Inauguracja roku akademickiego 2023/2024 & uroczyste wręczenie dyplomów rocznikowi studiów 2022/2023

Pierwszy tydzień nowego roku akademickiego zwieńczyły dwie połączone uroczystości wydziałowe.

Inauguracja roku akademickiego 2023/2024 oraz uroczyste wręczenie dyplomów rocznikowi studiów 2022/2023 to najlepsza okazja do wspólnego akademickiego celebrowania.  

Donatorami tegorocznej uroczystości były firmy: MLEKPOL, CHR. HANSEN oraz  MIELEWCZYK.

Dziękujemy Donatorom oraz wszystkim Gościom, którzy zaszczycili nas swoją obecnością podczas naszego wydarzenia: przedstawicielom   władz wojewódzkich i samorządowych, przedstawicielom miasta Olsztyn, przedstawicielom partnerskich  instytucji oraz  szkół średnich, przedstawicielom  innych wydziałów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, pracownikom, pracownikom emerytowanym wydziału a  także licznemu gronu  przedstawicieli firm partnerskich współpracujących od lat z Naszym Wydziałem.

W tym roku na zasłużoną emeryturę odszedł dr hab. inż. Wacław Mozolewski, prof. UWM, któremu składamy serdeczne podziękowania za wieloletnią pracę na rzecz rozwoju wydziału oraz wysiłek włożony w kształcenie wielu pokoleń studentów.

Zgodnie z uniwersytecką tradycją odbyła się immatrykulacja, a przedstawiciele I roku poszczególnych kierunków naszego wydziału, ślubowali publicznie,  że będę wytrwale dążyć do zdobywania wiedzy i rozwoju własnej osobowości, odnosić się z szacunkiem do wszystkich członków społeczności akademickiej UWM w Olsztynie oraz  szanować prawa i obyczaje akademickie.

Niezwykle  interesujący  wykład inauguracyjny pt. TECHNOLOGIE DRUKU 3D W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU CZŁOWIEKA wygłosiła prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska  z Katedry Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych.

Ważnym punktem uroczystości było wręczenie dyplomów Absolwentom rocznika 2022/2023, a także dyplomów uznania i upominków dedykowanych absolwentom Wydziału wyróżnionych za wyniki w nauce oraz szczególną aktywność w działalności na rzecz społeczności akademickiej wydziału i uczelni.

Jeszcze większe emocje towarzyszyły finalistom i wygranym w konkursach współorganizowanych od lat przez firmy partnerskie wydziału: ZENTIS, ECOLAB i TETRA PAK. Tegorocznym finalistom poświęcimy dodatkowy materiał.

Pod koniec uroczystości, słowo do Studentów pierwszego roku skierował Przewodniczący Samorządu Studenckiego Bartosz Gąsiniak. Wzruszające chwile towarzyszyły również wypowiedzi mgr inż. Agaty Kordalskiej, która reprezentowała Absolwentów wydziału.

Pani Dziekan prof. Małgorzata Darewicz złożyła życzenia sukcesów w pracy, zdrowia oraz  optymizmu na co dzień wszystkim pracownikom i studentom Wydziału Nauki o Żywności, zapraszając do pracy na rzecz wspólnego dobra i pomyślności wydziału i uczelni.  

GAUDEAMUS IGITUR!