Wydział Nauki o Żywności na Dniu Otwartych Drzwi Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie

Dzień Otwartych Drzwi UWM 2019

27 marca 2019 roku odbył się Dzień Otwartych Drzwi Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Jak co roku uczestnikami tego przedsięwzięcia byli Studenci i Pracownicy Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Prezentacje oferty edukacyjnej na kierunkach Technologia żywności i żywienie człowieka, Towaroznawstwo, Inżynieria przetwórstwa żywności oraz Gastronomia – sztuka kulinarna, odbywały się w Centrum Nauk Humanistycznych UWM oraz w  Hali Technologicznej  im. Prof. Poznańskiego Wydziału Nauki o Żywności. Studenci zachęcali Uczniów szkół ponadgimnazjalnych do studiowania na naszym Wydziale  uśmiechem, życzliwością, pozytywną energią, optymizmem oraz prezentacją swojej wiedzy i umiejętności. Główną rolę tego dnia odegrali Studenci Kół Naukowych Wydziału Nauki o Żywności, którzy prezentowali swoje zainteresowania pod hasłem „Zasmakuj w tym, co jest naszą pasją”. Pokazy, degustacje oraz warsztaty z aktywnym udziałem studentów kół naukowych obejmowały następujące zagadnienia tematyczne:

  • słodkie impresje: tworzenie czekolady … i innych słodkości;
  • poznaj smak prawdziwego masła: możliwość obserwacji procesu produkcji  na hali technologicznej;
  • harmonia zmysłów:  tajniki analizy sensorycznej;
  • ostatnia paróweczka Hrabiego Barry Kenta, czyli jak zrobić pyszną kiełbasę i nie tylko;
  • MlekoLab:  tajniki serowarstwa oraz wyrobu  innych produktów mleczarskich;
  • wieża gęstości;
  • efekt Boycotta, czyli jak działa separator zawiesiny;
  • ciecz nienewtonowska – demonstracja zjawiska zagęszczania ścinaniem;
  •  dlaczego dziurawy worek nie przecieka?
  •  destylacja;
  •  jak działa i do czego służy reaktor Airlift?
  •  jak zrobić chrupki?
  • budowa armatury procesowej;
  •  technologia produkcji piwa;
  • sztuczny kawior, enkapsulacja składników żywności w alginianie;
  • praktyczny pokaz możliwości izolacji DNA z produktów żywnościowych.

 

      

  

Prezentacja Wydziału była barwna, ciekawa i inspirująca. Wyrażam przekonanie, że dzięki prezentacji różnorodności podejmowanych prac badawczych oraz zdobywanych umiejętności podczas studiowania na Wydziale Nauki o Żywności, wielu Uczniów szkół ponadgimnazjalnych mogło zweryfikować swoje wyobrażenia w tym zakresie i już niebawem spotkamy się na zajęciach dydaktycznych realizowanych na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Uczniów i Nauczycieli, którzy nie mogli nas odwiedzić w ramach Dnia Otwartych Drzwi UWM 2019 zapraszamy w innych dogodnych dla Państwa terminach w ramach Oferty Fakultatywnych Zajęć Edukacyjnych  WNoŻ (koordynator: dr inż. Katarzyna Staniewska, e-mail: kasta@uwm.edu.pl).

  

Serdecznie dziękuję:

  •    wszystkim Studentom zaangażowanym w przygotowanie i realizację tego przedsięwzięcia;
  •    Opiekunom kół naukowych – inspirującym i nadzorującym działania młodzieży;
  •    Członkom wydziałowego zespołu ds. promocji z Panią Przewodnicząca dr inż. Katarzyną Staniewską i Panią dr hab. inż. Renatą Pietrzak- Fiećko;
  •    Przewodniczącej RWSS WNoŻ UWM Pani Lucji Zalewskiej za koordynowanie i kierowanie całością;
  •    Pani inż. Marcie Ślęzak za wygłoszenie wykładu prezentującego możliwości naszego Wydziału;
  •   Panu Michałowi Chróstowi, który jako „maskotka wydziałowa” ukrywał tego dnia swą prawdziwą twarz.ości

Więcej zdjęć znajduje się na fanpage Wydziału Nauki o Żywności: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2348195565230531&id=216909851692457&notif_id=1555260930469016&notif_t=page_post_reaction

Dr inż. Adam Więk

Prodziekan ds. studenckich
Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie