prof.dr hab. Łucja Fornal, mgr inż. Anna Filipowicz

Energia kiełkowaniaWyrównanie ziarna

Zawartość białka jest jedną z najważniejszych cech jakościowych jęczmienia browarnego. Wyższa zawartość białka niż zalecana w standardach jakościowych powoduje wzrost czasu moczenia, nadmierną wodochłonność ziarna, niekorzystne kiełkowanie w czasie słodowania, straty słodu, nadmierną aktywność enzymatyczną, niską wydajność ekstraktu, nadmierną zawartość związków azotowych w brzeczce w czasie warzenia i powoduje zmętnienie piwa.

Zawartość białka jest cechą odmianową jęczmienia browarnego . Zależy nie tylko od odmiany ale również warunków uprawy.

1. Oznaczanie zawartości azotu/białka metodą Kjeldahla wg PN-75-/A-04018.

Do oznaczania zawartości azotu w jęczmieniu browarnym, zgodnie z zaleceniami Europejskiej Konwencji Browarniczej, stosuje się metodę Kjeldahla. Zasadą metody jest mineralizacja związków białkowych i oddestylowanie amoniaku powstałego z połączeń azotowych w białku. Do przeliczenia zawartości azotu na białko stosuje się przelicznik 6,25.

Wykonanie oznaczenia

Wykonanie oznaczenia składa się z trzech etapów: mineralizacji, destylacji z parą wodną
i miareczkowania. Oznaczenie to najczęściej wykonuje się w automatycznych aparatach różnych firm, co skraca czas oznaczenia, błąd systematyczny jest ta
ki sam, a wykonanie nie jest skomplikowane.

2. Oznaczanie azotu/ białka techniką NIR, spektroskopia bliskiej podczerwieni

Zasada pomiaru techniką NIR polega na pomiarze światła odbitego, pochłoniętego, przepuszczonego lub rozproszonego. Najczęściej stosuje się spektrometry NIR refleksyjne lub transmisyjne, a techniki te noszą wspólną nazwę angielską NIRS. Do podstawowych parametrów pomiarowych należy dobór odpowiednich długości fal dla każdego badanego składnika. Główna absorpcja fal w zakresie NIR jest związana obecnością wiązań chemicznych: - OH, - NH i – CH. Oznacza to możliwość badania zawartości węglowodanów, białka i tłuszczu.

Do analizowania zawartości azotu/ białka niezbędne jest wykonanie kalibracji spektrometru przy zastosowaniu klasycznej metody Kjeldahla.

Mimo wielu zalet metody: szybka, nieinwazyjna, nie wymaga przygotowania próbki, ekonomiczna, ułatwia szybką kontrolę jakości, to nie jest zalecana w ocenie jakości jęczmienia browarnego
w obrocie międzynarodowym. Komitet Analityczny Europejskiej Konwencji Browarnej na podstawie badań porównawczych w wielu laboratoriach nie zaleca stosowania metody NIRS do oznaczania zawartości azotu/ białka w jęczmieniu browarnym w obrocie handlowym.

W Polsce nie ma żadnych podstaw prawnych do stosowania metod NIRS w rutynowej ocenie jakości ziarna oraz rozliczeń finansowych w obrocie. Nie ma również przepisów regulujących legislację aparatów oraz zasad kontroli prawidłowości ich wskazań, ale równocześnie brak przepisów zabraniających jej stosowania.

Podstawy hodowli jęczmienia

Energia kiełkowaniaWyrównanie ziarna


Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:




Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten