dr inż. Maria Baranowska

STANOWISKO: Asystent
 
DANE KONTAKTOWE:
ul. Oczapowskiego 7/13
10-719 Olsztyn
email: mbb@uwm.edu.pl
tel: 89-523-48-76
 
KONSULTACJE:
 
REPREZENTOWANA DYSCYPLINA NAUKOWA: Technologia żywności i żywienia
 
BIOGRAM
-
 
  
 
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE:
Zainteresowania naukowe koncentrują się na doskonaleniu technologii przetwórstwa mleka a w szczególności dotyczą:
  • innowacyjnych rozwiązań i optymalizacji produkcji i jakości mleka fermentowanego, masła i wyrobów masłopodobnych oraz suszonych koncentratów mleczarskich,
  • wykorzystania bioaktywnych składników mleka oraz surowców roślinnych w rozwoju innowacyjnych produktów mleczarskich o aktywności prozdrowotnej.
 
DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA:
  • Wykłady i ćwiczenia z zakresu:
  • technologii mleka fermentowanego,
  • technologii masła i wyrobów wysokotłuszczowych
  • higieny produkcji, mycia i odkażania w przemyśle mleczarskim
  • współczesnych trendów w rozwoju żywności i żywienia a szczególnie fermentowanych produktów mleczarskich nowej generacji,
  • monitorowania jakości żywności i środowiska produkcji w zakładach przemysłu spożywczego
  • Seminaria specjalnościowe i dyplomowe
 
Promotor prac dyplomowych: inżynierskich, magisterskich
 
LISTA PATENTÓW/ WDROŻEŃ:
międzynarodowe
  • Bohdziewicz K., Baranowska M., Staniewski B., Chojnowski W., (2015). Method for curd production. Ukraina, UA 109161
  • Staniewski B., Baranowska M., Chojnowski W., Bohdziewicz K., (2016). Способ производства жировой смеси с пониженным содержанием жирa (Production technology of fat mixes with reduced fat content). Euroazja, EAPO 025241
  • Bohdziewicz K., Baranowska M., Staniewski B., Chojnowski W., (2016). СПОСОБ ИЗГОТОВЛЕНИЯ ТВОРОГА (Method for curd production). Euroazja, EAPO 024020
  • Staniewski B., Baranowska M., Bohdziewicz K., Chojnowski W., (2016). Production technology of fat mixes with reduced fat content. Europa, EP 2869708
  • Bohdziewicz K., Baranowska M., Staniewski B., Chojnowski W., (2017). Method for curd production. Europa, EP 2645867
 
krajowe
  • Baranowska M., Bohdziewicz K., Staniewski B., Chojnowski W., (2014). Sposób wytwarzania kefiru. PL 218500; Wdrożenie 2016 r.
  • Baranowska M., Bohdziewicz K., Staniewski B., Chojnowski W., (2015), Sposób wytwarzania jogurtu. PL 219356; Wdrożenie 2016 r.
  • Staniewski B., Baranowska M., Chojnowski W., Bohdziewicz K., (2016). Sposób wytwarzania miksów tłuszczowych o obniżonej zawartości tłuszczu. PL 224069
  • Baranowska M., Bohdziewicz K., Staniewski B., Chojnowski W., (2017). Sposób wytwarzania sera twarogowego. PL 228081; Wdrożenie 2018 r.
  • Aljewicz M., Baranowska M., (2020). Sposób wytwarzania prozdrowotnych mlecznych napojów fermentowanych. PL 235801
  • Wzór użytkowy
  • Staniewska K., Staniewski B., Nowak H., Baranowska M., Znak towarowy słowno-graficzny: Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim, Udzielenie prawa ochronnego przez UP R 334708 w dniu 09.10.2020
 
WYBRANE PUBLIKACJE:
  • Baranowska M., Bielecka M.M., Staniewski B., Nowak H., (2017). Lotne związki smakowo-zapachowe w polskim maśle, Przemysł Spożywczy, 71(5), 21-24, 26.
  • Czaja T., Baranowska M., Mazurek S., Szostak R., (2018). Determination of nutritional parameters of yoghurts by FT Raman spectroscopy, Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 196, 413–417; https://doi.org/10.1016/j.saa.2018.02.054
  • Baranowska M., (2019). Tekstura – wyznacznik jakości żywności, Przegląd Mleczarski, 1, 11-16.
  • Staniewski B., Smoczyński M., Żulewska J., Wiśniewska K., Baranowska M., (2020). Effect of model heat treatment conditions on selected properties of milk fat, International Journal of Dairy Technology, 73(3), 532-541; https://doi.org/10.1111/1471-0307.12697
  • Baranowska M., (2020). Technologiczne i żywieniowe aspekty stosowania transglutaminazy w produkcji jogurtu, Rozprawy i Monografie 208, Wydawnictwo UWM w Olsztynie, Olsztyn, 1-134, ISBN 978-83-8100-257-8
  • Przybyłowicz K.E., Morze J., Danielewicz A., Staniewska K., Dąbrowska A., Baranowska M., Darewicz M., Żulewska J., Staniewski B., (2020). Association between intake of fermented dairy products and diet quality, Health beliefs in a representative sample of Polish population, Proceedings, 61 (26), 1-6; doi:10.3390/IECN2020-06988
  • Kiełczewska K., Dec B., Żulewska J., Baranowska M., Staniewski B., Kowalik J., (2021). Functional properties and microstructure of milk protein, w mat: 12th NIZO Dairy Conference, Innovations in Dairy Ingredients, 5 – 7 October 2021r., P 42.
  • Baranowska M., Żulewska J., (2022). Laktoferyna - multifunkcjonalne białko mleka, Przegląd Mleczarski, 1.