Publikacje NKOSiPZ

Publikacje naukowe:

  1. Chwastowska-Siwiecka I., Skiepko N., Klekotka K., Drażbo A. 2013. Wpływ czasu chłodniczego przechowywania na barwę jaj gotowanych pakowanych próżniowo. Chłodnictwo, 9: 18-21.
  2. Chwastowska-Siwiecka I., Skiepko N., Baryczka M. J., Pomianowski J.F. 2015. Wpływ płci na cechy biometryczne i wydajność rzeźną suma afrykańskiego (Clarias gariepinus Burchell, 1822).  Komunikaty Rybackie, 5: 6-11.
  3. Chwastowska-Siwiecka I., Baryczka M.J., Mroziński Ł. 2019. Analiza preferencji konsumenckich przy wyborze i zakupie masła. Przegląd Hodowlany, 3: 26-31.
  4. Chwastowska-Siwiecka I., Baryczka M.J., Dębczyńska A. 2019. Skład chemiczny oraz właściwości fizykochemiczne serów Camembert dostępnych w sprzedaży detalicznej/ Chemical composition and physicochemical properties of Camembert cheeses available in retail shops. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna,  Vol. 24, 1: 91-106.

Publikacje popularno-naukowe

  1. Chwastowska-Siwiecka I., Kowalska M. 2009. Ubytki masy i właściwości fizykochemiczne mięsa króliczego wychłodzonego oraz rozmrażanego różnymi metodami. Króliki, 3(28): 27-36.
  2. Chwastowska-Siwiecka I., Skiepko N., Baryczka I. 2012. Preferencje konsumenckie przy wyborze i zakupie wędlin podrobowych. Gospodarka Mięsna, 11: 24-29.
  3. Chwastowska-Siwiecka I., Skiepko N. 2014. Poubojowe wychładzanie tusz zwierząt rzeźnych. Gospodarka Mięsna, 4: 14-19.
  4. Chwastowska-Siwiecka I., Skiepko N., Dębczyńska A., Mroziński Ł., Gołuński M. 2016. Rozwój konstrukcyjny maszyn i urządzeń w przemyśle mięsnym. Ogólnopolski Informator Masarski, 7(251): 10-24.
  5. Chwastowska- Siwiecka I., Skiepko N., Baryczka M., Dębczyńska A., Mroziński Ł. 2016. Charakterystyka i właściwości osłonek naturalnych. Gospodarka Mięsna, 11: 12-15.
  6. Chwastowska-Siwiecka I., Skiepko N., Dębczyńska A., Mroziński Ł. 2016.
  7. Chwastowska- Siwiecka I., Skiepko N. 2016. Wędliny podrobowe. Gospodarka Mięsna, 8: 40-50.
  8. Chwastowska-Siwiecka I., Kubiak M.S., Borowy T., Baryczka M.J. 2017. Projektowanie przetworów mięsnych o obniżonej zawartości tłuszczu, trend nowych pokoleń konsumentów. Mięsne Technologie, 3: 108-110.
  9. Chwastowska-Siwiecka I., Baryczka M.J. 2018. Proces peklowania i masowania w przetwórstwie mięsa. Gospodarka Mięsna, 3: 24-27.Chwastowska-Siwiecka I., Kienig A., Skowroński M. 2021. Pozyskiwanie i charakterystyka jakości mięsa kangura. Gospodarka Mięsna, 2: 24-28.
  10. Chwastowska-Siwiecka I., Skowroński M. 2021. Wady jakościowe mięsa indyczego. Indyk Polski, 74(3): 69-76.