dr hab. inż. Joanna Katarzyna Banach, prof. UWM

Dane osobowe

Adres korespondencyjny: Instytut Nauk o Zarządzaniu i Jakości, 10-720 Olsztyn, pl. Cieszyński 1/5

Telefon służbowy: +89 523 3538

ORCID ID: 0000-0001-9178-1540

Google Scholar: yYCJsuYAAAAJ

Wybrane publikacje naukowe z repozytorium: artykuły naukowe, monografie, rozdziały w monografiach

Notka biograficzna

Kierunki zainteresowań badawczych: problematyka zarządzania jakością produktu, sterowania procesami produkcyjnymi żywności oraz gospodarki energią i środowiskiem w przedsiębiorstwach. Badania mają charakter interdyscyplinarny i aplikacyjny. Osiągnięcia naukowe: Autor/współautor ponad 200 prac naukowych oraz 5 patentów, w tym dwóch wdrożonych w zakładach drobiarskich w Polsce. Wyniki pracy habilitacyjnej zostały wykorzystane do zdefiniowania wyróżników jakości mięsa w systemie gwarantowanej jakości - QAFP. Promotor 1 pracy doktorskiej, recenzent 2 prac doktorskich oraz członek komisji habilitacyjnej. Recenzent wielu publikacji w renomowanych czasopismach zagranicznych. Osiągnięcia organizacyjne: W latach 2018-2020, przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji naukowo-technicznej pt. „Problemy gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie”, łączącej naukę z praktyką. Wykładowca/ekspert/ na szkoleniach dla pracowników branży mięsnej. Koordynator, z ramienia UWM w Olsztynie, podpisanych porozumień współpracy z uczelnią zagraniczną oraz krajowymi przedsiębiorstwami wdrożeniowymi.

Uzyskane tytuły/stopnie naukowe/wykształcenie

 

Habilitacja

Dyscyplina naukowa

Towaroznawstwo

Miejsce nadania

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Rok nadania

2014

Tytuł rozprawy

Metoda kompleksowej poprawy jakości kulinarnego mięsa indyka w aspekcie krajowego systemu gwarantowanej jakości żywności

 

Doktorat

Dyscyplina naukowa

Towaroznawstwo

Miejsce nadania

Akademia Morska w Gdyni

Rok nadania

2005

Tytuł rozprawy doktorskiej

Wpływ elektrostymulacji na kształtowanie jakości chłodzonego i mrożonego mięsa wołowego

Promotor/promotorzy

prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica

 

Ukończone studia podyplomowe

Miejsce ukończenia

UWM w Olsztynie

Nazwa studiów

Pedagogiczne

Okres trwania

1 rok (2005 r.)

 

Aktywność zawodowa

 

Najważniejsze staże naukowe/dydaktyczne

Miejsce

Indykpol S.A. Olsztyn/UE w Poznaniu/ Litwa/USA

Typ stażu i zakres

Staż: przemysłowy/ dydaktyczny/ naukowo-dydaktyczny

Okres trwania

3 tygodnie/ 3 tygodnie/ 3 miesiące/4 miesiące

 

Udział w grantach i projektach badawczych

Tytuł/nazwa

Projekt pt. „Analiza przemian białek odpowiedzialnych za kruchość wołowiny kulinarnej pozyskiwanej z bydła holsztyno-fryzyjskiego i poddawanej zabiegom przyspieszającym proces kruszenia”

Instytucja finansująca

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Pełniona rola

Wykonawca

Okres

2011-2013

 

Tytuł/nazwa

Grant promotorski: Wpływ elektrostymulacji, przechowywania i zamrażania na wybrane parametry fizykochemiczne mięsa wołowego.

Grant habilitacyjny: „Zjawiska elektryczne w procesie oszałamiania drobiu i ich wpływ na jakość mięsa”

Instytucja finansująca

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Pełniona rola

Kierownik

Okres

2003-2005 / 2011

 

Wybrane nagrody i wyróżnienia zawodowe

     Brązowy medal za długoletnią służbę (legitymacja nr 5-2019-40), 2019.

     Nagroda Rektora UWM w Olsztynie za działalność naukowo-badawczą, 2006, 2011, 2014, 2015.

     Nagroda Rektora UWM w Olsztynie za publikacje naukowe, 2018, 2019, 2020.

     Stypendium naukowe Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego, 2008.

 

Członkostwo w organach instytucji, przedsiębiorstw, organizacji

Instytucja

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Stanowisko

Członek /przewodnicząca Komisji/Zespołu Wydziałowego

Okres pełnienia funkcji

2005-2016, ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą,

2007/2008, Komisji Stypendialnej,

2016-2017, Komisji Dydaktycznej,

2017-2020, ds. opracowania kryteriów oceny aktywności naukowej pracowników wraz z systemem monitorowania, w dziedzinach nauki i dyscyplinach naukowych oraz dyscyplinach artystycznych na potrzeby ewaluacji jakości działalności naukowej

od 2019, ds. dyscypliny nauki o zarządzaniu i jakości

2020-2024, ds. Pozyskiwania Środków Finansowych na Badania Naukowe

 

Instytucja

World’s Poultry Science Association

Stanowisko

członek

Okres pełnienia funkcji

od 2019 r.

 

Instytucja

Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne „Energia i środowisko w mleczarstwie”

Stanowisko

Członek Zarządu / członek Stowarzyszenia/ Przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji

Okres pełnienia funkcji

od 2020 r./ od 2013 r./ 2017-2020

 

Instytucja

Komisja Nauk Towaroznawczych PAN w Poznaniu

Stanowisko

członek

Okres pełnienia funkcji

od 2011 r.

Instytucja

Towarzystwo Towaroznawców w Gdyni

Stanowisko

członek

Okres pełnienia funkcji

Od 2017 r.

 

Historia zatrudnienia

Miejsce

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Stanowisko

adiunkt / prof. nadzwyczajny

Okres

2 luty 2006 - 30 listopad 2016 / od 1 grudnia 2016 r.

Zakres obowiązków

naukowe i dydaktyczne