Naukowe Koło Ekologów Żywności

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Ostatnia aktualizacja:
15.03.2007





Historia Studenckiego Koła Naukowego Ekologów Żywności

Koło Naukowe Ekologów Żywności powstało w grudniu 1994 roku z inicjatywy dwóch studentek ówczesnego Wydziału Technologii Żywności - Agnieszki Białek i Joanny Góralczyk. Opiekunem naukowym Koła została i jest do dziś dr hab. Krystyna A. Skibniewska, prof. UWM.

Kalendarium osiągnięć Koła:

15.02.1995 - pierwsza praca wykonywana przez Koło - przeprowadzenie I testu konsumenckiego produktów konserwowanych: groszku i kukurydzy. Wyniki tej oceny zostały zaprezentowane

17.05.1995 roku na XII Sejmiku Kół Naukowych we Wrocławiu. Nasze Koło zajęło wówczas II miejsce w ogólnej klasyfikacji.

31.03.1995 - przeprowadzenie II testu, oceny sensorycznej i chemicznej bezalkoholowych napojów gazowanych.

25.05.1995 - uczestnictwo w Ogólnopolskim Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie. Przedstawiciele naszego Koła wygłosili doniesienie pt: "Próba oceny napojów bezalkoholowych gazowanych". Zajęliśmy IV miejsce.

09.05.1995 - delegat Koła oraz opiekun naukowy uczestniczyli w konferencji naukowej "Żywienie a choroby układu pokarmowego", organizowanej przez Polskie Towarzystwo Higieniczne, Oddział w Łomży. Jesień, rok akademicki 1995/96 - oznaczanie zawartości radiocezu w podgrzybku brunatnym z terenów Polski Północno-Wschodniej. Wyniki przedstawiono na XXV Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie które odbyło się: w dniach22-23.05.1996 roku.

23.01.1996 - uczestnictwo członków Koła w wycieczce do Berlina (targi żywności ze wszystkich zakątków świata). kwiecień. 1996 - uczestnictwo Koła w dwudniowej do Torunia i okolic, w czasie której zwiedzano kolejno: Zakłady Mięsne Ostróda - Morliny, zakłady przetwórcze produktów rolnych pochodzących z gospodarstw "Ekolandu" oraz zakład "Bonduelle" w Gniewkowie.

26.11.1996 - na zlecenie tygodnika "Wprost" członkowie Koła dokonali oceny konsumenckiej bakalii zakupionych na terenie miasta Olsztyna, Poznania i Warszawy. Wyniki oceny zostały opublikowane w numerze przedświątecznym tygodnika.

21.05.1997 - odbyło się XXVI Seminarium Kół Naukowych ART. Nasze Koło zaprezentowało wyniki "Oceny konsumenckiej bakalii".

14.05.1998 - uczestnictwo naszego Koła w kolejnym XXVII Ogólnopolskim Seminarium Kół Naukowych. Przedstawiciele Koła wygłosili doniesienie p.t. "Technologiczne możliwości suplementacji chleba wybranymi składnikami mineralnymi".

06.05.1999 - uczestnictwo KNEŻ w corocznie organizowanym w Olsztynie Ogólnopolskim Seminarium Studenckich Kół Naukowych. W tym roku nasi prelegaci wygłosili doniesienie p.t. "Zawartość selenu w całodziennych studenckich racjach pokarmowych pobieranych metoda podwójnej porcji".

10.04.2000 - pomoc Koła ze strony organizacyjnej w Konferencji, która odbyła się Gdańsku "Higiena pracowników w zakładach przetwórstwa żywności". Konferencja została zorganizowana przez Olsztyńskie Oddziały: Polskiego Towarzystwa Higienicznego i Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych.

09-10.05.2000 - odbyło się kolejne Ogólnopolskie Seminarium Studenckich Kół Naukowych, gdzie nasze Koło czynnie zaznaczyło swoja obecność.

10-11.05.2001 - na kolejnym już XXX Ogólnopolskim Seminarium Kół Naukowych nasze Koło zostało przydzielone do sekcji technicznej gdzie reprezentanci naszego Koła przedstawili wyniki badań dotyczących "Wpływu przechowywania mięsa indyczego na zawartość wolnego fosforu". Tym doniesieniem zajęliśmy IV miejsce w sekcji.

17-18.05.2001 - nasi reprezentanci brali udział w IV Międzynarodowej Konferencji Studenckich Kół Naukowych we Wrocławiu. Członkowie Koła wygłosili pracę p.t. "Badanie zawartości wolnych fosforanów (V) w mięsie indyczym podczas przechowywania".

15.06.2001 - obchodziliśmy Dzień Koła Ekologów Żywności. Na zebranie przybyli zaproszeni gości w osobach Pana Prorektora prof. Dr hab. Janusza Piechockiego i Fana Prodziekana naszego wydziału prof. Dr hab. Z Żbikowskiego.

04.03.2002 - w katedrze Towaroznawstwa odbył się odczyt i dyskusja na temat "Fosfor w żywności".

14.03.2002 - zebranie członków i sympatyków Koła połączone z odczytem na temat "Żywność transgeniczna".

10-11.05.2002 - uczestnictwo członków Koła w XXXI Ogólnopolskim Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie. Delegaci naszego Koła wygłosili prace na temat "Badanie zawartości magnezu w całodziennych racjach pokarmowych pobieranych metodą podwójnej porcji".

20.06.2002 - reprezentantki naszego Koła za pośrednictwem Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego wygłosiły referat p.t. "Żywność a nowotwory - czyli czy musimy zachorować na raka".

09.10.2002 - nasze Koło korzystając z zaproszenia Katolickiego Stowarzyszenia "Civrtas Christiana", wzięło udział w konferencji p.t. "Szansę i zagrożenia polskiego rolnictwa wobec wejścia do Unii Europejskiej".

28.04.2003 - spotkanie organizacyjne dotyczące powstania na Ogólnopolskim Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie sekcji Nauki o Żywności, która dzięki staraniom naszej Pani doktor Krystyny A. Skibniewskiej doczekała się w końcu realizacji. Nasze Koło po raz pierwszy będzie organizowało tę sekcję.

09.05.2003 - XXXII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych. Pierwszy raz zorganizowana została sekcja Nauki o Żywności.

07.02.2004 - dzięki współpracy Kół Naukowych na naszym wydziale zorganizowaliśmy I Wydziałowe Seminarium Kół Naukowych Wydziału Nauki o Żywności.

08-09.05.2004 - udział członków naszego Koła w XXXIII Międzynarodowym Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie.






©NOŻ
Stronę wykonała ewa