ZROZUMIEĆ PO CO SIĘ UCZĘ, czyli krótka relacja z zajęć terenowych w Browarze Elbląg Grupy Żywiec S.A.

Studenci kierunków TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA oraz BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI od początku studiów mają okazję zaznajamiać się z  praktycznym wymiarem studiowania oraz  wybranej ścieżki kariery zawodowej.

Doskonałą okazją do poznawania tajników zawodu są zajęcia terenowe, a możliwość uczestniczenia już na pierwszym roku w tego rodzaju zajęciach mieli studenci wyżej wspomnianych kierunków. Pierwsze zajęcia terenowe odbyły się  w Browarze Elbląg należącym do Grupy Żywiec S.A., świętującym 150-ecie swego istnienia.

Młodzież miała okazję spotkać się z kierownictwem i pracownikami zakładu, wśród których nie brakuje Absolwentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Podczas spotkania nawiązywano do  historii browaru, ale przede wszystkim omówiono krok po kroku technologię produkcji piwa.

Możliwość obserwacji funkcjonowania zakładu oraz hal produkcyjnych, w których powstaje piwo to dobra lekcja o znaczeniu umaszynowienia zakładu i przedmiotów technicznych w edukacji, ale także o tym  jak szerokie możliwości przyszłego zatrudnienia w zakładach przemysłu spożywczego dają studia na Naszym wydziale.  

Zajęcia terenowe odbyte w Browarze Elbląg także doskonała  podstawa do zgłębiania wiedzy w zakresie działania maszyn i urządzeń, które będzie miało miejsce podczas zajęć z zakresu  Maszynoznawstwa, Inżynierii procesowej i Aparatury przemysłu spożywczego.  

Wartością dodaną do wizyty grupy studenckiej  w zakładzie było także omówienie możliwości dalszej współpracy, ze szczególnym wskazaniem  na praktyki i staże studenckie  i absolwenckie.

Dziękujemy Pracownikom Browaru  Elbląg Grupy Żywiec S.A. za bardzo gościnne i serdeczne przyjęcie.