Działalność naukowo-badawcza

  • Badania konsumenckie mające na celu określenie spożycia, postaw i preferencji pokarmowych w odniesieniu do wybranych rodzajów żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności wygodnej;
  • Badanie relacji między instrumentalną a sensoryczną oceną jakości potraw oraz żywności wysoko przetworzonej;
  • Badanie wpływu procesów technologicznych na jakość, wartość odżywczą oraz biodostępność wybranych składników żywności;
  • Badanie występowania czynników poza żywieniowych determinujących spożycie składników pokarmowych i wykorzystanie przez organizm;
  • Doskonalenie metod oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz opracowywanie własnych narzędzi badawczych;
  • Ocena gęstości żywieniowej produktów spożywczych i racji pokarmowych;
  • Ocena powiązań pomiędzy spożyciem składników pokarmowych a markerami biochemicznymi stanu odżywienia w kontekście występowania i ryzyka chorób cywilizacyjnych na tle wadliwego żywienia;
  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych;
  • Ocena wpływu wczesnego programowania żywieniowego w łonie matki na stan odżywienia noworodka i zdrowie w późniejszym okresie życia;
  • Profilaktyka żywieniowa i rola żywienia w stanach patologicznych;
  • Substancje bioaktywne pochodzenia roślinnego i ich przemiany podczas sporządzania potraw;
  • Uwarunkowania sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności;
  • Wpływ różnych metod obróbki cieplnej na jakość mięsa drobiowego;
  • Wpływ spożycia kawy i herbaty na parametry fizjologiczne organizmu;
  • Wpływ wegetarianizmu na zdrowie człowieka;
  • Wykorzystanie właściwości przeciwutleniających i bakteriobójczych przypraw w produktach mięsnych.
  • Żywność regionalna i tradycyjna – technologia wytwarzania, jakość oraz uwarunkowania historyczne i kulturowe.
  • Żywność wygodna – modyfikacja czynników technologicznych mająca na celu zapewnienie wysokiej jakości wybranych wyrobów przechowywanych w różnych warunkach;