Dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM

STANOWISKO: Profesor uczelni
 
DANE KONTAKTOWE:
ul. Oczapowskiego 7/102
10-719 Olsztyn
email: j.kowalik@uwm.edu.pl
tel: 89 523-39-01
 
KONSULTACJE:
 
REPREZENTOWANA DYSCYPLINA NAUKOWA: Technologia żywności i żywienia
 
BIOGRAM
2002 – magister inżynier technologii żywności i żywienia, specjalność technologia mleczarska
2007 – doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność technologia i mikrobiologia mleczarska
2016 – doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność technologia i mikrobiologia mleczarska
Jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Mleka EDA (European Dairy Association). Reprezentuje 4 polskie organizacje mleczarskie (PIM - Polska Izba Mleka, KZSM-Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, ZPPM - Związek Polskich Przetwórców Mleka, KSM - Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy) Reprezentuje te organizacje podczas cyklicznych spotkań grup roboczych, Zarządu EDA. Wypracowane stanowiska (opinie) w  EDA przekazywane są do Komisji Europejskiej. Jest również członkiem zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.
Posiada wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów badawczych, badawczo-rozwojowych, w szczególności związanych z nowymi innowacyjnymi technologiami a także z bezpieczeństwem produkcji żywności. Dorobek naukowy  dr hab. Jarosława Kowalika, prof. UWM obejmuje: prace twórcze (publikacje naukowe recenzowane i popularno-naukowe): 70 (w tym 18 opublikowano w czasopismach z IF); Publikacje dotyczą zagadnień związanych z nowymi technologiami w przetwórstwie mleka i bezpieczeństwa żywności. H-index-5, liczba cytowań – 70 (Web of Science). Był promotorem pomocniczym jednej pracy doktorskiej.
 
  
 
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE:
 -
 
DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA:
 
  • Technologia żywności – technologia mleczarska
  • Postęp techniczno -  technologiczny w przetwórstwie mleka
  • Praktyka zawodowa, specjalność – technologia mleczarska)
  • Zintegrowane Systemy Zarządzania
  • Elective course - Adequacy, safety and oversight of the food supply,
  • Elective course - Nutritional assessment tools in clinical decision making,
  • Higiena mleka – zajęcia dla studentów z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej
  • Mikrobiologia prognostyczna
  • Zajęciana studiach podyplomowych Menedżer jakości i bezpieczeństwa żywności, od 2011 roku
  • Zajęcia na kursie specjalizacyjnym “Higiena zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego”(Wykłady)
 
 
LISTA PATENTÓW/ WDROŻEŃ:
-
 
WYBRANE PUBLIKACJE: 
  1. Kiełczewska, K.; Dabrowska, A., Jankowska, A.; Wachowska, M., Kowalik J. (2021) The Effect of High-Pressure Treatment and Skimming on Caprine Milk, Proteins. Applied Science, 11, 5982; https://doi.org/10.3390/app11135982
  2. Łobacz A., Żulewska J., Kowalik J. (2021) Predictive microbiology and Risk Analysis applied to dairy foods, Chapter 3 in - Dairy Foods: Processing, Quality and Analyitcal Techniques. pp 47-66, Elsevier, Woodhead Publishing,
  3. Staniewski B., Ogrodowska D., Staniewska K., Kowalik J. 2020. The effect of triacylglycerol and fatty acid composition on the rheological properties of butter, International Dairy Journal, https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104913
  4. Zajączkowska A, Kowalik J., Żulewska J.,  Łobacz A. (2020). Bioaktywne składniki mleka- właściwości i możliwości otrzymywania za pomocą technik membranowych, Przemysł Spożywczy,  tom 74 (10),str 9-12; https://doi.org/10.15199/65.2020.10.2
 
UDZIAŁ W PROJEKTACH:
  1. Właściwości reologiczno-sensoryczne serów o zmienionej proporcji alfa s-kazeiny do beta-kazeiny”  (NCN, OPUS 2, 2012-2015)
  2. Opracowanie i wdrożenie innowacyjnego urządzenia do procesu zagęszczania gęstwy twarogowej, (NCBiR, POIR.01.01.01-00-1925/15-00)
  3. Przeżywalność bakterii niepożądanych w wybranych produktach mleczarskich (NCN, Miniatura 1, 10.2017-10-2018)
  4. Innowacyjne technologie produkcji składników funkcjonalnych pochodzenia mlecznego i rozwój nowych produktów (NCBR, 1st Polish-Chinese/Chinese-Polish Joint Research CallWPC/91/DairyFunlnn/2019-2020),