Pani mgr inż. Anna Polakowska - zdobywczynią Nagrody TETRA PAK dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, o wartości 5000 euro

Nagroda TETRA PAK dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przyznana!!!

Dnia 6 października, podczas inauguracji roku akademickiego 2023/2024odbyło się uroczyste rozdanie nagród firmy TETRA PAK, nagród od ponad dwudziestu lat przyznawanych najlepszym A bsolwentom Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.

Podczas  rozdania nagród obecny był przedstawiciel Donatora nagrody: Pan  Jacek Świgoń – Key Account Director Tetra Pak.

Do udziału w tegorocznej edycji konkursu Tetra Pak  przystąpiło 4 absolwentów Wydziału Nauki o Żywności: Pan Kamil Foss,  Pani Julia Piątek,  Pani Anna Polakowska, Pani Jolanta Remiszewska.

Kapituła Nagrody Tetra Pak obradowała w składzie:

  1. Lyndsey Loyden – Edwards – Managing Director, Tetra Pak
  2. Jacek Świgoń – Key Account Director, Tetra Pak
  3. Sunil Kote – Processing Director, Tetra Pak
  4. dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM -  Pełnomocnik Dziekana dr hab. inż., profesor UWM Anna Sylwia Tarczyńska – profesor Wydziału Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
  5. Hanna Abczyńska – Asystentka Dyrektora Generalnego Tetra Pak East Europe – Protokolant

Głównymi kryteriami branymi  pod uwagę przy wyborze Laureata nagrody były nie tylko średnia ocen ze studiów i egzaminów dyplomowych  powyżej 4,5 ale również aktywność naukowa kandydatów, realizacja praktyk, uczestnictwo w stażach naukowych oraz znajomość języka obcego.  Wytypowani,  najlepsi absolwenci, w ramach konkursu odbywają rozmowę kwalifikacyjną  w języku angielskim. Ostateczna decyzja zapada w siedzibie firmy.

Decyzją Kapituły Lauratką Nagrody Tetra Pak  (wysokość nagrody  5 tys. euro), została Pani mgr inż. Anna Polakowska.

Pani Marta ukończyła studia I stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka, uzyskując średnią ocen 4,38, oraz studia II stopnia na tym samym kierunku, uzyskując średnią 4,55. Praca dyplomowa poświęcona była stabilności oksydacyjnej olejów bogatych w kwasy omega-3. Uczestniczyła w pracach Koła Naukowego Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych oraz w seminariach Kół Naukowych, autorka i współautorka kilku publikacji naukowych. Pracuje w wytwórni octu i musztardy. Znajomość języka angielskiego średniozaawansowana.

Pozostali  kandydaci, którzy również pomyślnie przeszli poszczególne etapy konkursu, otrzymały nagrody rzeczowe.

Wyróżnionym Absolwentom, a szczególnie laureatce konkursu, Pani Annie Polakowskiej gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów  w życiu zawodowym i prywatnym.