Autor: dr Urszula Rogalska
Instytut Nauk o Wychowaniu

Dział

Temat

Cele

Kategoria

Metody, środki

Technologia produkcji ziarna Agrotechniczne uwarunkowania plonu i jego jakości
  • Określ czynniki agrotechniczne warunkujące wysokość i jakość plonu jęczmienia browarnego

B

 
  • Wyjaśnić działanie czynników agrotechnicznych ograniczających plonowanie jęczmienia

B

  • Przeanalizować i przedstaw możliwości zmniejszenia wpływu niekorzystnych czynników agrotechnicznych na plonowanie i jakość jęczmienia browarnego

D

  • Zdefiniować pojęcie “efekt plonochronny”

A

  • Określ efekt plonochronności: chemicznej regulacji zachwaszczenia i ograniczenia występowania chorób grzybowych

C

Podstawowe zagrożenia siedliskowo-agrotechni-czne dla jakości
  • Wymienić podstawowe zagrożenia siedliskowo-agrotechniczne dla jakości jęczmienia browarnego

A

  • Wykazać zależności między (przyczyna)czynnikami siedliskowo-agrotechnicznymi a (skutkiem) jakością jęczmienia browarnego

C

Wartość następcza przedplonu
  • Dokonać analizy przedplonu dla jęczmienia browarnego z jednoczesnym wskazaniem i uzasadnieniem najlepszego przedplonu

C, D

Przedplon a cechy jakościowe zbieranego ziarna
  • Wykazać związek między przedplonem a cechami jakościowymi ziarna jęczmienia browarnego

B

  • Uzasadnić potrzebę analizy zasobności gleb

B

Analiza zasobności gleby
  • Określ potrzeby wapnowania gleb mineralnych

C

  • Ocenić zawartość magnezu przyswajalnego w glebach mineralnych

B

  • Ocenić zasobność gleb w przyswajalny potas

B

Nawożenie a plon
  • Określ zależności między kategorią agronomiczną gleb a dawką wapna pod jęczmień browarny

B

  • Dokonać doboru odpowiedniego nawozu wapniowego do kategorii gleby

B

  • Omów znaczenie MgO dla plonu jęczmienia browarnego

B

  • Określ zasady doboru dawek i form nawozów potasowych pod jęczmień browarny

C

  • Określ specyfikę nawożenia jęczmienia browarnego nawozami azotowymi

B

Nawożenie a cechy fizyczne i chemiczne ziarna
  • Wyjaśnić znaczenie doboru formy mikronawozów pod jęczmień browarny

D

  • Wyjaśnić związek między nawożeniem a cechami fizycznymi i chemicznymi ziarna

B

Uprawa roli
  • Wyjaśnić specyfikę uprawy roli pod jęczmień browarny

B

Sposób, termin i gęstość siewu a plon i jakość ziarna
  • Omówwpływ terminu siewu na jakość plonu jęczmienia browarnego

C

  • Wykazać zależności między kompleksem glebowym a gęstością siewu

B

Zagrożenia dla plonu i jakości powodowane przez chwasty
  • Określ głębokość siewu jęczmienia browarnego

A

  • Określ zagrożenia dla plonu i jakości powodowane przez chwasty

D

  • Określ sposoby regulacji zachwaszczenia

B

  • Ocenić zagrożenie przez choroby jęczmienia browarnego

D

Zagrożenia dla plonu i jakości powodowane przez choroby
  • Dokonać analizy progów szkodliwości chorób jęczmienia i wykazać jej związek z podjęciem decyzji o terminie aplikacji środka

D

  • Określ środki chemiczne i terminy ich stosowania w zależności od choroby i czynników agrotechniczno-środowiskowych

C


Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten