Działalność naukowo-badawcza

Kadra naukowo-badacza prowadzi badania:

I. towaroznawcze produktów żywnościowych ze szczególnym uwzględnieniem wpływu składu surowców oraz metod ich przetwarzania na cechy jakościowe żywności. Bada m. in podstawowe składniki żywności (białka, cukrowce, lipidy); związki bioaktywne żywności: witaminy w tym kwas foliowy i foliany, kwas askorbinowy,  związki fenolowe, kwasy tłuszczowe w tym CLA; składniki mineralne; bada jakość zdrowotną surowców i żywności: metale ciężkie, izomery trans kwasów tłuszczowych, związki Maillarda, akrylamid, HMF i inne związki reakcji Maillarda, PCB, chlorowane węglowodory, skażenie produktów mikotoksynami,

II. opracowania i adaptacji metod instrumentalnych oznaczania składników surowców oraz produktów żywnościowych.

III. badania preferencji i wiedzy konsumenckiej:  kompleksowa ocena wykorzystania różnych kanałów informacyjnych w kształtowaniu wiedzy żywieniowej i świadomości konsumenckiej. Badania postaw i zachowań konsumentów na rynku żywności lokalnej i tradycyjnej. Konsumencka ocena innowacji produktowych na rynku żywności.