Działalność dydaktyczna
Zespół Katedry prowadzi następujące przedmioty objęte planem stacjonarnych i niestacjonarnych studiów na kilku wydziałach i wielu specjalnościach.
Kierunek: gastronomia – sztuka kulinarna, I stopień kształcenia (Wydział Nauki
o Żywności): prowadzone przedmioty: Podstawy żywienia człowieka i dietetyki; Technologia gastronomiczna; Kuchnie świata ;Technologia czekolady i karmelu ; Sztuka dekorowania stołów i potraw ; Historia żywności i żywienia; Gastronomia w aspekcie historycznym, kulturowym i religijnym; Gastronomia w sztuce; Kuchnia naturalna, regionalna i tradycyjna; Analiza sensoryczna; Technologiczne projektowanie w gastronomii; Enologia; Technologia ciast i deserów ; Podstawy kelnerstwa i barmaństwa; Baristyka; Technologia surówek i sałatek;
Kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka, I stopień kształcenia (Wydział Nauki o Żywności): prowadzone przedmioty: Podstawy żywienia człowieka; Podstawy dietetyki; Metodologia oceny sposobu żywienia; Podstawy technologii gastronomicznej; Technologia przemysłowej produkcji potraw; Technologia żywności – technologia gastronomiczna; Analiza sensoryczna żywności; Podstawy anatomii i fizjologii człowieka; Biologiczna ocena żywności; Żywienie w wysiłku fizycznym i warunkach ekstremalnych; Profilaktyka i edukacja żywieniowa; Dietetyka i żywienie człowieka;
Kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka, II stopień kształcenia (Wydział Nauki o Żywności): prowadzone przedmioty: Współczesne metody biooceny żywności; Współczesne trendy w żywieniu człowieka i profilaktyce żywieniowej;
Kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka, III stopień kształcenia (Wydział Nauki o Żywności): Żywienie człowieka – aktualna problematyka.
Kierunek: towaroznawstwo, I stopień kształcenia (Wydział Nauki o Żywności): prowadzone przedmioty: Współczesne trendy w żywieniu człowieka i profilaktyce żywieniowej;
Kierunek: inżynieria chemiczna i procesowa, I stopień kształcenia (Wydział Nauki o Żywności): Podstawy żywienia człowieka (przedmiot do wyboru); Technologia żywności – technologia gastronomiczna;
Kierunki: humanistyczne, społeczne, prawne i artystyczne, I stopień kształcenia
(Moduł ogólnouczelniany): prowadzone przedmioty: Dietetyka i żywienie człowieka (przedmiot do wyboru);
Kierunek: dietetyka, I stopień kształcenia (Wydział Nauk Medycznych): prowadzone przedmioty: Podstawy żywienia człowieka; Podstawy dietetyki; Metodologia oceny sposobu żywienia; Dietoterapia otyłości (przedmiot do wyboru);Profilaktyka żywieniowa; Edukacja żywieniowa; Poradnictwo dietetyczne; Podstawy technologii gastronomicznej Żywienie w warunkach ekstremalnych; Dietetyka pediatryczna; Współczesne trendy w dieto terapii;
Kierunek: lekarski, I stopień kształcenia (Wydział Nauk Medycznych): prowadzone przedmioty: Podstawy dietetyki;
Kierunek: medicine: Basis of Nutrition (lektorat angielski)
Kierunek: pielęgniarstwo, I stopień kształcenia (Wydział Nauk Medycznych): prowadzone przedmioty: Dietetyka;
Kierunek: nauki o rodzinie, I stopień kształcenia, (Wydział Teologii): prowadzone przedmioty: Podstawy żywienia człowieka
Kierunek: bioinżynieria produkcji żywności, I stopień kształcenia (Wydział Bioinżynierii Zwierząt): prowadzone przedmioty: Podstawy żywienia człowieka; Podstawy technologii
Kierunek: bioinżynieria produkcji żywności, I stopień kształcenia (Wydział Bioinżynierii Zwierząt): prowadzone przedmioty: Podstawy żywienia człowieka; Podstawy technologii gastronomicznej; Biologiczna ocena żywności; Technologia żywności wygodnej i funkcjonalnej.
Kierunek: biologia medyczna, I stopień kształcenia (Wydział Biologii): prowadzone przedmioty: Podstawy dietetyki (przedmiot do wyboru)