dr hab. inż. Iwona Michalina Batyk, prof. UWM

Dane osobowe

Adres korespondencyjny: Katedra Rynku i Konsumpcji, 10-719 Olsztyn, pl. Cieszyński 1/427

Telefon służbowy: +89 524-5209

ORCID ID: 0000-0002-6230-7441

Google Scholar: BU43GJcAAAAJ

Wybrane publikacje naukowe z repozytorium: artykuły naukowe, monografie, rozdziały w monografiach

Notka biograficzna

Zainteresowania naukowo-badawcze: polsko-rosyjska współpraca transgraniczna, rozwój regionalny, w szczególności rozwój turystyki i rynku produktów regionalnych, zachowania konsumentów na rynkach przygranicznych. Dorobek naukowy obejmuje ponad 100 publikacji oraz 2 monografie. Ekspertka w kampanii edukacyjnej dot. żywności wysokiej jakości, realizowanej przez TVP, konkursach kulinarnych i turystycznych organizowanych przez samorządy lokalne.

Uzyskane tytuły/stopnie naukowe/wykształcenie

 

Habilitacja

Dyscyplina naukowa

Ekonomia i finanse

Miejsce nadania

UWM w Olsztynie

Rok nadania

2019

Tytuł rozprawy

Determinanty zachowań rynkowych mieszkańców regionów przygranicznych (na przykładzie Obwodu Kaliningradzkiego)

 

Doktorat

Dyscyplina naukowa

Towaroznawstwo

Miejsce nadania

Akademia Morska w Gdyni

Rok nadania

2008

Tytuł rozprawy doktorskiej

Produkt regionalny jako czynnik rozwoju Warmii i Mazur

Promotor/promotorzy

prof. dr hab. inż. Stefan Smoczyński

 

Ukończone studia podyplomowe

Miejsce ukończenia

Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie

Nazwa studiów

Zarządzanie projektami badawczymi współfinansowanymi z funduszy europejskich

Okres trwania

1.01.07.2011-25.06.2012

 

Miejsce ukończenia

UWM w Olsztynie, Wydz. Nauk Ekonomicznych

Nazwa studiów

Studia podyplomowe w zakresie menedżerstwa

Okres trwania

01.10.2004-25.06.2005

 

Najważniejsze staże naukowe/dydaktyczne

Miejsce

Kaliningrad – Federacja Rosyjska

Typ stażu i zakres

Realizacja badań dotyczących polsko-rosyjskiej współpracy transgranicznej

Okres trwania

29.04.-19.05.2013

 

Udział w grantach i projektach badawczych

Tytuł/nazwa

Model współpracy interesariuszy dialogu innowacji

Instytucja finansująca

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Pełniona rola

wykonawca

 

Tytuł/nazwa

„Poznajemy żywność wysokiej jakości”

Instytucja finansująca

Regionalny Program Operacyjny Warmia i Mazury

Pełniona rola

wykonawca

 

Wybrane nagrody i wyróżnienia zawodowe

·      Nagroda indywidualna JM Rektora UWM w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie naukowej. 2020.

·      Wyróżnienie w kategorii „Najlepszy przykład innowacyjnych rozwiązań B + R w firmach”, Centrum Innowacji i Transferu Technologii w Olsztynie, 2015.

·      Nagroda indywidualna JM Rektora UWM w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie naukowej, 2014.

 

Członkostwo w organach instytucji, przedsiębiorstw, organizacji

Instytucja

Centrum Badań Żywności Naturalnej i Tradycyjnej

Stanowisko

członek

Okres pełnienia funkcji

2013-obecnie

 

Historia zatrudnienia

Miejsce

UWM w Olsztynie, Wydz. Nauk Ekonomicznych

Stanowisko

adiunkt

Okres

01.12.2017-obecnie

Zakres obowiązków

Pracownik naukowo-dydaktyczny

 

Miejsce

UWM w Olsztynie, Wydz. Nauki o Żywności

Stanowisko

adiunkt, technolog

Okres

15.10.2009-30.11.2017

Zakres obowiązków

Pracownik naukowo-dydaktyczny

 

Miejsce

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie

Stanowisko

asystent

Okres

01.01.2007-30.09.2009

Zakres obowiązków

Zagadnienia administracyjno-prawne w dziale Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku

 

Miejsce

Centrum Obsługi Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Kompleks Recepcyjno-Wypoczynkowy w Łańsku; Gospodarstwo Pomocnicze Urzędu Rady Ministrów, Zespół Hotelowy „Kormoran” w Mierkach

Stanowisko

technolog żywności, p.o. kierownika

Okres

01.05.1995-31.12.2006

Zakres obowiązków

Kierowanie działalnością obiektu wypoczynkowego, organizowanie spotkań dyplomatycznych i biznesowych, kierowanie pracą działu żywienia