Dydaktyka
Działalność dydaktyczna realizowana przez pracowników Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej:
Katedra prowadzi 62 przedmioty na 8 kierunkach studiów, na 3 wydziałach UWM w Olsztynie.
W katedrze realizowane są prace dyplomowe inżynierskie i magisterskie, seminaria dyplomowe i specjalnościowe oraz praktikum dyplomowe.
Kursy i materiały pomocnicze na platformie MOODLE
Działalność dydaktyczna z podziałem na kierunki studiów i przedmioty dydaktyczne
Kierunek Inżynieria Chemiczna i Procesowa (studia 1°)
- Automatyka i Sterowanie (wyk + lab+ proj)
- Aparatura procesowa (wyk + lab)
- Aparatura przemysłu spożywczego (wyk + lab)
- Aparaty i Instalacje Cieplne (wyk + lab)
- Dynamiczne operacje jednostkowe (wyk + lab)
- Elektrotechnika i elektronika (wyk + lab)
- Grafika inżynierska (lab)
- Inżynieria reaktorów (wyk + lab)
- Inżynieria żywności (wyk + lab)
- Laboratorium operacji jednostkowych (lab)
- Miernictwo Przemysłowe (lab)
- Operacje Mechaniczne i Urządzenia (wyk + lab)
- Podstawy budowy maszyn i aparatów (wyk + lab)
- Podstawy inżynierii produktu (wyk + lab)
- Podstawy Projektowania Komputerowego (wyk + lab)
- Procesy cieplne (wyk + lab)
- Procesy dyfuzyjne (wyk + lab)
- Procesy i instalacje membranowe (wyk + lab)
- Procesy rozdziału układów niejednorodnych (wyk + lab)
- Programowanie strukturalne (wyk + lab)
- Projektowanie technologiczne (wyk + lab)
- Reologia techniczna (wyk + lab)
- Techniki Suszenia (wyk + lab)
- Technologia chemiczna (wyk + lab)
- Transport Materiałów Rozdrobnionych (wyk + lab)
- Woda i ścieki w zakładach przemysłowych (wyk + lab)
- Wybrane techniki procesowe (wyk + lab)
Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (studia 1°)
- Aparatura gastronomiczna (wyk + lab)
- Aparatura w przemyśle mleczarskim (wyk + lab)
- Aparatura w przetwórstwie surowców roślinnych (wyk + lab)
- Aparatura w przetwórstwie mięsa (wyk + lab)
- Aparatura w Przemyśle Mleczarskim (wyk + lab)
- Fizykochemiczne właściwości produktów spożywczych (wyk + lab)
Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka – studia niestacjonarne (1°, Inż.)
- Inżynieria procesowa (wyk + lab)
- Aparatura w przetwórstwie mięsa (wyk + lab)
Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka – studia niestacjonarne (2°, Mag.)
- Wybrane techniki procesowe (wyk + lab)
- Fizyko-chemiczne właściwości produktów spożywczych (wyk + lab)
Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (studia 2°);
specjalność: inżynieria przetwórstwa żywności
- Techniki Odwadniania Żywności (wyk + lab)
- Nowe rozwiązania aparaturowe w przemyśle spożywczym (wyk + lab)
- Food physics and rheology (wyk + lab)
- Technological equipment in food processing (wyk + lab)
- Wybrane techniki procesowe (wyk + lab)
Kierunek Towaroznawstwo
- Aparatura i inżynieria procesów produkcyjnych (wyk + lab) – studia 1° Inż.
- Automatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjnych (wyk + lab + proj) – studia 2° Mag.
Kierunek Gastronomia- Sztuka Kulinarna (studia 1° inż.)
- Aparatura gastronomiczna (wyk + lab + proj)
- Procesy cieplne w gastronomii (wyk + lab)
Kierunek Broker Innowacji (studia 1° inż.)
- Inżynieria procesowa (wyk + lab)
Kierunek Food Engineering (studia 2° – język wykładowy: angielski)
- Technological equipment in food processing (wyk + lab)
- Food physics and rheology (wyk + lab)
- …………
Wydział Bioinżynierii Zwierząt Kierunek BPŻ (studia 1° inż.)
- Inżynieria procesowa (wyk + lab)
- Inżynieria żywności (wyk + lab)
Wydział Biologii i Biotechnologii Kierunek Biol i Biot. (studia 1° inż.)
- Podstawy projektowania w biotechnologii (wyk + lab)
Studia Podyplomowe Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności
- Nadzór Nad Użytkowymi Przyrządami Pomiarowymi (wyk + lab)
Studenckie Koła Naukowe przy Katedrze Inżynierii i Aparatury Procesowej
- Studenckie Koło Naukowe Inżynierii Chemicznej i Procesowej
Wymiana studentów w ramach programu ERASMUS+
- Semestr zimowy roku akademickiego 2016/17: 6 przedmiotów dydaktycznych; 13 studentów