Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności

ul. Michała Oczapowskiego 7, 10-719 Olsztyn, tel: 89 523 44 31, fax: 89 523 44 31, www.uwm.edu.pl/kiap

Kierownik

dr hab. inż. Fabian Dajnowiec

32-04

fabian.dajnowiec@uwm.edu.pl

Pracownicy naukowo-dydaktyczni

Prof. Uczelni

 

dr hab. inż. Marek Adamczak

38-38

marek.adamczak@uwm.edu.pl

Adiunkci

 

dr inż. Bartosz Brzozowski

36-50

bartosz.brzozowski@uwm.edu.pl

Asystenci

 

dr inż. Józef Warechowski

36-34

jozef.warechowski@uwm.edu.pl

Pracownicy dydaktyczni

Adiunkci

 

dr inż. Elżbieta Haponiuk

47-82

elzbieta.haponiuk@uwm.edu.pl

 

dr inż. Małgorzata Lewandowska

45-19

malgorzata.lewandowska@uwm.edu.pl

Asystenci

 

dr inż. Maria Wachowska

61-81

maria.iwanczak@uwm.edu.pl

 

dr inż. Dorota Krzykowska

urlop

dorota.mickiewicz@uwm.edu.pl

Pracownicy naukowo– techniczni

 

dr inż. Katarzyna Stasiewicz

36-09

katarzyna.stasiewicz@uwm.edu.pl

 

mgr inż. Malwina Banaszczyk

44-31

malwina.biegaj@uwm.edu.pl

 

mgr inż. Paweł Banaszczyk

47-92

pawel.banaszczyk@uwm.edu.pl

Pracownicy inżynieryjno– techniczni

 

mgr inż. Joanna Lipka

36-09

joanna.lipka@uwm.edu.pl

 

mgr inż. Remigiusz Haponik

36-09

remigiusz.haponik@uwm.edu.pl

 

mgr inż. Waldemar Trzciński

35-78

waldemar.trzcinski@uwm.edu.pl

 

Krzysztof Rybicki

47-82

krzysztof.rybicki@uwm.edu.pl

Doktoranci

 

mgr Marcin Walter

38-21

marcin.walter@uwm.edu.pl

 

Działalność dydaktyczna: 
Pracownicy Katedry prowadzą 39 przedmiotów, na 8 kierunkach studiów, na 3 wydziałach UWM w Olsztynie. W Katedrze realizowane są prace dyplomowe inżynierskie i magisterskie.

Działalność naukowo-badawcza:

  • Ocena i kształtowanie fizykochemicznych właściwości spożywczych układów dyspersyjnych (zawiesiny, emulsje),
  • Badanie operacji jednostkowych realizowanych w przetwórstwie spożywczym (homogenizacja, separacja membranowa, suszenie, odparowanie, ogrzewanie, inne),
  • Mikrokapsułkowanie biologicznie aktywnych składników żywności.

Działalność usługowa:

  • Badanie i wykorzystanie procesów jednostkowych w przetwórstwie spożywczym,
  • Badanie składu i właściwości wybranych półproduktów i produktów spożywczych,
  • Badanie reologicznych i teksturalnych właściwości produktów spożywczych,
  • Konsultacje w zakresie przemysłowej gospodarki energią i źródeł odnawialnych.