Nagrody firmy ECOLAB dla najlepszych Absolwentów Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych, edycja 2021/2022 przyznane!

Dnia 18 września  odbyło się posiedzenie  Komisji Konkursowej w sprawie przyznania nagrody firmy ECOLAB dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych.

Podczas spotkania opiekunowie Studenckich Kół Naukowych  przedstawili kandydatury najlepszych absolwentów, na podstawie złożonej dokumentacji przez osoby ubiegające się o nagrodę. W dyskusji Opiekunowie KN, podkreślali aktywny udział swoich kandydatów w działalności KN, ich aktywność naukową oraz organizacyjną.

Głównymi kryteriami branymi  pod uwagę przy wyborze Laureata nagrody były:

  • przynajmniej dobre wyniki w nauce, potwierdzone ostatecznym wynikiem studiów II stopnia;
  • aktywność w działalności Studenckich Kół Naukowych potwierdzona publikacjami
    i doniesieniami naukowymi;
  • udział w projektach potwierdzony certyfikatami i/lub opiniami Opiekuna Koła lub kierownika projektu;
  • znajomość obszarów działalności Donatora nagrody;
  • dodatkowe osiągnięcia potwierdzone certyfikatami, opiniami, itp. – jako kryterium dodatkowe.

W wyniku głosowania wyłoniono zwycięzcę konkursu firmy ECOLAB dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych 2022/2023. Została nim mgr inż. JOANNA BROWAREK z KN Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych.

Drugie miejsce w konkursie zajęła Pani mgr inż. AGNIESZKA MICHALSKA,  natomiast trzecie miejsce Pani mgr inż. KATARZYNA ZŁOTKOWSKA.

Komisja konkursowa uwzględniając ogromną aktywność naukową i  popularyzatorską zgłoszonych kandydatur, wyraziła prośbę o uhonorowanie laureatów drugiego i trzeciego miejsca zgodnie z uznaniem i możliwościami Donatora nagrody.

Zwyciężczyni konkursu,  Pani mgr inż. Joanna Browarek została członkiem „Studenckiego Koła Naukowego Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych” w 2019 r., a w 2020 r. została Przewodniczącą. Od początku swojej działalności wykazywała się bardzo dużą aktywnością.

Działalność naukowa obejmuje: 10 publikacji naukowych w monografiach naukowych; 4 referaty na międzynarodowych konferencjach, 3 postery na międzynarodowych konferencjach, 36 referatów na krajowych konferencjach i seminariach.

Działalność popularyzatorska obejmuje: 6-krotny udział w audycjach radiowych i wywiadach; prowadzenie różnych tematycznie warsztatów i prelekcji dla uczniów szkół średnich (Ełk, Olsztyn, Działdowo, Warszawa, Lidzbark Warmiński), zaproszenie przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu do prezentacji referatu podczas Targów (2023).

Działalność organizacyjna to: współorganizacja Mikołajek Wydziału Nauki o Żywności (2021, 2022) oraz Ogniska Kół Naukowych (2022, 2023); promocja Wydziału podczas Dni otwartych UWM (2022, 2023); członek komitetu organizacyjnego w sekcji nauk o żywności podczas Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych (2021, 2022, 2023); pomoc przy organizacji XLV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych (2022) oraz „VIII Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa” (2023).

Pani Joanna Browarek była członkiem w Komisji Oceniającej Nauczycieli Akademickich WNoŻ; Komisji konkursowej ds. nagrody dla najlepszych absolwentów WNoŻ; Zespole ds. promocji WNoŻ.

Ważnym osiągnięciem Pani Joanny Browarek jest zdobycie i kierowanie projektem pt. “Świadomość, stan wiedzy oraz zainteresowaniem spożyciem, czyli owady jadalne jako alternatywne źródło białka – badanie zainteresowania wśród młodzieży szkoły gastronomicznej” ze środków Forum Uniwersytetów Polskich (2022).

Za swoje osiągnięcia była wyróżniana stypendium Rektora UWM (2019-2023), Stypendium Naukowym Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego (2023), oraz zdobyła dwie nagrody (I i II) za wygłoszone referaty w Sekcji Nauk o Żywności podczas Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie (2021, 2022).

W rozdaniu nagród, które miało miejsce 6 października 2023 r.  uczestniczył  przedstawiciel Donatora nagrody, Pan Marek Karwacki -  Dyrektor regionalny firmy ECOLAB.

Zwyciężczyniom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym.