Ważniejsze wydarzenia w 2015 roku. |
Wednesday, 18 February 2015 |
31.12.2014r - z dniem 31.12.14r dr inż. Hanna Czaplicka przeszła na emeryturę, oficjalnie pożegnaliśmy Hanię w styczniu br.
1.01.2015r - kierownikiem Katedry został prof. dr hab. Zenon Nogalski.
|
Ważniejsze wydarzenia w 2013 roku |
Tuesday, 11 February 2014 |
- 16.06.2013.
odbyła się publiczna obrona pracy doktorskiej mgr Grzegorza Zwierzchowskiego,
pt.: „Wpływ zawartości immunoglobulin w surowicy krwi i siarze krów oraz β-karotenu i kwasów
tłuszczowych n-3 w diecie cieląt na ich odporność i wyniki odchowu”. Promotor –
dr hab. Jan Miciński, prof. UWM.
-
Dr hab. Zenon
Nogalski, prof. UWM – kierownikiem zadania badawczego nr 2 dotyczącego
optymalizacji produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do
zagrody”. W skład zespołu realizującego
zadanie badawcze wchodzą: Zenon
Nogalski, Zofia Wielgosz-Groth, Cezary Purwin, Monika Sobczuk-Szul, Magdalena
Mochol, Władysław Mordas, Janina Kosakowska, Paulina Pogorzelska-Przybyłek,
Patrycja Łapińska. Celem ogólnym projektu jest zdobywanie i zwiększenie skali
wykorzystywania nowych rozwiązań dla rozwoju gospodarki, poprawy pozycji
konkurencyjnej przedsiębiorców sektora wołowiny i rozwoju polskiego
społeczeństwa. Projekt jest rozwojowy o charakterze aplikacyjnym, ukierunkowany
na bezpośrednie zastosowanie w praktyce w sektorze wołowiny i ma szczególne znaczenie
społeczne poprzez wpływ rezultatów projektu na poprawę efektywności i
dochodowości sektora wołowiny wysokiej jakości oraz zmianę zwyczajów
żywieniowych w aspekcie zdrowia społeczeństwa. KONTYNUACJA
-
13.12.2013r. -
otwarcie przewodu doktorskiego mgr Magdaleny Mochol, pt. „Wpływ płci i
intensywności opasania na profil kwasów tłuszczowych różnych rodzajów tłuszczu
wołowego”. Promotor: dr hab. Zofia Wielgosz-Groth.
|
Ważniejsze wydarzenia w 2012 roku |
Saturday, 30 March 2013 |
- 10 lutego 2012r. odbyła się publiczna obrona pracy doktorskiej mgr
inż. Beaty Lewandowskiej pt.: „Wpływ zmian kondycji u krów wysokowydajnych na
ich cechy użytkowe i zdrowotność”. Promotor – dr hab. Zenon Nogalski, prof.
UWM.
-
14 czerwca 2012r. – nagła śmierć prof. dr hab. Marka Wrońskiego –
Kierownika Katedry Hodowli Bydła i Oceny Mleka.
-
Prof. dr hab. Janina Pogorzelska – w
wyniku wyborów została Kierownikiem Katedry Hodowli Bydła i Oceny Mleka.
- Dr hab.
Zenon Nogalski, prof. UWM – kierownikiem
zadania badawczego nr 2 dotyczącego optymalizacji produkcji wołowiny w Polsce
zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody”. W skład zespołu realizującego zadanie
badawcze wchodzą: Zenon Nogalski, Zofia Wielgosz-Groth, Cezary Purwin, Monika Sobczuk-Szul, Magdalena Mochol, Władysław Mordas, Janina
Kosakowska, Paulina Pogorzelska-Przybyłek, Patrycja Łapińska. Celem ogólnym
projektu jest zdobywanie i zwiększenie skali wykorzystywania nowych rozwiązań
dla rozwoju gospodarki, poprawy pozycji konkurencyjnej przedsiębiorców sektora
wołowiny i rozwoju polskiego społeczeństwa. Projekt jest rozwojowy o
charakterze aplikacyjnym, ukierunkowany na bezpośrednie zastosowanie w praktyce
w sektorze wołowiny i ma szczególne znaczenie społeczne poprzez wpływ rezultatów
projektu na poprawę efektywności i dochodowości sektora wołowiny wysokiej
jakości oraz zmianę zwyczajów żywieniowych w aspekcie zdrowia
społeczeństwa.
- IIIo kształcenia rozpoczęły: mgr inż.
Patrycja Łapińska i mgr inż. Martyna Momot.
- W grudniu
2012 roku odbyła się obrona pracy doktorskiej mgr inż. Kazimierza Konsowicza,
nt.: „Ocena realizacji programu doskonalenia bydła czarno-białego w
województwach pomorskim i zachodniopomorskim”.
|
Ważniejsze wydarzenia w 2011 roku |
Saturday, 30 March 2013 |
-
Prof.
dr hab. Marek Wroński:
Kierownik zadania badawczego nr 2. dotyczącego optymalizacji produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody”. Projekt naukowo-badawczy ma charakter aplikacyjny, realizowany w ramach konsorcjum naukowo-przemysłowego w latach 2009-2014. Liderem projektu jest Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, konsorcjantami są: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie i Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
|
|
|