Wykaz publikacji (alfabetycznie i chronologicznie)



Wybrane artykuły pracowników jednostki

Chrobocińska K. 2016. Selected regional competitiveness assessment models. Соціально-економічні проблеми і держава, 14(1), p. 5-10.

Chrobocińska K., Łukiewska K. 2016. Egzogeniczne czynniki wpływające na pozycje konkurencyjną gospodarstw rolniczych użytkujących aktywa pochodzące z ZWRSP. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, T. 103, Z. 1, s. 26-34.

Decyk K., Juchniewicz M. 2016. Cechy innowacji oraz źródła działalności innowacyjnej mikroprzedsiębiorstw. Przegląd Organizacji, 11, s. 15-20.

Juchniewicz M., Łukiewska K. 2016. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w krajach członkowskich Unii Europejskiej. Unia Europejska.pl, Nr 1 (236), s. 38-46.

Nieżurawski L., Pawłowska B. 2016. Doskonalenie jakości w przedsiębiorstwie jako akcelerator wzrostu wartości dla interesariuszy. Quarterly Journal, 2, s. 23-37.

Strychalska-Rudzewicz A. 2016. The impact of national culture on the level of innovation. Journal of Intercultural Management, 8 (1), p. 121-145.

Wieczorek A. 2016. Systemy Telematyczne jako źródło korzyści w transporcie drogowym. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Gdańskiego. Ekonomika Transportu i Logistyka, 59, s. 251-261.

Decyk K., Juchniewicz M. 2015. Ocena regionalnych działań na rzecz wzrostu innowacyjności mikroprzedsiębiorstw. Doświadczenia warmińsko-mazurskich mikroprzedsiębiorstw. Przedsiębiorczość i Zarządzanie, t. XVI, z. 7, cz. II, s. 169-182.

Juchniewicz M. 2015. Innowacje w logistyce łańcucha dostaw żywności. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu, 41, s. 473-482.

Juchniewicz M. 2015. Potencjał a pozycja konkurencyjna przemysłu spożywczego w krajach Unii Europejskiej. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 15 (XXX), z. 3, s. 40-48.

Juchniewicz M., Grzybowska B. 2015. New Concepts of Innovation in Economic Sciences – Implications in the Field of Food Economy. Scientific Annals of the “Alexandru Ioan Cuza”, University of Iaşi Economic Sciences, 62(2), p. 141-150..

Juchniewicz M., Łukiewska K. 2015. Competitive position of the food industry of the European Union on the global market. Acta Scientiarum Polonorum. Seria: Oeconomia, 14(3), p. 63-72.

Nasalski Z., Fetliński A., Fetlińska M. A. 2015. Model klastra producentów tradycyjnych produktów mleczarskich na Podlasiu. Przemysł Spożywczy, 4, s. 10-13.

Rosłon J. 2015. Działalność inwestycyjna w obiektach agroturystycznych. Zeszyty Naukowe OTN im. Adama Chętnika, XXIX, s. 232-240.

Śmiatacz K., Pawłowska B., Witkowska J. 2015. Satysfakcja interesariuszy w procesie rozwoju organizacji. Marketing i Rynek, 10, s. 374-281.

Strychalska-Rudzewicz A. 2015. Cultural dimensions and innovation. Socio-Economic Problems and the State (Соціально-економічні проблеми і держава), 13 (2), s. 59-67.

Wieczorek A. 2015. Formułowanie strategii logistycznych a umiejscowienie punktu rozdziału popytu zależnego i niezależnego. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Problemy zarządzania finansów i marketingu, T. 2, nr 41, s. 533-544.

Łukiewska K. 2015. Zasoby i produktywność pracy przemysłu spożywczego krajów członkowskich Unii Europejskiej w kontekście konkurencyjności sektora. Journal of Agribusiness and Rural Development, 4/2015, s. 747–756..

Łukiewska K., Chrobocińska K. 2015. Przestrzenne zróżnicowanie potencjału produkcyjnego rolnictwa w Polsce. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, T. 102, Z. 3, s. 56-65.

Łukiewska K., Juchniewicz M. 2015. Zmiany pozycji konkurencyjnej przemysłu tytoniowego w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, T. XVII, Z. 3, s. 249-253.

Chrobocińska K. 2014. Czynniki ograniczające oraz działania poprawiające konkurencyjności gospodarstw użytkujących ZWRSP w województwie warmińsko-mazurskim. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. XVI, z. 1, s. 25-29.

Chrobocińska K. 2014. Uwarunkowania konkurencyjności gospodarstw użytkujących grunty z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa w województwie warmińsko-mazurskim. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. 101, s.137-144.

Decyk K., Juchniewicz M. 2014. Potencjał innowacyjny mikroprzedsiębiorstw. Przedsiębiorczość i Zarządzanie, t. XV, z. 7, cz. II, s. 185-195.

Decyk K., Juchniewicz M. 2014. Poziom i cele działalności innowacyjnej mikroprzedsiębiorstw. Przedsiębiorczość i Zarządzanie, t. XV, z. 7, cz. I, s. 379-391.

Grzybowska B., Juchniewicz M. 2014. Zmiany poziomu innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. XVI, z. 5, s. 62-66.

Juchniewicz M. 2014. Model otwartych innowacji w przemyśle spożywczym – skala i znaczenie zjawiska. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 3, s. 107-118.

Juchniewicz M. 2014. Tendencje zmian międzynarodowej konkurencyjności przemysłu spożywczego państw UE. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. 101, z. 1, s. 31-40.

Juchniewicz M. 2014. Źródła przewagi konkurencyjnej podmiotów gospodarczych użytkujących ZWRSP. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 360, t. 1, s. 158-166.

Pawłowska B., Chrobocińska K. 2014. Doskonalenie jakości zarządzania jako fundament dojrzałości organizacyjnej i wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstwa agrobiznesowego. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 360, t. 1, s. 151-157.

Pawłowska B., Witkowska J. 2014. Warmińsko-Mazurska Nagroda Jakości promocją na rzecz rozwoju konkurencyjności regionu. Marketing i Rynek, 10, s. 301-308.


Wybrane rozdziały w monografiach

Juchniewicz M., Tomczyk U. 2016. Innowacyjność jako źródło konkurencyjności podmiotów gospodarczych – ujęcie regionalne. [W:] Kaczmarek J., Litwa P. (red.) Procesy rozwoju przedsiębiorstw w konkurencyjnym i innowacyjnym otoczeniu. Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, s. 185-196.

Strychalska-Rudzewicz A., Rudzewicz S. 2016. The elements and manifestations of the creative economy and its impact on innovation. [W:] Borusiak B., Lewicki M. (red.) Innovation management: research aspects, Wydawnictwo Naukowe, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, p. 9-17.

Łukiewska K. 2016. Typologia krajów Unii Europejskiej według innowacyjności przemysłu spożywczego. [W:] Gołębiewska B. (red.) Wyzwania współczesnej gospodarki – aspekty teoretyczne i praktyczne. Tom 2, s. 84-91.

Łukiewska K., Juchniewicz M. 2016. Produktywność jako czynnik konkurencyjności przemysłu spożywczego. [W:] Szczepaniak I. (red.) Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (2), IERGiŻ-PIB, Warszawa, s. 146-165.

Ciupiński D., Wiśniewski A. K. 2015. Determinanty konkurencyjności przedsiębiorstw w perspektywie generowania wartości. [W:] Dudzik-Lewicka I., Howaniec H., Waszkielewicz W. (red.) Zarządzanie wiedzą i innowacje w organizacji. ATH w Bielsku-Białej, s. 287-298.

Ciupiński D., Łukiewska K. 2015. Konkurencyjność międzynarodowa przemysłu meblarskiego w Polsce na tle krajów UE. [W:] Olszewski J. (red.) Gospodarka Światowa i Krajowa jej wyzwania we współczesnych czasach, Wydawnictwo IVG, Szczecin, s. 122-131.

Garbowski M., Jolanta Rosłon J. 2015. The role of human factor in promotion activity tourism enterprise. [W:] Drobyazko S.I. (red.) Problems of employment and relations in terms of economic instability, Publishing House “BREEZE”, Montreal, p. 30-36.

Juchniewicz M. 2015. Innowacje otwarte w polskim przemyśle spożywczym. [W:] Szczepaniak I., Firlej K. (red.) Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna, Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, s. 131-143.

Juchniewicz M. 2015. The level of diversity of innovativeness in food industry of European Union countries. [In:] Proceedings of MAC-EMM 2015 in Prague, .

Nasalski Z., Wierzejski T. 2015. Działalność dydaktyczna Wydziału. [W:] Heller J., Szmyt A. (red.) 20-lecie Wydziału Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (1995-2015), Nauki ekonomiczne na Warmii i Mazurach, s. 80-95.

Nieżurawski L., Pawłowska B. 2015. Procesy doskonalenia jakości przesłanką akceleracji rozwoju przedsiębiorstwa – wyniki badań. [W:] Giemzy M., Sikora T., Wielowymiarowość systemów zarzadzania, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s. 257-274.

Rosłon J., Ciupiński D. 2015. Risk of investing in real estate. [W:] Raczyńska M., Krukowski K., Siemiński S. (red.) Managing public organizations in theory and practice, Wyd. UWM w Olsztynie, p. 98-107.

Wieczorek A. 2015. RFID Technology in transport. [In:] Proceedings of MAC-EMM 2015 in Prague, ISBN 978-80-88085-03-4., .

Łukiewska K. 2015. Changes of labour productivity of the food industry in the Member States of the European Union in the years 2005-2013. [In:] Proceedings of MAC-EMM 2015 in Prague, .

Łukiewska K. 2015. Ocena luki konkurencyjnej między przemysłem spożywczym w Polsce a krajami członkowskimi Unii Europejskiej. [W:] Gołębiewska B. (red.) Wyzwania współczesnej gospodarki – aspekty teoretyczne i praktyczne, s. 337-345.

Ciupiński D. 2014. Handel zagraniczny w przemyśle drzewno-meblarskim. [W:] Cisek M., Nowogrodzka T. (red.) Stabilność organizacji we współczesnej gospodarce, Studio Emka, s. 149-156.

Juchniewicz M. 2014. Cenowe aspekty konkurencyjności sektora żywnościowego. [W:] Szczepaniak I. (red.) Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (V) Synteza, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 98-115.

Juchniewicz M. 2014. Regionalne zróżnicowanie pozycji innowacyjnej przedsiębiorstw przemysłowych w Polsce. [W:] Stachowicz J., Nowicka-Skowron M., Voronina L.A. (red.) Rozwój organizacji i regionu wyzwaniem dla ekonomii i nauk o zarządzaniu, Dom Organizatora, Toruń-Lublin, s. 123-141.

Juchniewicz M., Tomczyk U. 2014. Restrukturyzacja zatrudnienia w przedsiębiorstwach a konkurencyjność regionów. [W:] Borowiecki R., Kaczmarek J. (red.) Zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach współczesnych wyzwań gospodarczych. Modele – metody – procesy, Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, s. 2013-212.

Juchniewicz M., Łukiewska K. 2014. International Competitiveness of the Food Industry in European Union Member States. [W:] Ahmet Ecirli, Sokol Pacukaj, Iulian Stanescu, Mihaela Ioana Danetiu (red.) European Journal of Social Science Education and Research, Vol. 1, Nr 3, p. 253-264.

Rosłon J. 2014. The investment strategies of Polish enterprises (empirical findings). [W:] Hittmar S. (red.) Theory of Management, Institute of Management by University of Zilina, s. 253-256.

Strychalska-Rudzewicz A. 2014. Realizacja strategii przedsiębiorstw w działaniach innowacyjnych. [W:] Szabłowski J. (red.) Przedsiębiorczość i innowacje w warunkach dekoniunktury gospodarczej, WSFiZ w Białymstoku, s. 129-146.

Ciupiński D. 2013. Ocena sektora meblarskiego w Unii Europejskiej. [W:] Olszewski J (red.) Zarządzanie przedsiębiorstwem, Wydawnictwo Naukowe IVG, s. 53-67.

Grzybowska B. 2013. Factors Diversifying Innovativeness of Food Industry in Poland. [In:] P. Jedlicka Economic Development and Management of Regions (Part III), University of Hradec Karlove, .

Juchniewicz M. 2013. Innovation strategies of food industry enterprises in Poland. [In:] P. Jedlicka Economic Development and Management of Regions (Part III), University of Hradec Karlove, .

Juchniewicz M. 2013. Innovative position of food industry in Poland as compared to other low technology sectors trends. [In:] Szczepaniak I., Wigier M. (red.) Growth and competitiveness factors of the agricultural sector in Poland and Ukraine against the background of global, Uniwersytet w Kijowie, p. 268-278.

Juchniewicz M. 2013. Klastry a konkurencyjność przemysłu spożywczego. [W:] Szczepaniak I. (red.) Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (III). Potencjał konkurencyjny − wybrane elementy, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 83-100.

Juchniewicz M., Tomczyk U. 2013. Zasoby wiedzy i informacji a rezultaty działalności przedsiębiorstw. [W:] Borowiecki R., Jaki A. (red.) Restrukturyzacja przedsiębiorstw i gospodarek w warunkach rozwoju rynków globalnych, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, s. 165-175.

Pawłowska B., Chrobocińska K. 2013. Procesy doskonalenia jakości a dojrzałość organizacji-wybrane obszary. [W:] Skrzypek E. (red.) Dojrzałość organizacji –aspekty jakościowe, Wyd. Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Lublin, s. 231-240.

Pawłowska B., Strychalska-Rudzewicz A. 2013. Customer satisfaction measurement by Enterprises located in Poland. [In:] Hittmar S. (red.), Marketing Trends in Theory and Practice, Institute of Management by University of Zilina, p. 131-134.


Autorstwo opracowań monograficznych

Juchniewicz M., Chrobocińska K., Łukiewska K., Nasalski Z. 2016. Uwarunkowania działalności gospodarczej jednostek użytkujących Zasób Własności Rolnej Skarbu Państwa. Stowarzyszenie Warmińsko-Mazurska Klinika Biznesu, Olsztyn, .

Juchniewicz M., Tomczyk U. 2015. Kapitał intelektualny podmiotów gospodarczych a konkurencyjność regionów. Instytut Badań i Analiz Grupa OSB, Olsztyn, ss. 158.

Juchniewicz M., Łukiewska K., Pawłowska B., Wieczorek A. 2015. Wybrane czynniki konkurencyjności przemysłu spożywczego. Stowarzyszenie Warmińsko-Mazurska Klinika Biznesu, Olsztyn, ss. 131.

Domagalska-Grędys M., Juchniewicz M., Kania J., Kusto B., Mierzwa D., Poczta W., Urban St., Żelazowska-Przewłoka A. 2014. Klaster jako nowoczesna forma organizacyjno-prawna w gospodarce. SGGW, Warszawa, ss. 96.

Domagalska-Grędys M., Juchniewicz M., Kania J., Kusto B., Mierzwa D., Poczta W., Urban St., Żelazowska-Przewłoka A. 2014. Efekty funkcjonowania Klastra Innowacji w Agrobiznesie. SGGW, Warszawa, ss. 99.

Juchniewicz M., Chrobocińska K., Nasalski Z. 2014. Konkurencyjność podmiotów gospodarczych użytkujących Zasoby Własności Rolnej Skarbu Państwa w województwie warmińsko-mazurskim. Stowarzyszenie Warmińsko-Mazurska Klinika Biznesu, Olsztyn, ss. 132.

Juchniewicz M., Łukiewska K. 2014. Konkurencyjność wybranych branż polskiej gospodarki na rynku Unii Europejskiej. Polskie Towarzystwo Ekonomiczne, Oddział w Olsztynie, Olsztyn, ss. 156.

Nasalski Z., Wierzejski T., Szczubełek G. 2014. Zarządzanie projektami innowacyjnymi. EXPOL, Włocławek, ss. 124.

Rudzewicz A., Strychalska-Rudzewicz A. 2013. Strategie produktów innowacyjnych. EXPOL, Włocławek, ss. 156.

Grzybowska B. 2012. Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce - ujęcie regionalne. UWM w Olsztynie, ss. 282.

Chrobocińska K., Juchniewicz M. 2010. Konkurencyjność sektora MSP na Warmii i Mazurach. Wyd. Fundacja Wspierania Promocji Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach, Olsztyn, ss. 177.

Juchniewicz M., Grzybowska B. 2010. Innowacyjność mikroprzedsiębiorstw w Polsce. PARP, Warszawa, ss. 260.

Nieżurawski L., Pawłowska B., Witkowska J. 2010. Satysfakcja klienta - strategia, pomiar, zarządzanie. Koncepcja wewnętrznego urynkowienia współczesnej organizacji. Wydawnictwo Naukowe UMK, Toruń, ss. 406.

Pawłowska B., Witkowska J., Nieżurawski L. 2010. Nowoczesne koncepcje strategii orientacji na klienta. Wydawnictwo PWN, Warszawa, ss. 195.

Szymanowski W., Pawłowska B., Strychalska-Rudzewicz A. 2010. Zarys zarządzania jakością - ujęcie marketingowo-logistyczne. Wydawnictwo 'Ars boni et aequi', Poznań, ss. 301.

Juchniewicz M., Chrobocińska K., Decyk K. 2009. Rola kobiet w innowacyjnych przedsiębiorstwach na przykładzie podmiotów z regionu Warmii i Mazur. Wyd. Fundacja Wspierania i Promocji Przedsiębiorczości Warmii i Mazur, ss. 190.

Nasalski Z. 2006. Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw. Wybrane zagadnienia. Wyd. UWM w Olsztynie, pp. 122.

Juchniewicz M. 2002. Zmienność i transmisja cen na rynku wieprzowiny. Wyd. UWM, Olsztyn, pp. 277.

Pasternak K. 2001. Rozwój produktu w przemyśle spożywczym. Organizacja procesu innowacji produktowych w zakładzie produkcyjnym, cz. 2. IPMiT w Warszawie, pp. 115.

Pasternak K. 2001. Rozwój produktu w przemyśle spożywczym. Uwarunkowania, działania i strategie w przedsiębiorstwie, cz. 1. IPMiT w Warszawie, pp. 129.


Redakcja opracowań monograficznych

Juchniewicz M. (red.) 2009. Czynniki i źródła przewagi konkurencyjnej. UWM w Olsztynie, ss. 446.

Juchniewicz M. (red.) 2009. Konkurencyjność przedsiębiorstw - ujęcie mezoekonomiczne. UWM w Olsztynie, ss. 295.

Birski A. (red.) 2008. Innowacyjność, jakość, przedsiębiorczość - szansą konkurencyjności. Wyd. UWM w Olsztynie, ss. 359.

Birski A. (red.) 2008. Uwarunkowania rynkowe konkurencyjności przedsiębiorstw. Wyd. UWM w Olsztynie, ss. 360.

Nasalski Z. (red.). 2007. Wybrane aspekty konkurencyjności przedsiębiorstw. UWM, Olsztyn, pp. 360.

Strychalska-Rudzewicz A. (red.). 2007. Innowacje i jakość jako czynniki konkurencyjności przedsiębiorstwa. UWM, Olsztyn, pp. 312.

Grzybowska B. (red.). 2006. Konkurencyjność przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej (praca zbiorowa). Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw, UWM w Olsztynie, pp. 542.

Juchniewicz M. 2006. Zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach konkurencji. Determinanty konkurencyjności przedsiębiorstw (t. 1, 2), (praca zbiorowa). UWM w Olsztynie, pp. 722.

Juchniewicz M. (red.). 2006. Produkcyjno-ekonomiczne aspekty gospodarowania nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa (praca zbiorowa). UWM w Olsztynie, pp. 111.

Kaliszewicz D., Grzybowska B. (red.). 2003. Funkcjonowanie przedsiębiorstw w warunkach konkurencji, cz. I. Biuletyn Naukowy UWM, Olsztyn, 20, pp. 297.

Kaliszewicz D., Grzybowska B. (red.). 2003. Funkcjonowanie przedsiębiorstw w warunkach konkurencji, cz. II. Biuletyn Naukowy UWM, Olsztyn, 21, pp. 266.

Juchniewicz M. (red.). 2002. Funkcjonowanie przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w warunkach konkurencji. Wyd. UWM, Olsztyn, pp. 279.

Monografie

Autorzy: Wiesława Lizińska, Mariola Grzybowska-Brzezińska, Małgorzata Grzywińska-Rąpca, Karolina Babuchowska, Katarzyna Chrobocińska
ISBN: 978-83-62775-50-7
Rok wydania: 2021

Autorzy: Dariusz Ambroziński, Emilia Bojkowska, Zbigniew Brodziński
ISBN: 978-83-65605-39-9
Rok wydania: 2021

Autor: Natalia K. Świdyńska
ISBN: 978-83-8100-265-3
Rok wydania: 2021

Autorzy: Katarzyna Chrobocińska, Kamil Decyk, Radosław Szulc
ISBN: 978-83-65605-34-4
Rok wydania: 2021

Autorzy: Katarzyna Chrobocińska, Agnieszka Napiórkowska-Baryła, Natalia K. Świdyńska, Mirosława Witkowska-Dąbrowska
ISBN: 978-83-8100-283-7
Rok wydania: 2021

Autorzy: Zbigniew Brodziński, Małgorzata Juchniewicz, Katarzyna Łukiewska, Renata Marks-Bielska, Zbigniew Nasalski
ISBN: 978-83-62775-47-7
Rok wydania: 2021

Autorzy: Małgorzata Juchniewicz, Zbigniew Nasalski
ISBN: 978-83-8100-254-7
Rok wydania: 2020

Autor: Katarzyna Łukiewska
ISBN 978-83-8100-186-1
wersja elektroniczna
Rok wydania: 2019

Autorzy: Zbigniew Brodziński, Wojciech Kozłowski, Jacek Michalak
ISBN: 978-83-927147-5-0
wersja e-book
Rok wydania: 2018

Autorzy: Kamil Decyk, Małgorzata Juchniewicz
ISBN: 978-83-927147-3-6
Rok wydania: 2017

Redakcja: Zbigniew Brodziński, Katarzyna Brodzińska
Rok wydania: 2017

Redakcja: Katarzyna Brodzińska, Zbigniew Brodziński
Rok wydania: 2017