Działalność naukowo-badawcza
- Badania konsumenckie mające na celu określenie spożycia, postaw i preferencji pokarmowych w odniesieniu do wybranych rodzajów żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności wygodnej;
- Badanie relacji między instrumentalną a sensoryczną oceną jakości potraw oraz żywności wysoko przetworzonej;
- Badanie wpływu procesów technologicznych na jakość, wartość odżywczą oraz biodostępność wybranych składników żywności;
- Badanie występowania czynników poza żywieniowych determinujących spożycie składników pokarmowych i wykorzystanie przez organizm;
- Doskonalenie metod oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz opracowywanie własnych narzędzi badawczych;
- Ocena gęstości żywieniowej produktów spożywczych i racji pokarmowych;
- Ocena powiązań pomiędzy spożyciem składników pokarmowych a markerami biochemicznymi stanu odżywienia w kontekście występowania i ryzyka chorób cywilizacyjnych na tle wadliwego żywienia;
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych;
- Ocena wpływu wczesnego programowania żywieniowego w łonie matki na stan odżywienia noworodka i zdrowie w późniejszym okresie życia;
- Profilaktyka żywieniowa i rola żywienia w stanach patologicznych;
- Substancje bioaktywne pochodzenia roślinnego i ich przemiany podczas sporządzania potraw;
- Uwarunkowania sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności;
- Wpływ różnych metod obróbki cieplnej na jakość mięsa drobiowego;
- Wpływ spożycia kawy i herbaty na parametry fizjologiczne organizmu;
- Wpływ wegetarianizmu na zdrowie człowieka;
- Wykorzystanie właściwości przeciwutleniających i bakteriobójczych przypraw w produktach mięsnych.
- Żywność regionalna i tradycyjna – technologia wytwarzania, jakość oraz uwarunkowania historyczne i kulturowe.
- Żywność wygodna – modyfikacja czynników technologicznych mająca na celu zapewnienie wysokiej jakości wybranych wyrobów przechowywanych w różnych warunkach;