Dr inż. Adriana Łobacz

STANOWISKO: Adiunkt
 
DANE KONTAKTOWE:
ul. Oczapowskiego 7/103
10-719 Olsztyn
email: adriana.lobacz@uwm.edu.pl
tel: 89-523-43-39
 
KONSULTACJE:
 
REPREZENTOWANA DYSCYPLINA NAUKOWA: Technologia żywności i żywienia
BIOGRAM
Dr inż. Adriana Łobacz zdobyła tytuł magistra inżyniera technologii żywności i żywienia człowieka (specjalność: technologia mleczarska) na Wydziale Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie w 2005 roku. W tym samym roku rozpoczęła studia doktoranckie na Wydziale Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie, które ukończyła w 2010 roku zdobywając stopień doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia o specjalności technologia mleczarska, zarządzanie bezpieczeństwem żywności. W roku 2009 ukończyła studia podyplomowe ‘Menedżer Jakości’ realizowane na Wydziale Nauk Ekonomicznych UWM w Olsztynie, a w 2012 roku ukończyła studia podyplomowe ‘Menedżer Badań Naukowych i Prac Rozwojowych’ realizowane przez Polską Fundację Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”, Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie.
Dr inż Adriana Łobacz odbyła liczne zagraniczne staże naukowe, miedzy innymi w latach 2006-2007 pracowała w zespole Computational Microbiology Research Group, Institute of Food Research (Norwich, UK), w 2007 roku brała udział w stażu szkoleniowym Socrates Intensive Program “Food & Consumer” (Burgos, Hiszpania), a w 2009 roku odbyła staż szkoleniowy „Course In Ultrafiltration Cheese Making”, European Dairy Technologist Program (Odensa, Dania).
Dr inż. Adriana Łobacz była stypendystką projektu „Wzmocnienie potencjału dydaktycznego UWM w Olsztynie” realizowanego przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Program Operacyjny Kapitał Ludzki (1/POKL/4.1.1/2010), w ramach którego odbyła 3-tygodniowy staż dydaktyczny w Univerisidad de Cordoba, Hiszpania. W 2014 roku otrzymała również stypendium w ramach projektu ‘Mobility grants for Teaching in the English Language’ przyznawanego przez The Agrifood Campus of International Excellence ceiA3 w Hiszpanii, finansujący 3-tygodniowy staż dydaktyczny (Univerisidad de Cordoba, Hiszpania).
Dr inż. Adriana Łobacz była wykonawcą w wielu projektach naukowych i badawczo rozwojowych, realizowanych we współpracy z krajowymi oraz zagranicznymi jednostkami naukowymi oraz przedsiębiorstwami.
Dr inż Adriana Łobacz jest Koordynatorem wydziałowym programu Erasmus+ oraz pełni funkcję Pełnomocnika Dziekana ds. specjalności anglojęzycznej Food Engineering.
 
  
 
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE:
  • jakość produktów mleczarskich,
  • opracowanie nowych produktów,
  • wpływ innowacyjnych dodatków na jakość produktów mleczarskich,
  • właściwości antymikrobiologiczne substancji pochodzenia roślinnego,
  • jakość mikrobiologiczna produktów wyprodukowanych z mleka surowego,
  • bezpieczeństwo żywności,
  • rozwój i przeżywalność drobnoustrojów chorobotwórczych w produktach mleczarskich,
  • mikrobiologia prognostyczna
 
 DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA:
  • Statystyczne sterowanie procesami,
  • statystycznego sterowania jakością,
  • Mikrobiogia prognostyczma,
  • Innovative food technology and technics,
  • Food product development
 
LISTA PATENTÓW/ WDROŻEŃ:
  • współtwórca wynalazku pt. Sposób odwadniania i prasowania twarogu oraz urządzenie do jego realizacji (patent nr 238170)
 
WYBRANE PUBLIKACJE:
  1. Łobacz, A., Kowalik, J., Tarczynska, A. (2013). Modeling the growth of Listeria monocytogenes in mold-ripened cheeses, Journal of Dairy Science, 96; https://doi.org/10.3168/jds.2012-5964
  2. Kowalik, J., Łobacz, A. (2015). Development of a predictive model describing the growth of Yersinia enterocolitica in Camembert‐type cheese, International Journal of Food Science and Technology, 50; https://doi.org/10.1111/ijfs.12715
  3. Łobacz, A., Kowalik, J. (2015). A Predictive Model for Listeria monocytogenes in UHT Dairy Products with Various Fat Content during Cold Storage, Journal of Food Safety, 35(1); https://doi.org/10.1111/jfs.12163
  4. Zulewska, J., Kowalik, J., Łobacz, A., Dec, B. (2018). Calcium partitioning during microfiltration of milk and its influence on rennet coagulation time, Journal of Dairy Science, 101, 12; http://dx.doi.org/10.3168/jds.2018-14830
  5. Łobacz, A., Kowalik, J., Żulewska, J. (2020). Determination of the survival kinetics of Salmonella spp. on the surface of ripened raw milk cheese during storage at different temperatures, International Journal of Food Science and Technology, 55; https://doi.org/10.1111/ijfs.14315
  6. Chawla, A., Łobacz, A., Tarapata, J., Zulewska, J. (2021). UV Light Application as a Mean for Disinfection Applied in the Dairy Industry, Applied Sciences, 11(6); https://doi.org/10.3390/app11167285
  7. Łobacz, A., Żulewska, J. (2021). Fate of Salmonella spp. in the Fresh Soft Raw Milk Cheese during Storage at Different Temperatures, Microorganisms, 9(5), 938; https://doi.org/10.3390/microorganisms9050938