dr inż. Bożena Sylwia Garbowska

Dane osobowe

Adres korespondencyjny: Instytut Nauk o Zarządzaniu i Jakości, 10-720 Olsztyn, pl. Cieszyński 1/12

Telefon służbowy: +89 523 4966

ORCID ID: 0000-0003-0566-3543

Google Scholar: QxSLhTgAAAAJ

Wybrane publikacje naukowe z repozytorium: artykuły naukowe, monografie, rozdziały w monografiach

Notka biograficzna

Zainteresowania naukowe dr inż. Bożeny Garbowskiej skoncentowane są na ocenie i kształtowaniu jakości produktów spożywczych, jak również wykorzystaniu nowych niekonwencjonalnych metod obróbki technologicznej oraz utrwalania surowców i produktów z branży spożywczej w celu zapewnienia odpowiedniej jakości wyrobów. Zajmuje się również oceną wyróżników sensorycznych produktów z branży spożywczej. Zakres badań dotyczy również zachowań i preferencji konsumentów na rynku dóbr i usług, co jest wskazówką między innymi dla producentów i przedsiębiorców jakie są oczekiwania konsumentów i zapotrzebowanie na rynku.

Uzyskane tytuły/stopnie naukowe/wykształcenie

 

Doktorat

Dyscyplina naukowa

Towaroznawstwo

Miejsce nadania

Akademia Morska w Gdyni

Rok nadania

2007

Tytuł rozprawy doktorskiej

Wpływ warunków przechowywania na wybrane cechy jakościowe mleka UHT

Promotor/promotorzy

prof. dr hab. Andrzej Kuncewicz

 

Ukończone studia podyplomowe

Miejsce ukończenia

Olsztyn

Nazwa studiów

Menedżer badań naukowych i prac rozwojowych

Okres trwania

2011-2012

 

Miejsce ukończenia

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Nazwa studiów

Agro-Unia

Okres trwania

2003-2004

 

Miejsce ukończenia

Gdynia

Nazwa studiów

Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności

Okres trwania

23.09.2013 – 13.12.2013

 

Aktywność zawodowa

 

Najważniejsze staże naukowe/dydaktyczne

Miejsce

Berlin, Uniwersytet Humboldta

Typ stażu i zakres

Staż naukowy „Sniffer dog-animator innowacji”

Okres trwania

26-28 05.2014

 

Miejsce

Strind Gard, Norwegia

Typ stażu i zakres

Staż naukowy „Traditional methods of the production of regional and traditional Norwegian dishes”

Okres trwania

04-17 09.2011

 

Udział w grantach i projektach badawczych

Tytuł/nazwa

Kompleksowa ocena jakości surowców oraz produktów lokalnych i regionalnych dostępnych na rynku warmińsko-mazurskim w oparciu o jakość zdrowotną oraz opinię konsumentów 

Instytucja finansująca

MNiSW

Pełniona rola

wykonawca

 

Tytuł/nazwa

Badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów

Instytucja finansująca

MRiRW

Pełniona rola

wykonawca

 

Tytuł/nazwa

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych

Instytucja finansująca

MRiRW

Pełniona rola

wykonawca

 

Wybrane nagrody i wyróżnienia zawodowe

·         Nagroda Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie organizacyjnej, 2016.

·         Nagroda Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie organizacyjnej, 2015.

 

Członkostwo w organach instytucji, przedsiębiorstw, organizacji

Instytucja

PTE

Stanowisko

członek

Okres pełnienia funkcji

2016

 

Instytucja

PTMag

Stanowisko

członek

Okres pełnienia funkcji

2016

 

Instytucja

PTTŻ

Stanowisko

członek

Okres pełnienia funkcji

2015

 

Historia zatrudnienia

Miejsce

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Stanowisko

adiunkt

Okres

01.10.2007 - obecnie

Zakres obowiązków

Pracownik naukowo-dydaktyczny. Do zakresu moich obowiązków należy kształcenie i wychowywanie studentów; prowadzenie badań naukowych i prac rozwojowych, rozwijanie twórczości naukowej; uczestniczenie w pracach organizacyjnych Wydziału/Jednostki i Uczelni

 

Miejsce

Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży

Stanowisko

wykładowca – umowa zlecenie

Okres

01.10.2019 -

Zakres obowiązków

Wykłady i ćwiczenia z zakresu Metod oceny produktów oraz Analizy sensorycznej żywności

 

Miejsce

Działalność gospodarcza

Stanowisko

właściciel

Okres

24.06.2002 – 15.06.2006

Zakres obowiązków

Zarządzanie własną firmą