Działalność dydaktyczna
Pracownicy Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych prowadzą zajęcia dydaktyczne ze słuchaczami studiów inżynierskich i magisterskich stacjonarnych oraz niestacjonarnych na kierunkach: Zootechnika, Bioinżynieria produkcji żywności, Zwierzęta w rekreacji, edykacji i terapii. Aktualnie są to następujące przedmioty:
Realizowane przedmioty | Kierunek studiów | Forma | Koordynator przedmiotu |
Trendy i innowacje w produkcji żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | S1 I/2 | prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz |
Cywilizacyjne uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | S1 I/2 | prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz |
Analiza sensoryczna i instrumentalna surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego | Bioinżynieria produkcji żywności | S1 II/3 | prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz |
Towaroznawstwo surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego | Bioinżynieria produkcji żywności | S1 II/3 | dr inż. Iwona Chwastowska-Siwiecka |
Gastronomia w gospodarstwie domowym | Bioinżynieria produkcji żywności | S1 II/4 | dr inż. Iwona Chwastowska-Siwiecka |
Konserwacja | Bioinżynieria produkcji żywności | S1 III/5 | dr inż. Iwona Chwastowska-Siwiecka |
Pakowanie i znakowanie produktów żywnościowych | Bioinżynieria produkcji żywności | S1 III/5 | dr inż. Iwona Chwastowska-Siwiecka |
Ocena jakości produktów żywnościowych | Bioinżynieria produkcji żywności | S1 III/6 | prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz |
Towaroznawstwo produktów zwierzęcych | Bioinżynieria produkcji żywności | S1 IV/7 | dr hab. inż. Katarzyna Śmiecińska |
Towaroznawstwo surowców | Zootechnika | S1/NS1 II/3 | dr hab. inż. Katarzyna Śmiecińska |
Obrót zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego | Zootechnika | S2/NS2 I/1 | dr inż. Rafał Winarski |
Zarys przetwórstwa surowców zwierzęcych | Zootechnika | S2/NS2 I/1 | dr inż. Rafał Winarski |
Ocena i zagospodarowanie surowców pochodzenia zwierzęcego | Zootechnika | S2 I/1 | dr hab. inż. Katarzyna Śmiecińska |
Metody konserwacji żywności | Zootechnika | S2 I/1 | prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz |
Analiza sensoryczna i instrumentalna | Zootechnika | S2 I/2 | prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz |
Przetwórstwo mięsa | Zootechnika | S2 I/2 | dr hab. inż. Katarzyna Śmiecińska |
Przetwórstwo mleka | Zootechnika | S2 I/2 | prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz |
Zdrowotne oddziaływanie produktów pochodzenia zwierzęcego | Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii | S1 III/6 | prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz |
Zwierzeta w gospodarstwach agroturystycznych i ich otoczeniu | Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii | S2 II/2 | dr inż. Katarzyna Ząbek |
Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
Laboratoria z zapleczem aparaturowym do badań podstawowego składu chemicznego i właściwości fizykochemicznych surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pracownia technologii mięsa (Pawilon - ul. Słoneczna 50)
Pawilon zmodernizowany dzięki środkom finansowym pozyskanym z Programu Opercyjnego "Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013"; wyposażony w nowoczesne urządzenia do przetwórstwa mięsa oraz przechowywania mięsa i jego przetworów z zastosowaniem technologii chłodniczej, zamrażalniczej oraz MAP.
Stanowiska do oceny sensorycznej wraz z komputerowym system wspomagania oceny sensorycznej i zapleczem do przygotowywania próbek