Działalność dydaktyczna

Pracownicy Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych prowadzą zajęcia dydaktyczne ze słuchaczami studiów inżynierskich i magisterskich stacjonarnych oraz niestacjonarnych na kierunku: Zootechnika, Bioinżynieria produkcji żywności, Gastronomia - sztuka kulinarna. Aktualnie na ww. kierunkach realizowane są następujące przedmioty:

  • Towaroznawstwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Metody konserwacji żywności
  • Analiza sensoryczna i instrumentalna surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Analiza sensoryczna i instrumentalna surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
    i roślinnego
  • Towaroznawstwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
  • Obrót zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego
  • Obrót zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
  • Zarys przetwórstwa surowców zwierzęcych
  • Ocena i zagospodarowanie surowców pochodzenia zwierzęcego
  • Opakowalnictwo i przechowalnictwo
  • Przetwórstwo mleka
  • Przetwórstwo mięsa
  • Pozyskiwanie i ocena surowców zwierzęcych
  • Gastronomia w gospodarstwie domowym
  • Konserwacja i przechowalnictwo produktów żywnościowych
  • Ocena jakości produktów żywnościowych
  • Pakowanie i znakowanie produktów żywnościowych
  • Towaroznawstwo produktów zwierzęcych
Ponadto samodzielni pracownicy naukowi Katedry prowadzą seminaria dyplomowe - inżynierskie i magisterskie oraz zajęcia ze słuchaczami Wydziałowego Studium Doktoranckiego
 
Zaplecze dydaktyczno-badawcze
Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
 
Pracownia oceny jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Laboratoria z zapleczem aparaturowym do badań składu podstawowego i właściwości fizyko-chemicznych surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego.

 
 

Pracowania technologii mięsa (Pawilon -  ul. Słoneczna 50)
Pawilon zmodernizowany dzięki środkom finansowym pozyskanych z Programu Opercyjnego "Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013"; wyposażony w nowoczesne urządzenia do przetwórstwa mięsa oraz przechowywania mięsa i jego przetworów z zastosowaniem technologii chłodniczej, zamrażalniczej oraz MAP.
 
 
Pracowania oceny sensorycznej surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Stanowiska do oceny sensorycznej wraz z komputerowym system wspomagania oceny sensorycznej i zapleczem do przygotowywania prób
Sale dydaktyczne: