Działalność naukowa i organizacyjna

Naukowe Koło Oceny Surowców i Produktów Zwierzęcych zajmuje się badaniem jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, z zastosowaniem różnych metod analitycznych, a także prowadzi badania modelowe w Pawilonie Doświadczalnym Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych (Pracownia technologii mięsa przy ul. Słonecznej 50). Dodatkowo Koło organizuje spotkania z przedstawicielami firm, którzy oferują rozwiązania z zakresu technologii przetwórstwa mięsa, przeprowadza również badania oceny konsumenckiej w celu określenia preferencji przy zakupie i wyborze produktów mięsnych oraz mleczarskich. W ramach działalności naukowej Koło zajmuje się opracowywaniem nowych receptur technologicznych np. smalcu czy wyrobów mięsnych.

W latach 2012-2013 Koło Naukowe zrealizowało badania na temat: „Próba poznania preferencji konsumenckich przy wyborze i zakupie wyrobów podrobowych, suszonych i podsuszanych oraz kiełbas homogenizowanych” oraz „Analiza cech jakościowych jaj gotowanych w zależności od metody pakowania i czasu chłodniczego przechowywania”.

W latach 2014-2015 przeprowadzono doświadczenie dotyczące pomiarów morfometrycznych i oceny jakości mięsa sumów afrykańskich (Clarias gariepinus), pozyskanych ze zbiorników sztucznych z Gospodarstwa Rolnego w Czarnej Wodzie (woj. kujawsko-pomorskie) oraz wpływu nanokoloidów srebra i miedzi na jakość mrożonego mięsa drobiowego. Członkowie Koła biorą czynny udział w Seminariach i Konferencjach naukowych w kraju oraz za granicą, na których prezentują własne wyniki badań w postaci referatów i posterów. W ramach działalności organizacyjnej zrealizowano dotychczas trzy obozy naukowe. Pierwszy wyjazd odbył się do Zakładów Mięsnych „KIER” k. Grudziądza, w trakcie których prowadzono badania dotyczące jakości tusz i mięsa pochodzącego od tuczników z pogłowia masowego, a drugi do Muzeum Przemysłu Mięsnego w Sielinku, w celu wykonania dokumentacji fotograficznej zgromadzonych tam maszyn i urządzeń. W listopadzie 2015 roku w ramach obozu naukowego studenci Koła czynnie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych kuchni tatarskiej w Agroturystyce „Tatarska Jurta” w Kruszynianach.

NKOSiPZ od początku istnienia aktywnie angażuje się w organizację  życia akademickiego m.in.: w dniu 15 grudnia 2007 roku uczestniczyło w organizacji Studenckiego Seminarium Kół Naukowych, pt.: „Zootechniczno-weterynaryjne aspekty produkcji zwierzęcej w rejonie północno – wschodniej Polski” oraz współorganizacji XXXVII Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w dniu 9–10 maja 2008 roku. Natomiast w 2009 roku studenci Koła organizowali Sekcję Nauk Weterynaryjnych i Produkcji Zwierzęcej (łącznie 3 panele) na XXXVIII Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania” Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w dniu 8-9 maja.

W 2014 i 2015 roku członkowie NKOSiPZ byli współorganizatorami Sekcji Nauk Zootechnicznych w ramach XLIII i XLIV Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych UWM w Olsztynie oraz organizatorami przyjazdu i pobytu uczniów Zespołu Szkół im. L.M. Paca z Dowspudy w laboratoriach i pawilonach doświadczalnych Wydziału Bioinżynierii Zwierząt. W dniu 31 maja 2014 roku Koło Naukowe wykazało się szczególnym zaangażowaniem w organizacji „PIKNIKU NAUKI I SZTUKI” z okazji Jubileuszu 15-lecia UWM. Corocznie studenci Koła biorą czynny udział w organizacji „Dni Otwartych Drzwi” UWM, goszcząc przyszłych studentów smalcem własnej produkcji. Ponadto członkowie zajmują się prowadzeniem kroniki oraz gabloty z aktualnymi informacjami dotyczącymi przemysłu mięsnego.

W 2016 roku Naukowe Koło rozpoczęło swoją działalność od zorganizowania w dniu 21 stycznia zajęć praktycznych w laboratorium, dotyczących oceny jakości produktów żywnościowych dla uczniów III klasy Gimnazjum Publicznego im. Marii Zientary-Malewskiej w Zespole Szkół w Dywitach.