prof. dr hab. Stefan Smoczyński

Jakość higieniczna - jakość zdrowotna - definicjeCzynniki decydujące o występowaniu szkodliwych związków w  organizmach roślinnych - w jęczmieniu browarnym

Producent - jest odpowiedzialny za jakość produktu - towaru przeznaczonego na rynek. Stąd producent jęczmienia browarnego jest również odpowiedzialny - za bezpieczeństwo zdrowotne, najpierw ziarna a następnie słodu i piwa, ponieważ producent - uczestniczy w procesie kształtowania jakości wytwarzanego produktu. Rozpoznano bardzo wiele czynników mających wpływ - na jakość higieniczną, jakość zdrowotną żywności i pasz - lub bezpieczeństwo dla ZDROWIA ludzi i zwierząt.
Bezpieczeństwo dla zdrowia:
to obecność w produkcie (jęczmieniu) pożądanych składników chemicznych i specyficznych cech decydujwartości biologicznej i technologicznej;
to nie obecność w jęczmieniu browarnym obcych ących o jego chemicznych zwiszkodliwych lub toksycznych;
to ewentualna obecność w produkcie (jęczmieniu) chemicznych pozosta
łości i celowych dodatków - poniżej wielkości uznanych przez władze sanitarne Kraju i Unii Europejskiej za dopuszczalne.

Zagrożenia dla zdrowia ludzi (i zwierząt) wiąże się głównie z obecnością w ziarnie jęczmienia - chemicznych związków szkodliwych, które przenikają w różnych etapach pozyskiwania, przetwarzania, transportu i przechowywania jęczmienia Zapewnienie wymaganego poziomu bezpieczeństwa dla zdrowia w produkcji jęczmienia wymaga szczegółowego poznania wszystkich czynników mających wpływ na jego jakość.

Jakość higieniczna - jakość zdrowotna - definicje Czynniki decydujące o występowaniu szkodliwych związków w  organizmach  roślinnych - w jęczmieniu browarnym


Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:





Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten