Inauguracja roku akademickiego 2022/2023 oraz uroczyste wręczenie dyplomów

Dnia 7 października po raz 78. Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie zainaugurował uroczyście rok akademicki 2022/2023.

Donatorami tegorocznej uroczystości były firmy: MLEKOVITA, PROSPER oraz Mleczarnia TUREK. 

W uroczystości inauguracji roku akademickiego oraz wręczenia dyplomów na wydziale  wzięło  udział wielu przedstawicieli  władz wojewódzkich i samorządowych, miasta Olsztyn, przedstawiciele partnerskich  instytucji oraz  szkół średnich, przedstawiciele  innych wydziałów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, pracownicy, pracownicy emerytowani wydziału a  także liczne grono  przedstawicieli firm partnerskich współpracujących od lat z Naszym Wydziałem.

Jak podkreśliła w swoim przemówieniu Pani Dziekan Wydziału Nauki o Żywności, była to inauguracja  szczególna bo przeprowadzana w cieniu toczącej się tuż za granicami naszej Ojczyzny wojny oraz  nie dającej o sobie zapomnieć pandemii Covid-19. W naszą społeczność akademicką wstąpili  studenci z Ukrainy.

Wydział Nauki o Żywności jest Wydziałem, którego tradycje sięgają do roku 1945, do Wydziału Mleczarsko-Serowarskiego Państwowej Wyższej Szkoły Gospodarstwa Wiejskiego (PWSGW) w Cieszynie. Obecnie Wydział Nauki o Żywności to jednostka z ugruntowaną pozycją w działalności dydaktycznej i naukowej w kraju i za granicą, który kształci studentów na 3 kierunkach studiów, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, gastronomia – sztuka kulinarna (jest to kierunek wyróżniony w prestiżowym Konkursie Studia z przyszłością) oraz technologia żywności i żywienie człowieka,

Wydział realizuje również, wspólnie z Wydziałem Bioinżynierii Zwierząt –kierunek – „Bioinżynieria produkcji żywności”, z Wydziałem Nauk o Zdrowiu kierunek „Dietetyka”, a z Wydziałem Biologii i Biotechnologii kierunki „Biotechnologia” i „Mikrobiologia”. Wspólnie z Uczelnią w Offenburgu w Niemczech kształcimy studentów w języku angielskim na specjalności Food Engineering oraz Biotechnology.

Posiadając wysoce pozytywną ocenę Polskiej Komisji Akredytacyjnej (gdzie za szczególnie wyróżniającą uznano naszą współpracę z otoczeniem społeczno-gospodarczym) gwarantujemy zajęcia w świetnie wyposażonych laboratoriach badawczych i technologicznych znajdujących się we wszystkich katedrach Wydziału, w Hali Technologicznej im. Prof. Poznańskiego, w Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności im. Prof. Borowskiego.

Na dotychczasowy sukces związany z utrzymaniem pełni praw akademickich w tegorocznej ewaluacji Wydział pracował przez wiele lat i jesteśmy świadomi, że utrzymanie tej bardzo dobrej  oceny wymaga w najbliższych latach zwiększonego wysiłku kadry oraz studentów i doktorantów.

W kalendarzu każdej uczelni akademickiej corocznie obchodzone są dwie najważniejsze uroczystości: inauguracja roku akademickiego i wręczenie dyplomów. W tym roku, po raz piąty połączyliśmy obydwie uroczystości.

Zgodnie z uniwersytecką tradycją podczas uroczystości odbyła się immatrykulacja, a przedstawiciele I roku poszczególnych kierunków naszego wydziału, ślubowali publicznie,  że będę wytrwale dążyć do zdobywania wiedzy i rozwoju własnej osobowości, odnosić się z szacunkiem do wszystkich członków społeczności akademickiej UWM w Olsztynie oraz  szanować prawa i obyczaje akademickie.

Bardzo inspirujący wykład inauguracyjny pt. Jogurt – smacznego i na zdrowie, został wygłoszony przez niekwestionowaną ekspert w tym zakresie - dr inż. Marię Baranowską z  Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności.

Stałym punktem uroczystości było wręczenie dyplomów Absolwentom rocznika 2021/2022 a także dyplomów uznania i upominków dedykowanych absolwentom Wydziału wyróżnionych za wyniki w nauce oraz szczególną aktywność w działalności na rzecz społeczności akademickiej wydziału i uczelni.

Jeszcze większe emocje towarzyszyły finalistom i wygranym w konkursach współorganizowanych od lat przez firmy partnerskie wydziału: ZENTIS, ECOLAB i TETRA PAK, opisane już w dodatkowych materiałach.

Pod koniec uroczystości, słowo do Studentów pierwszego roku skierował Przewodniczący Samorządu Studenckiego Bartosz Gąsiniak. Wzruszające chwile towarzyszyły również wypowiedzi mgr inż. Szymona Andrzejewskiego, który reprezentował Absolwentów wydziału. Pani Dziekan prof. Małgorzata Darewicz złożyła życzenia sukcesów w pracy, zdrowia oraz  optymizmu na co dzień wszystkim pracownikom i studentom Wydziału Nauki o Żywności, zapraszając do pracy na rzecz wspólnego dobra i pomyślności wydziału i uczelni.