Działalność dydaktyczna

Pracownicy Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych prowadzą zajęcia dydaktyczne ze słuchaczami studiów inżynierskich i magisterskich stacjonarnych oraz niestacjonarnych na kierunkach: Zootechnika, Bioinżynieria produkcji żywności, Zwierzęta w rekreacji, edykacji i terapii. Aktualnie są to  następujące przedmioty:

 

Realizowane przedmioty

Kierunek studiów

Forma
i poziom studiów

Koordynator przedmiotu

Trendy i innowacje w produkcji żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

S1

I/2

prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz

Cywilizacyjne uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności

Bioinżynieria produkcji żywności

S1

I/2

prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz

Analiza sensoryczna

i instrumentalna surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego

Bioinżynieria produkcji żywności

S1

II/3

prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz

Towaroznawstwo surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego

Bioinżynieria produkcji żywności

S1

II/3

dr inż. Iwona Chwastowska-Siwiecka

Gastronomia w gospodarstwie domowym

Bioinżynieria produkcji żywności

S1

II/4

dr inż. Iwona Chwastowska-Siwiecka

Konserwacja
i przechowalnictwo produktów żywnościowych

Bioinżynieria produkcji żywności

S1

III/5

dr inż. Iwona Chwastowska-Siwiecka

Pakowanie i znakowanie produktów żywnościowych

Bioinżynieria produkcji żywności

S1

III/5

dr inż. Iwona Chwastowska-Siwiecka

Ocena jakości produktów żywnościowych

Bioinżynieria produkcji żywności

S1

III/6

prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz

Towaroznawstwo produktów zwierzęcych

Bioinżynieria produkcji żywności

S1

IV/7

dr hab. inż. Katarzyna Śmiecińska

Towaroznawstwo surowców
i produktów pochodzenia zwierzęcego

Zootechnika

S1/NS1

II/3

dr hab. inż. Katarzyna Śmiecińska

Obrót zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego

Zootechnika

S2/NS2

I/1

dr inż. Rafał Winarski

Zarys przetwórstwa surowców zwierzęcych

Zootechnika

S2/NS2

I/1

dr inż. Rafał Winarski

Ocena i zagospodarowanie surowców pochodzenia zwierzęcego

Zootechnika

S2

I/1

dr hab. inż. Katarzyna Śmiecińska

Metody konserwacji żywności

Zootechnika

S2

I/1

prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz

Analiza sensoryczna i instrumentalna

Zootechnika

S2

I/2

prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz

Przetwórstwo mięsa

Zootechnika

S2

I/2

dr hab. inż. Katarzyna Śmiecińska

Przetwórstwo mleka

Zootechnika

S2

I/2

prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz

Zdrowotne oddziaływanie produktów pochodzenia zwierzęcego

Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii

S1

III/6

prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz

Zwierzeta w gospodarstwach agroturystycznych i ich otoczeniu

Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii

S2

II/2

dr inż. Katarzyna Ząbek

 

 
Zaplecze dydaktyczno-badawcze
Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
 
Pracownia oceny jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Laboratoria z zapleczem aparaturowym do badań podstawowego
składu chemicznego i właściwości fizykochemicznych surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.
 
 

Pracownia technologii mięsa (Pawilon -  ul. Słoneczna 50)
Pawilon zmodernizowany dzięki środkom finansowym pozyskanym z Programu Opercyjnego "Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013"; wyposażony w nowoczesne urządzenia do przetwórstwa mięsa oraz przechowywania mięsa i jego przetworów z zastosowaniem technologii chłodniczej, zamrażalniczej oraz MAP.
 
 
Pracownia oceny sensorycznej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Stanowiska do oceny sensorycznej wraz z komputerowym system wspomagania oceny sensorycznej i zapleczem do przygotowywania próbek
Sale dydaktyczne: