Oferta dla szkół

Z WBZ poznajemy tajemnice zwierząt...

Wydział Bioinżynierii Zwierząt zaprasza zainteresowane szkoły - zarówno podstawowe, jak i ponadpodstawowe, do uczestnictwa w prowadzonych przez pracowników Wydziału zajęć z zakresu nauk przyrodniczych. Proponujemy  uczestnictwo w zajęciach praktycznych, prowadzonych w specjalistycznych laboratoriach Wydziału Bioinżynierii Zwierząt oraz dla uczniów młodszych - zajęcia ze zwierzętami (psy, owce, kozy, konie).

Zajęcia realizowane na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt poruszają zagadnienia z zakresu ekologii i ochrony środowiska, podstaw genetyki i biochemii, jakości żywności (wg zasady „od pola do stołu”), zagrożeń środowiskowych w życiu człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem chorób odzwierzęcych, jak również podstaw chowu i hodowli zwierząt.

Jednocześnie uczniowie uzyskają możliwość zapoznania się z nowoczesną aparaturą badawczą, metodami oceny jakości środowiska życia człowieka, jak również analizą jakości żywności na każdym etapie jej powstawania. Tak nowoczesne metody dydaktyczne w znacznym stopniu poszerzą wiedzę uczniów. Część doświadczalna zajęć umożliwi również uczniom usystematyzowanie posiadanych wiadomości oraz poszerzenie zainteresowań w zakresie nauk przyrodniczych.

Proponowana tematyka zajęć:

  1. Degradacja witamin w produktach żywnościowych (na przykładzie wit. C – doświadczenia) - Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa.
  2. Szkodniki w żywności – czyli czy wiesz co kupujesz w sklepie? - Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa.
  3. Czy w każdym jajku jest kurczak? - Katedra Drobiarstwa.
  4. Co wiesz o jajku... - Katedra Drobiarstwa.
  5. Czy wiesz co jesz – mleko i jego jakość - Katedra Hodowli Bydła i Oceny Jakości Mleka.
  6. Poznaj swoje DNA - Katedra Biochemii Zwierząt.
  7. Chemia biologiczna od kuchni - Katedra Biochemii Zwierząt .
  8. Czy wiesz co jesz?Ocena jakości żywności – czyli "od pola do stołu" - Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych.
  9. Jak powstaje dobry i zdrowy obiad? - Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych.
  10. Walory prozdrowotne produktów owczarskich - Katedra Hodowli Owiec i Kóz.
  11. Czy wszystkie owce są takie same? - Katedra Hodowli Owiec i Kóz.
  12. Filcowe rękodzieło - Katedra Hodowli Owiec i Kóz.
  13. Zwierzęta amatorskie i towarzyszące w życiu człowieka - Katedra hodowli Zwierząt Futerkowych i Łowiectwa .
  14. Drobnoustroje wokół nas - Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska.
  15. Zanieczyszczenia powietrza - co nam zagraża? - Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska. 
  16. Biologia rodziny pszczelej - czyli skąd bierze się miód? - Katedra Pszczelnictwa.
  17. O koniach prawie wszystko - Katedra Hodowli Koni i Jeździectwa.
  18. Co wiesz o swoim psie? - Katedra Hodowli Koni i Jeździectwa.
  19.  A może papieroska??? - Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska.

Zainteresowane współpracą Szkoły prosimy o kontakt w celu ustalenia terminu i tematyki zajęć.

Osoba do kontaktu - dr hab. Tomasz Mituniewicz - Przewodniczący Wydziałowej Komisji ds Promocji - telefon: (89 523-41-90 lub 791-389-942); e-mail: t.mituniewicz@uwm.edu.pl