Działalność naukowa
Problematyka badawcza Katedry obejmuje szeroki problem badawczy pt.:
"Modyfikacje metod oceny surowców zwierzęcych oraz technologii przetwórczych w produkcji funkcjonalnej żywności pochodzenia zwierzęcego"
W ramach działalności naukowej realizowano m.in. następujące zadania:
W ramach działalności naukowej realizowano m.in. następujące zadania:
- "Systemy monitorowania i kształtowania jakości surowców zwierzęcych"
- "Metody i technologie w sterowaniu jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym produktów zwierzęcych".
- "Charakterystyka biometryczna i wartość rzeźna tusz jelenia szlachetnego (Cervus elaphus L.) i sarny (Caprealus caprealus L.) pozyskiwanych w północno-wschodniej Polsce oraz analiza jakości ich mięsa w czasie przechowywania w modyfikowanej atmosferze". (Projekt badawczy własny MNiSzW - kierownik dr inż. Tomasz Daszkiewicz).
- "Zmiany właściwości funkcjonalnych mięsa króliczego na drodze modyfikacji żywieniowej oraz jego jakość w czasie chłodniczego przechowywania w opakowaniach próżniowych i atmosferze gazów ochronnych". (Projekt badawczy habilitacyjny MNiSzW - kierownik dr inż. Iwona Chwastowska-Siwiecka).
- "Oznaczenie składu chemicznego oraz właściwości reologicznych i tekstury mięsa oraz wędlin wieprzowych i drobiowych pod kątem oceny parametrów fizykochemicznych. Zadanie III., Etap I-Oznaczenie składu chemicznego". (Projekt badawczy własny MNiSW -Odpowiedzialny za realizację etapu: prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz).