prof.dr hab. Wojciech Budzyński

Przedplon a cechy jakościowe zbieranego ziarna

Dla jęczmienia browarnego najlepsze jest następstwo norfolskie, szczególnie gdy następuje on po buraku, który zostawia glebę w dobrej kulturze, o dużych właściwościach buforowych, jednocześnie dość wyczerpaną z azotu. Plonotwórcza wartość następcza tego przedplonu jest najlepsza. Stanowisko po ziemniaku jest nieco gorsze acz możliwie. Gorszym przedplonem i rzadko stosowanym w praktyce, jest rzepak ozimy i jary. Ze zbóż dopuszcza się przedplon owsiany, który nie stwarza warunków do rozwoju grzybów patogenicznych jęczmienia. Złymi przedplonami są pozostałe zboża, które pozostawiają siedlisko fitopatogenicznie nieprzyjazne jęczmieniowi, o niskiej wartości plonotwórczej. Także jęczmień w uprawie po sobie, szczególnie po innej odmianie, należy wykluczyć z doboru przedplonów.

Pod jęczmień nie należy przeznaczać przedplonów motylkowatych jednorocznych i wieloletnich ze względu na trudną do precyzyjnego skwantyfikowania obfitość pozostawionego azotu i jakość zbieranego ziarna.

Przedplon a cechy jakościowe zbieranego ziarna


Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:




Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten