomość uwarunkowań rozwoju biogospodarki, szans i zagrożeń wynikających z zastosowań bioekonomii w gospodarce narodowej oraz funkcjonowania sektora agro, jako subsytemu gospodarki narodowej. Absolwent po ukończeniu studiów podyplomowych „Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych – uwarunkowania i organizacja agrobiznesu” uzyska kwalifikacje rolnicze niezbędne przy podejmowaniu i rozwijaniu działalności rolniczej oraz wiedzę, umiejętności i kompetencje przydane do pracy w przemyśle rolno-spożywczym, zakładach i instytucjach zajmujących się obrotem surowców i produktów żywnościowych oraz energetycznych, firmach agrokonsultingowych, pozarządowych stowarzyszeniach na rzecz rozwoju wsi i rolnictwa, a także w administracji rządowej i samorządowej oraz unijnych agencjach płatniczych.
Absolwent posiada wiedzę z zakresu efektywnych agronomicznie, ekonomicznie i energetycznie technologii produkcji artykułów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego uprawianych na cele spożywcze oraz energetyczne. Umie zaprojektować oraz zorganizować proces produkcji w gospodarstwie rolnym. Zna zasady funkcjonowania rynków rolnych. Ponadto wykazuje znajomość zagadnień organizacji i ekonomiki produkcji rolniczej, marketingu artykułów rolnych oraz zarządzania agrofirmą. Wykazuje znajomość uwarunkowań rozwoju biogospodarki, szans i zagrożeń wynikających z zastosowań bioekonomii w gospodarce narodowej oraz funkcjonowania sektora agro, jako subsytemu gospodarki narodowej. Absolwent po ukończeniu studiów podyplomowych „Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych – uwarunkowania i organizacja agrobiznesu” uzyska kwalifikacje rolnicze niezbędne przy podejmowaniu i rozwijaniu działalności rolniczej oraz wiedzę, umiejętności i kompetencje przydane do pracy w przemyśle rolno-spożywczym, zakładach i instytucjach zajmujących się obrotem surowców i produktów żywnościowych oraz energetycznych, firmach agrokonsultingowych, pozarządowych stowarzyszeniach na rzecz rozwoju wsi i rolnictwa, a także w administracji rządowej i samorządowej oraz unijnych agencjach płatniczych.
Miejsce i czas realizacji studiów, system prowadzenia i organizacja
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Wydział Rolnictwa i Leśnictwa
Katedra Agrotechnologii i Agrobiznesu
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Wydział Rolnictwa i Leśnictwa
Katedra Agrotechnologii i Agrobiznesu
Kierownik studiów:
prof. dr hab. inż. Krzysztof Jankowski
e-mail: krzysztof.jankowski@uwm.edu.pl
e-mail: krzysztof.jankowski@uwm.edu.pl
Sekretarz studiów: dr hab. Bożena Bogucka, prof. UWM
ul. Oczapowskiego 8 p. 103 oraz 115
ul. Oczapowskiego 8 p. 103 oraz 115
Warunki otrzymania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych z zakresu ,,Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych - uwarunkowania i organizacja agrobiznesu”:
- obecność, na co najmniej 2/3 realizowanych godzin, w odrębnie z każdego przedmiotu,
- uzyskanie w określonych terminach wszystkich zaliczeń (w tym wykonanych projektów) z przedmiotów objętych planem studiów,
- na świadectwie ukończenia studiów podyplomowych ostateczny wynik wpisuje się na podstawie obliczonej średniej z egzaminów i zaliczeń końcowych, wg kryteriów zawartych w regulaminie studiów podyplomowych UWM w Olsztynie (§5 pkt. 10 – do 3,50 – dostateczny, 3,51-4,50 dobry, od 4,51 – bardzo dobry),
- dokonanie w określonych terminach pełnej odpłatności za studia.
Wymagane dokumenty
- odpis dyplomu ukończenia studiów (min. I stopnia),
- podanie o przyjęcie na studia podyplomowe,
- kwestionariusz osobowy.
Wymagana rejestracja w systemie: Internetowa Rejestracja Kandydatów
