Pani mgr inż. Marta Kasińska - zdobywczynią Nagrody TETRA PAK dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, o wartości 5000 euro

Nagroda TETRA PAK dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przyznana!!!

 Dnia 7 października, podczas inauguracji roku akademickiego 2022/2023
odbyło się uroczyste rozdanie nagród firmy TETRA PAK, nagród od ponad dwudziestu lat przyznawanych najlepszym Absolwentom Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.

Podczas  rozdania nagród obecni byli przedstawiciele Donatora nagrody: Pan  Jacek Świgoń – Key Account Director Tetra Pak oraz Pan Sunil Kote – Processing Director Tetra Pak.

Do udziału w tegorocznej edycji konkursu Tetra Pak  przystąpiły trzy Absolwentki Wydziału Nauki o Żywności: Pani Marta Kasińska, Pani Monika Skubiszewska oraz Pani Lidia Kamińska.

Kapituła Nagrody Tetra Pak obradowała w składzie: Lyndsey Loyden – Edwards  – Managing Director Tetra Pak, Jacek Świgoń – Key Account Director Tetra Pak, Sunil Kote – Processing Director, Tetra Pak, dr hab. Anna S. Tarczyńska, prof. UWM – pełnomocnik Dziekana ds. konkursu, Hanna Abczyńska – Asystentka Dyrektora Generalnego Tetra Pak East Europe, protokolant.

Głównymi kryteriami branymi  pod uwagę przy wyborze Laureata nagrody były nie tylko średnia ocen ze studiów i egzaminów dyplomowych  powyżej 4,5 ale również aktywność naukowa kandydatów, realizacja praktyk, uczestnictwo w stażach naukowych oraz znajomość języka obcego.  Wytypowani,  najlepsi absolwenci, w ramach konkursu odbywają rozmowę kwalifikacyjną  w języku angielskim. Ostateczna decyzja zapada w siedzibie firmy.

Decyzją Kapituły Lauratką Nagrody Tetra Pak  (wysokość nagrody  5 tys. euro), została Pani mgr inż. Marta Kasińska.

Pani Marta ukończyła studia I stopnia na kierunku Towaroznawstwo, uzyskując średnią 4,52, oraz studia II stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka, uzyskując średnią 4,72. Pracę dyplomową poświęciła charakterystyce fizykochemicznej orzechów dostępnych na rynku, pod kierunkiem dr inż. Marty Czarnowskiej-Kujawskiej. W tracie studiów udzielała się w Kole Naukowym Towaroznawczej Oceny Sensorycznej, ma także na swoim koncie artykuły naukowe, w tym w International Journal of Molecular Sciences, a także odczyty wygłaszane podczas seminariów naukowych. Obecnie również przygotowuje kolejny artykuł. Odbyła szklenia z zakresu kontroli jakości (m.in. systemów zarządzania jakością ISO 9001:2015, GLP, GMP/GHP/HACCP). Znajomość języka angielskiego określa na średniozaawansowaną.

Pani Marta pracuje w laboratorium spółdzielni mleczarskiej i swoją przyszłość wiąże z pracą laboratoryjną. W najbliższych planach ma rozpoczęcie studiów podyplomowych związanych z bezpieczeństwem produkcji żywności.

Pozostałe kandydatki, które również pomyślnie przeszły poszczególne etapy konkursu, otrzymały nagrody rzeczowe.

 Wyróżnionym Absolwentkom, a szczególnie laureatce konkursu, Pani Marcie Kasińskiej 

gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów  w życiu zawodowym i prywatnym.

 

Foto: Janusz Pająk