Dydaktyka

Dydaktyka

Działalność dydaktyczna realizowana przez pracowników Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej:
Katedra prowadzi 62 przedmioty na 8 kierunkach studiów, na 3 wydziałach UWM w Olsztynie.
W katedrze realizowane są prace dyplomowe inżynierskie i magisterskie, seminaria dyplomowe i specjalnościowe oraz praktikum dyplomowe.
Kursy i materiały pomocnicze na platformie MOODLE

Działalność dydaktyczna z podziałem na kierunki studiów i przedmioty dydaktyczne

Kierunek Inżynieria Chemiczna i Procesowa (studia 1°)

  1. Automatyka i Sterowanie (wyk + lab+ proj)
  2. Aparatura procesowa (wyk + lab)
  3. Aparatura przemysłu spożywczego (wyk + lab)
  4. Aparaty i Instalacje Cieplne (wyk + lab)
  5. Dynamiczne operacje jednostkowe (wyk + lab)
  6. Elektrotechnika i elektronika (wyk + lab)
  7. Grafika inżynierska (lab)
  8. Inżynieria reaktorów (wyk + lab)
  9. Inżynieria żywności (wyk + lab)
  10. Laboratorium operacji jednostkowych (lab)
  11. Miernictwo Przemysłowe (lab)
  12. Operacje Mechaniczne i Urządzenia (wyk + lab)
  13. Podstawy budowy maszyn i aparatów (wyk + lab)
  14. Podstawy inżynierii produktu (wyk + lab)
  15. Podstawy Projektowania Komputerowego (wyk + lab)
  16. Procesy cieplne (wyk + lab)
  17. Procesy dyfuzyjne (wyk + lab)
  18. Procesy i instalacje membranowe (wyk + lab)
  19. Procesy rozdziału układów niejednorodnych (wyk + lab)
  20. Programowanie strukturalne (wyk + lab)
  21. Projektowanie technologiczne (wyk + lab)
  22. Reologia techniczna (wyk + lab)
  23. Techniki Suszenia (wyk + lab)
  24. Technologia chemiczna (wyk + lab)
  25. Transport Materiałów Rozdrobnionych (wyk + lab)
  26. Woda i ścieki w zakładach przemysłowych (wyk + lab)
  27. Wybrane techniki procesowe (wyk + lab)

Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (studia 1°)

  1. Aparatura gastronomiczna (wyk + lab)
  2. Aparatura w przemyśle mleczarskim (wyk + lab)
  3. Aparatura w przetwórstwie surowców roślinnych (wyk + lab)
  4. Aparatura w przetwórstwie mięsa (wyk + lab)
  5. Aparatura w Przemyśle Mleczarskim (wyk + lab)
  6. Fizykochemiczne właściwości produktów spożywczych (wyk + lab)

Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowiekastudia niestacjonarne (1°, Inż.)

  1. Inżynieria procesowa (wyk + lab)
  2. Aparatura w przetwórstwie mięsa (wyk + lab)

Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowiekastudia niestacjonarne (2°, Mag.)

  1. Wybrane techniki procesowe (wyk + lab)
  2. Fizyko-chemiczne właściwości produktów spożywczych (wyk + lab)

Kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (studia 2°);
specjalność: inżynieria przetwórstwa żywności

  1. Techniki Odwadniania Żywności (wyk + lab)
  2. Nowe rozwiązania aparaturowe w przemyśle spożywczym (wyk + lab)
  3. Food physics and rheology (wyk + lab)
  4. Technological equipment in food processing (wyk + lab)
  5. Wybrane techniki procesowe (wyk + lab)

Kierunek Towaroznawstwo

  1. Aparatura i inżynieria procesów produkcyjnych (wyk + lab) – studia 1° Inż.
  2. Automatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjnych (wyk + lab + proj) – studia 2° Mag.

Kierunek Gastronomia- Sztuka Kulinarna (studia 1° inż.)

  1. Aparatura gastronomiczna (wyk + lab + proj)
  2. Procesy cieplne w gastronomii (wyk + lab)

Kierunek Broker Innowacji (studia 1° inż.)

  1. Inżynieria procesowa (wyk + lab)

Kierunek Food Engineering (studia 2° – język wykładowy: angielski)

  1. Technological equipment in food processing (wyk + lab)
  2. Food physics and rheology (wyk + lab)
  3. …………

Wydział Bioinżynierii Zwierząt Kierunek BPŻ (studia 1° inż.)

  1. Inżynieria procesowa (wyk + lab)
  2. Inżynieria żywności (wyk + lab)

Wydział Biologii i Biotechnologii Kierunek Biol i Biot. (studia 1° inż.)

  1. Podstawy projektowania w biotechnologii (wyk + lab)

Studia Podyplomowe Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Żywności

  1. Nadzór Nad Użytkowymi Przyrządami Pomiarowymi (wyk + lab)

Studenckie Koła Naukowe przy Katedrze Inżynierii i Aparatury Procesowej

Wymiana studentów w ramach programu ERASMUS+

  1. Semestr zimowy roku akademickiego 2016/17: 6 przedmiotów dydaktycznych; 13 studentów