Dr inż. Marika Bielecka

STANOWISKO: Adiunkt/ technolog
 
DANE KONTAKTOWE:
ul. Oczapowskiego 7/127
10-719 Olsztyn
email: marika.bielecka@uwm.edu.pl
tel: 89-524-51-79
 
KONSULTACJE:
 
REPREZENTOWANA DYSCYPLINA NAUKOWA: Technologia żywności i żywienia
 
BIOGRAM
Dr inż. Marika Bielecka, zatrudniona w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością od 2013 roku, jest absolwentką studiów: Towaroznawstwo, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim oraz Analityka Chemiczna na Wydziale Chemii, na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Dorobek i zainteresowania naukowe są związane z oceną jakości sensorycznej serów, o czym świadczy realizacja pracy dysertacyjnej pt „Wpływ probiotycznej kultury Lactobacillus paracasei LPC-37 na jakość sensoryczną serów typu szwajcarskiego, holenderskiego oraz wyrobów  seropodobnych” pod kierunkiem Pani Prof. dr hab. Grażyny Cichosz. Ze względu na opracowanie innowacyjnej, wówczas, technologii, gotowej do wdrożenia, została 3-krotna stypendystka projektów finansowanych z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki: Dr INNO 2 Dr INNO 3 oraz RIM WiM – Regionalna Inwestycja w Młodych Naukowców Warmii i Mazur – wzrost potencjału wdrożeniowego wyników prac B+R doktorantów”. W trakcie realizacji projektów odbyła liczne szkolenia dotyczących komercjalizacji wyników badań. Doświadczenie w realizacji projektów dotyczy m.in. kierowania zadaniem badawczym nr 528-0703-0880, służącym rozwojowi młodych naukowców (grant wewnętrzny), zadaniem naukowym pt. „Całkowita pojemność antyoksydacyjna mleka krowiego w zależności od jakości cytologicznej” finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki w latach 2017–2018, udziału w realizacji badań w projekcie SONATA 8 pt „Wpływ beta-glukanów na cechy reologiczne oraz biodostępność związków mineralnych z produktów mleczarskich” 2014/15/D/NZ9/02886 w latach 2015-2017 oraz projekcie pt. „Innowacyjne technologie prdukcji składników funkcjonalnych pochodzenia mlecznego i rozwój nowych produktów (Research on key technologies for dairy-based functional ingredients and innovational development of the products)”; Program: Pierwszy polsko-chiński konkurs bilateralny na wspólne projekty badawcze;  finansowanym przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju; 2019- 2021. W trakcie swojej kariery naukowej - Dr inż. Marika Bielecka - odbyła liczne kursy doszkalające z zakresu nowoczesnych technik analitycznych oraz obsługi zaawanasowanej aparatury laboratoryjnej, programów do analizy danych oraz szkolenia dotyczące metrologii chemicznej. Od 2013 roku jest również członkiem komitetów organizacyjnych Ogólnopolskiego Święto Sera oraz Sympozjum Technika i technologia w przemyśle, a od roku 2022 – członkiem Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.
 
  
 
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE:
 
Dorobek oraz zainteresowania naukowe dotyczą jakości sensorycznej produktów mleczarskich oraz metod ich oceny. Swoje zamiłowanie do analityki chemicznej żywności wykorzystuję w pracy laboratoryjnej, związanej z realizacją badań w projektach naukowych, prac dyplomowych oraz zajęć dydaktycznych.  Bliskie są mi tematy dotyczące składników mleka o potencjalnie prozdrowotnym działaniu (antyoksydanty, wapń, białko, peptydy, witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz tłuszczu) oraz ich znaczenia w profilaktyce chorób dieto zależnych.
 
DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA:
  • Bezpieczeństwo żywności i żywienia człowieka, kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
  • Postęp techniczno-technologiczny w przetwórstwie mleka
  • Przetwórstwo surowców białkowych,
  • Dodatki funkcjonalne do żywności,
  • Zintegrowane Systemy Zarządzania,
  • Zarządzanie Jakością,
  • Design Thinking,
  • Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwo Zdrowotne,
  • Techniki twórczego myślenia,
  • Technologie informacyjne,
  • Technologia Żywności – Technologia mleczarska,
  • Współczesne trendy w technologii mleczarskiej
 
LISTA PATENTÓW/ WDROŻEŃ:
 
WYBRANE PUBLIKACJE:
  1. Bielecka, M., Cichosz, G., Czeczot, H. (2021). Antioxidant, antimicrobial and anticarcinogenic activities of bovine milk proteins and their hydrolysates-a review. International Dairy Journal, 127, 105208. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2021.105208 
  2. Cichosz, G., Czeczot, H., Bielecka, M. (2020). The anticarcinogenic potential of milk fat. Annals of Agricultural and Environmental Medicine27(4), 512-518. https://doi.org/10.26444/aaem/116095
  3. Bielecka, M., Cichosz, G. (2020). The effect of milk fat replacement and the addition of Lactobacillus paracasei LPC-37 on the sensory properties of cheeses. Mljekarstvo/Dairy70(1). https://doi.org/10.1111/1471-0307.12359
  4. Bielecka, M. M., Cichosz, G. (2017). The influence of an adjunct culture of Lactobacillus paracasei LPC-37 on the physicochemical properties of Dutch-type cheese during ripening. LWT-Food Science and Technology83, 95-100. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.05.004
  5. Aljewicz, M., Cichosz, G., Nalepa, B., Bielecka, M. (2016). The effect of milk fat substitution with palm fat on lactic acid bacteria counts in cheese-like products. LWT-Food Science and Technology66, 348-354. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2015.10.042
  6. Aljewicz, M., Cichosz, G., Nalepa, B., Kowalska, M. (2014). Influence of the probiotic Lactobacillus acidophilus NCFM and Lactobacillus rhamnosus HN001 on proteolysis patterns of Edam cheese. Food Technology and Biotechnology52(4), 439-447. https://doi.org/10.17113/ftb.52.04.14.3659