Gimnazjaliści z Braniewa z wizytą w Katedrze Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności

Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności gościła w swoich  laboratoriach uczniów Gimnazjum nr 2 w Braniewie. Młodzież miała okazję  pod okiem Pani dr inż. Wiolety Chajęckiej –Wierzchowskiej odbyć zajęcia praktyczne w pracowni mikrobiologii żywności, a także poznać tajniki pracy oraz nowoczesny sprzęt badawczy stosowany w pracowni PCR oraz pracowni analiz instrumentalnych i technik chromatograficznych. 
Uczniowie poznali zasady pracy w laboratorium, techniki sterylizacji i dezynfekcji, samodzielnie przygotowywali preparaty, aby pod mikroskopem obserwować komórki drożdży, pałeczki kwasu mlekowego w jogurcie i soku z kiszonej kapusty. Z ogromnym zaciekawieniem mikroskopowali także  grzybnie najczęściej spotykanych w żywności pleśni.
Zajęcia zorganizowane były na wniosek Dyrektor Gimnazjum nr 2 w  Braniewie Pani Jolanty Salitry w porozumieniu z kierownik Katedry  Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności Panią dr hab. inż. Anną  Zadernowską, prof. UWM.