Publikacje i osiągnięcia naukowe

2012

  1. Dłutowska M., Puzio N. 2012. Zastosowanie pasz z roślin modyfikowanych genetycznie w żywieniu zwierząt. XVII Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych i XXIX Sejmik SKN, Wrocław.
  2. Dłutowska M., Puzio N., Iliaszuk A. 2012. Możliwości zastosowania pasz z roślin modyfikowanych genetycznie w Polsce. I Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych w Poznaniu „Nauka dla środowiska Przyrodniczego”, Poznań.
  3. Dłutowska M., Puzio N., Iliaszuk A. 2012. Świadomość studentów Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego na temat stosowania w Polsce pasz z roślin modyfikowanych genetycznie. XLI Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn. ­– I miejsce.
  4. Mieczkowski M., Puzio N., Dłutowska M., Przytarski Ł., Czerniewska M., Wolińska P., Tomala P., Orlicka P., Ryś A. 2012. Wpływ rodzaju dodatku metioniny w dawce pokarmowej na wydajność rzeźną kurcząt brojlerów. XLI Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn. ­– IV miejsce.
  5. Orlicka P., Tomala P. 2012. Żywieniowe uwarunkowania kanibalizmu u świń. I Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych w Poznaniu „Nauka dla środowiska Przyrodniczego”, Poznań.
  6. Puzio N., Dłutowska M. 2012. Motywacja żywieniowa krów w systemie dobrowolnego doju automatycznego. XVII Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych i XXIX Sejmik SKN, Wrocław.
  7. Puzio N., Dłutowska M. 2012. Organizacja żywienia krów wysokowydajnych w systemie dobrowolnego doju automatycznego. XLI Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
  8. Puzio N., Dłutowska M. 2012. Strategia żywienia krów wysokowydajnych w systemie dobrowolnego doju automatycznego. IX Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych nt. „Środowisko ­– Zwierzę – Produkt”, Lublin. – II miejsce.

2013

  1. Gospodarek T., Pochylski P., Trybek A., Wiśniewski K. 2013. Efektywność dodatku kwasu glukonowego w żywieniu kurcząt brojlerów. XLII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn - wyróżnienie
  2. Łaćko K., Mazur M., Pochylski P., Wiśniewski K. 2013. Wpływ dodatku preparatu ziołowego payapro na produkcyjność i skład mleka krów mlecznych. XLII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
  3. Trąmpczyński S., Klaus M. 2013. Porównanie jakości i wartości pokarmowej zielonki z pierwszgo i czwartego pokosu życicy trwałej (lolium perenne l.). XLII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn. – III miejsce.

2014

  1. Ślachetka J., Romanowska S., Józefiak A., Gruba A. 2014. Wpływ dodatku glukonianu sodu na profil kwasów tłuszczowych u kurcząt brojlerów. XLIII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
  2. Wiśniewski K., Mazur M., Romanowska S., Józefiak A. 2014. Efektywność dodatków ziołowych, glukonianu sodu oraz drożdży Yarrowia lipolytica w żywieniu kurcząt brojlerów.  XLIII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn - I miejsce.
  3. Romanowska S., Ślachetka j., Józefiak A., Mielnik P. 2014. Efektywność kiszonego ziarna kukurydzy w żywieniu kaczek. XLIII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
  4. Wiśniewski K., Mazur M., Mielnik P., Gruba A. 2014. Wpływ dodatku glukonianu sodu na przewód pokarmowy kurcząt brojlerów. XLIII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.

2015

  1. Mazur M., Romanowska S., Żukowski P., Mielnik P., Kuśnirek A. 2015. Wpływ glukonianu sodu oraz drożdży Yarrowia lipolityca na budowę i status funkcjonalny przewodu pokarmowego kurcząt brojlerów. XLIV Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.

2016

  1. Mielnik P., Kuzborska A., Stawicka J., Sokołowska A., Kotlarczyk S. 2016. Wpływ poziomu białka i energii w mieszance paszowej na wyniki odchowu ślimaka Cornu aspersum maxima. XIII Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych W Uniwersytecie Przyrodniczym W Lublinie, Lublin.
  2. Mielnik P., Nowak K., Stawicka J., Sokołowska A., Kotlarczyk S. 2016. Wpływ poziomu białka i energii w mieszance paszowej na wytrzymałość mechaniczną muszli ślimaka Cornu aspersum maxima. XIII Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych W Uniwersytecie Przyrodniczym W Lublinie, Lublin
  3. Sokołowska A., Kotlarczyk S., Mazur M., Stawicka J., Mielnik P. Wpływ probiotyku Lavipan na wyniki produkcyjne indyczek rzeźnych Big 6. XIII Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych „Środowisko ­– Zwierzę – Produkt”, Lublin WYRÓŻNIENIE
  4. Sokołowska A., Kotlarczyk S. 2016. Probiotyki w żywieniu loch. XLV Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn.
  5. Sztramkowski Z. 2016. Analiza jakości kiszonek produkowanych w różnych gospodarstwach z zastosowaniem różnych technologii. XLV Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn. WYRÓŻNIENIE
  6. Stawicka J. 2016. Żywieniowe metody ograniczenia zużycia antybiotyków leczniczych w produkcji drobiarskiej. III Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych. Wkraczając w Świat Nauki, Wrocław.
  7. Maliszewska A. 2016. Wpływ składników mineralnych na jakość skorupy jaj. III Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych. Wkraczając w Świat Nauki, Wrocław.

 2017

  1. Maliszewska A. Białko chronione w żywieniu krów mlecznych. XIV Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych „Środowisko-Zwierzę-Produkt”. Lublin 4 kwietnia 2017 rok Uniwersytet Przyrodniczy.
  2. Mierzejewska O. Wartość pokarmowa amarantusa-alternatywna roślina w żywieniu przeżuwaczy. XIV Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych „Środowisko-Zwierzę-Produkt”. Lublin 4 kwietnia 2017 rok Uniwersytet Przyrodniczy. WYRÓŻNIENIE.
  3. Stawicka J. Żywieniowe metody poprawy jakości mięsa wieprzowego. XIV Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych „Środowisko-Zwierzę-Produkt”. Lublin 4 kwietnia 2017 rok Uniwersytet Przyrodniczy.
  4. Sztramkowski Z. Czynniki kształtujące śmiertelność prosiąt w okresie przedodsadzeniowym. XIV Międzynarodowe Seminarium Studenckich Kół Naukowych „Środowisko-Zwierzę-Produkt”.  Lublin 4 kwietnia 2017 rok Uniwersytet Przyrodniczy.
  5. Borus J.; Łożyński P. Wpływ glukonianu sodu z dodatkiem ziół na przyrosty i zdrowie cieląt XLVI Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych „Koła Naukowe Szkołą Twórczego Działania”, Olsztyn. 2017 - Olsztyn, 24 kwietnia 2017r.
  6. Stawicka J. Wpływ stosowania dodatku ksylooligosacharydów (XOS) w wodzie do picia na wskaźniki odchowu kurcząt brojlerów. IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych „Wkraczając w świat nauki 2017” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 7-8 września 2017.
  7. Maliszewska A. Wpływ stosowania dodatku probiotyku (L. Fermentum) w wodzie do picia na wskaźniki odchowu kurcząt brojlerów. IV Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych „Wkraczając w świat nauki 2017” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 7-8 września 2017.