prof. dr hab. Stefan Smoczyński

Czynniki związane z występowaniem chemicznych związków pochodzenia biologicznego - mykotoksyn

W krajach Unii Europejskiej - obowiązuje ROZPORZĄDZENIE RADY 315/93/EWG z dnia 8 lutego 1993 roku, które reguluje postępowanie w odniesieniu do chemicznych substancji obcych w żywności. W Unii Europejskiej aktualnie istnieją unormowania prawne w zakresie LIMITOWANIA maksymalnych zawartości dla - pestycydów i wybranych metali oraz aflatoksyn. Inne zanieczyszczenia, w tym związki pierwiastków toksycznych podlegają regulacjom krajowym - większości krajów Unii Europejskiej. Regulacje dotyczące limitowania pozostałości pestycydów: Pozostałości ich w zbożach reguluje Dyrektywa: 86/362/EWG. W Polsce aktualnie obowiązuje Rozporzadzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 roku - w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środkow spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach. Rozporządzenie to ustala wykaz dopuszczalnych ilości zanieczyszczeń w środkach spożywczych i używkach. Stwierdza się tam, iż zawartość zanieczyszczeń należy utrzymać na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji. Odpowiedzialność za poziom substancji stosowanych w procesie technologicznym spoczywa na producencie. Natomiast decyzje o zastosowaniu substancji dodatkowych dozwolonych wydaje wojewódzki inspektor sanitarny po zasiągnięciu opinii Państwowego Zakładu Higieny. Dyrektywy uzupełniające to procedura umieszczania pestycydów na rynku -91/414/EWG; Wykaz pestycydów, których stosowanie w UE jest zabronione - 79/117/EWG. Problemem jest stała pozostałość DDT . W produktach zwierzęcych na poziomie - 10% dopuszczalnego limitu; w produktach roślinnych na poziomie 1 - 5% dopuszczalnego limitu. Kraje członkowskie zobowiązane są do prowadzenia regularnych badań monitoringowych. W kraju - aktualnie weszła w życie Ustawa z dnia 11 maja 2001 roku - o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, która nakłada obowiązek wydania odpowiednich przepisów szczegółowych, które w pełni będą odpowiadały regulacjom Unii Europejskiej. Wkrótce przygotowane będą Krajowe i Unijne normy dopuszczalnych poziomów potencjalnie szkodliwych związków chemicznych - w słodzie i w piwie.


Czynniki związane z występowaniem chemicznych związków pochodzenia biologicznego - mykotoksyn

Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:





Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten