WOJEWÓDZKA KONFERENCJA SZKÓŁ PROMUJĄCYCH ZDROWIE Z UDZIAŁEM NASZYCH PRACOWNIKÓW

Ostatnio, w przedświątecznej atmosferze w Zespole Szkół Nr 2 w Szczytnie odbyła się Wojewódzka Konferencja Szkół Promujących Zdrowie, organizowana przez Warmińsko – Mazurskiego Kuratora Oświaty w Olsztynie, do udziału w której zaproszono  prelegentów z Naszego wydziału.  

Celem cyklicznych spotkań, organizowanych  w formule konferencji jest wymiana myśli i doświadczeń w zakresie właściwego odżywiania oraz analizy czynników warunkujących dobrostan fizyczny, psychicznego, społeczny i duchowy uczniów i całej społeczności szkolnej.

Podczas konferencji dr inż. Adam Więk, Prodziekan ds. studenckich Wydziału Nauki o Żywności opowiadał o faktach i mitach związanych z czerwonym mięsem  a dr inż. Joanna Ciborska, adiunkt w Katedrze Żywienia i Żywności Wydziału Nauki o Żywności poruszyła temat  jedzenia emocjonalngo oraz  roli jedzenia w ich regulacji emocji. 

Wyjazd do Szczytna był także okazją do spotkania z młodzieżą szkoły. O  studiowaniu  na  Wydziale Nauki o Żywności opowiadały Pani mgr inż. Aleksandra Purkiewicz oraz Pani mgr inż. Monika Małkowska. Pani Aleksandra podzieliła się także swoją wiedzą o owadach jadalnych, łącząc prezentację multimedialną z degustacją, natomiast Pani  Monika zaprezentowała trendy w przemyśle mleczarskim.

Szczegółowa  relacja z konferencji dostępna jest na stornie Zespołu Szkół Nr 2 w Szczytnie:
https://zs2.powiatszczycienski.pl/22442,Wojewodzka-Konferencja-Szkol-Promujacych-Zdrowie.html