dr inż Krzysztof Karpiesiuk

Oryginalne prace twórcze

2021

Fraser, L.; Wasilewska-Sakowska, K.; Zasiadczyk, Ł.; Piątkowska, E.; Karpiesiuk, K. Fractionated Seminal Plasma of Boar Ejaculates Analyzed by LC-MS/MS:Its Effects on Post-Thaw Semen Quality. Genes 2021, 12, 1574. https://doi.org/10.3390/genes12101574

2020

Podstawowe zagadnienia w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej – aktualne problemy i nowe wyzwania, pod red Rodiana Pawłowskiego nr ISBN: 978-83-924707-4-8:

 Rozdział 2 pt: Aktualne problemy i nowe wyzwania w ekonomice produkcji świń  str.: 41-59

Część rozdziału 4-tego: 4.4. Obowiązki hodowców i producentów trzody chlewnej w zakresie bioasekuracji gospodarstw wynikające z przepisów prawa -  str.: 97-100

 

2018

Karpiesiuk K., Jarczyk A., Winiarski Z., Milewska W., Bugnacka D., Kozera W. Woźniakowska A., Kleśniak P. 2018. Sow longevity as an indicator of resistance to environmental stressors. Pol. J. Natur. Sc., Vol 33(1): 17–28.

2017

Woźniakowska A., Kozera W., Karpiesiuk K. 2017.Kwasy organiczne w żywieniu prosiąt. Medycyna Weter. 73:76-81. DOI: 10.21521/mw.5642

Okorski A., Polak-Śliwińska M., Karpiesiuk K., Pszczółkowska A., Kozera W. 2017. Real Time PCR, a good tool to estimate mycotoxin contamination in pig diets. World Mycotoxin Journal, 10 (3): 219-228. https://doi.org/10.3920/WMJ2016.2137

Karpiesiuk K, Parzonko A., Jarocka B., Kondraszuk T. 2017. Dochodowość gospodarstw ujętych w FADN z regionu Mazowsze i Podlasie w 2014 roku. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 6: 111-117. 10.5604/01.3001.0010.7913

2016

Kozera W., Karpiesiuk K., Bugnacka D., Falkowski J., Milewska W. 2016. Production performance of pigs reared in different systems and fed increased energy content diets with or without green alfalfa.  S. Afr. J. Anim. Sci. vol. 46: 70-76.

Milewska W., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W., Bugnacka D. 2016 Wpływ masy ciała przy urodzeniu na tempo wzrostu prosiąt odchowywanych do wieku 5 lub 7 tygodni. Wiadomości Zootechniczne. 1:19-26.

Karpiesiuk K., Falkowski J., Raubo B., Kozera W., Bugnacka D.2016. Wpływ sezonu i systemu chowu na jakość mięsa wieprzowego. ŻYWNOŚĆ. Nauka, Technologia, Jakość, 2016, 5 (108):45-59. DOI: 10.15193/zntj/2016/108/14.

2014

Zapatoczny P., Kozera W., Karpiesiuk K., Pawłowski R. 2014. The use of computer-assisted image analysis in the evaluation of the effect of management systems on changes in the color, chemical composition and texture of m. longissimus dorsi in pigs. Meat Science 97 (issue 4): 518-528.

Kozera W., Karpiesiuk K., Falkowski J., Bugnacka D. 2014. The Effect of Rearing System and Feeding with or without Alfalfa Forage Addition on the Behavior of Growing-Finishing Pigs. Veterinarija ir Zootechnika, 66 (88):28-34.

Falkowski J., Milewska W., Glogowski J., Karpiesiuk K. 2014. Body weight, selected blood parameters and semen quality in polish landrace artificial insemination boars. Pol. J.  Natur. Sc., Vol 29(3):201-209, Y. 2014.

Jarczyk A., Milewska W., Karpiesiuk K. 2014r. Influence of boars origin and usefulness on the reproductive performance of sows. Veterinarija ir Zootechnika, 68 (90):37-42.

2013

Karpiesiuk K., Kozera W., Bugnacka D., Falkowski J. 2013r. Wpływ warunków chowu tucznikówna jakość mięsa i profil kwasów tłuszczowych w mięśniu najdłuższym grzbietu. ŻYWNOŚĆ. Nauka, Technologia, Jakość, 2013, 88 (3): 39-50.

2009

 Karpiesiuk K., Falkowski J. 2009r. The Effect of Feeding and Housing Conditions of Growing-Finishing Pigs on Pork Quality. Pol. J.  Natur. Sc., Vol 24(4): 198-206, Y. 2009.

Kozera W., Karpiesiuk K., Falkowski J. 2009r. Wpływ systemu utrzymania i żywienia na behawior rosnących świń. Acta Sci. Pol., Zootechnica  8 (4):21–32.

2008

Karpiesiuk K., Falkowski J. 2008. Effect of the Feeding and Housing System on Pig Fattening Results. Pol. J.  Natur. Sc., Vol 23(4): 769-778, Y. 2008.

Karpiesiuk K., Falkowski J. 2008. Reakcje tuczników na zróżnicowane warunki chowu. Roczniki Naukowe PTZ, 4:65-75.

2005

Bugnacka D., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W., 2005r. Wpływ dodatku sacharynianu sodu do mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej na ich smakowitość w żywieniu warchlaków. Acta Sci. Pol., Zootechnica  4(2):51-62.

Jarczyk A., Karpiesiuk K., Nogaj J. 2005r. Wyniki użytkowości rozpłodowej knurów pochodzących od matek długowiecznych i wysoko płodnych. Roczniki Naukowe PTZ, 2:321-328.

 

2003

Jarczyk A., Karpiesiuk K., Woźniak M., Winiarski Z., 2003r. Fattening results and carcass dressing percentage of polish crossbreds as compared with hybrids orginated from pic-camborough boars.  Ann. Anim. Sci., Suppl., No.1 51-54.

2002

Jarczyk A., Karpiesiuk K., Woźniak M., Winiarski Z., 2002r. Wyniki odchowu warchlaków i tuczników oraz wyniki rzeźne mieszańców ras polskich na tle hybrydów po knurach PIC. Przegląd Hodowlany 10:1-3,

Komunikaty naukowe

Karpiesiuk  K., Jóźwiak R., 2003r. Wpływ długowieczności loch matek knurów na wyniki rozpłodowe loch kojarzonych z tymi knurami. Mat. Konf. XXXII MIĘDZYNARODOWE SEMINARIUM KÓŁ NAUKOWYCH Olsztyn 9-10. 05. 2003r.

Bugnacka D., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W., 2005r. Ocena smakowitości mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i sacharynianu sodu w żywieniu warchlaków. LXX Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Warszawa 2005:75

Jarczyk A., Karpiesiuk K., Nogaj J. 2005r.  Wpływ wysoko płodnych i długowiecznych matek knurów na użytkowość rozpłodową loch kojarzonych z tymi knurami. LXX Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Warszawa 2005:81

Karpiesiuk K., Falkowski J. 2007 Reakcje tuczników na odmienne sposoby utrzymania i żywienia. LXXII Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Warszawa 2007

Falkowski J., Kozera W., Karpiesiuk K., Bugnacka D. 2009r. Comparison of growing – finishing pigs performance depending on housing and nutrition system. 30-31. 4 czerwca 2009.

Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W., Karpiesiuk K. Porównanie wyników tuczu loszek utrzymywanych w kojcach ściołowych lub bezściołowych i żywionych standardowo lub metodą wyboru pasz. LXXIV Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Szczecin 2009.

Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D., Karpiesiuk K. Wartość rzeźna tuczników w zależności od warunków utrzymania. LXXIV Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Szczecin 2009.

Falkowski J., Bugnacka D., Karpiesiuk K., Kozera W. Efektywność tuczu i wartość rzeźna świń utrzymywanych w kojcach ściołowych lub bezściołowych i żywionych mieszankami z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. LXXV Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Olsztyn 2010.

Falkowski J., Karpiesiuk K. 2011. Wpływ wieku pierwszego oproszenia loch rasy duroc na ich użytkowość rozpłodową i długowieczność. LXXVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Poznań 2011.

Bugnacka D., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W. Mieszanki o składzie uproszczonym i złożonym w  żywieniu tuczników: ocena smakowitości mieszanek, cech tucznych i wartości rzeźnej. LXXVII Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Wrocław 2012.

Kozera W., Karpiesiuk K., Falkowski J. 2012. Wpływ zróżnicowanego żywienia na zachowanie się tuczników utrzymywanych tradycyjnie i z dostępem do wybiegów. VI Międzynarodowe Sympozjum Naukowe – ŻYWIENIE I UTRZYMANIE. 20-22.09.2012: 144, Bydgoszcz – Toruń.

Raubo B., Falkowski j., Karpiesiuk K., Bugnacka D., Kozera W. Obserwacje nad wpływem wzbogacania środowiska chowu i sezonu na wyniki tuczu świń. LXXVIII Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Kraków 2013.

Pawłowski R., Kozera W., Karpiesiuk K. Wpływ urodzeniowej masy ciała prosiąt pochodzących z miotów o różnej liczebności na ich tempo wzrostu. X Poznańskie Forum Zootechniczno-Weterynaryjne. Poznań 10-04-2014.

Falkowski J., Zelma A., Karpiesiuk K. Wpływ płci na tempo wzrostu i mięsność tusz tuczników mieszańców ras pbz i wbp. LXXIX Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Siedlce 2014.

Kozera W., Karpiesiuk K., Wawrzyniak R. Długość użytkowania loch hybrydowych i przyczyny brakowania w gospodarstwie towarowym. LXXX Zjazd PTZ, Bydgoszc, 01-09-2015

Artykuły popularno-naukowe i popularne

2015

Karpiesiuk K. 2015. Mikroklimat w chlewni. Hodowca Trzody Chlewnej. 3-4:48-52.

Karpiesiuk K. 2015. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa i słonecznikowa w żywieniu świń. Hodowca Trzody Chlewnej. 5-6:10-13.

2014

Karpiesiuk K. 2014. Konieczne jest prowadzenie rachunku ekonomicznego w stadzie loch. Hodowca Trzody Chlewnej. 5-6:38-40.

Karpiesiuk K. 2014. Woda w produkcji trzody chlewnej. Hodowca Trzody Chlewnej. 7-8:.

2013

Karpiesiuk K. 2013.  (Kanibalizm świń), Świnie popadają w depresje! Daj im zabawkę. Hodowca Trzody Chlewnej. 1-2:54-56.

Karpiesiuk K. 2013. Wytwarzanie paszy i bezpieczeństwo żywności na etapie produkcji pierwotnej (w gospodarstwie rolnym). Hodowca Trzody Chlewnej. 7-8:

2012

Karpiesiuk K. 2012.  Od kiedy i czym dokarmiać prosięta? Hodowca Trzody Chlewnej. 1-2: 18-20.

Karpiesiuk K. 2012. Co to jest flushing? Hodowca Trzody Chlewnej. 3-4: 32-33.

Karpiesiuk K. 2012. Czynniki wpływające na jakość mięsa świń. Hodowca Trzody Chlewnej. 5-6: 32-35.

Karpiesiuk K. 2012. Od czego zależy jakość mięsa świń? Rzeźnik polski. (158) 9: 40-42.

Karpiesiuk K. 2012.  Znaczenie wody w żywieniu świń. Hodowca Trzody Chlewnej.11-12: 37-39.

2011

Karpiesiuk K. 2011. Jakie enzymy w paszach dla świń?Hodowca Trzody Chlewnej. 1: 4-7.

Karpiesiuk K. 2011. Wartość rozpłodowa loch ras matecznych.Hodowca Trzody Chlewnej. 2: 29-31.

Karpiesiuk K. 2011. Knur –wybór materiału hodowlanego.Hodowca Trzody Chlewnej. 3: 44-47.

Karpiesiuk K. 2011. Produkcja paszy i bezpieczeństwo żywności zgodnie z wymogami wzajemnej zgodności.Hodowca Trzody Chlewnej. 4: 18-21.

Karpiesiuk K. 2011. Czynniki warunkujące wysoką produkcyjność loch. Hodowca Trzody Chlewnej. 5: 38-40.

Karpiesiuk K. 2011.  Ważny wskaźnik ekonomiczny – ilość świń sprzedanych od lochy. Hodowca Trzody Chlewnej. 6: 30-33.

2010

Karpiesiuk K. 2010r. Białko w żywieniu świń. Hodowca Trzody Chlewnej. 2: 12-16.

Karpiesiuk K. 2010r. Bioasekuracja ferma w pełni zabezpieczona. Hodowca Trzody Chlewnej. 3: 38-41.

Karpiesiuk K. 2010r. Suszona plazma krwi źródłem białka. Hodowca Trzody Chlewnej. 5: 14-16,

Karpiesiuk K. 2010r. Drożdże w żywieniu świń. Hodowca Trzody Chlewnej. 6: 14-15.

2009

Karpiesiuk K. 2009r. Minimalne wymagania wzajemnej zgodności (ang. cross-compliance) w gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną. Hodowca Trzody Chlewnej. 1:40-42

Karpiesiuk K. 2009r. Czynniki wpływające na ekonomikę produkcji świń. Hodowca Trzody Chlewnej. 2:12-15

Karpiesiuk K. 2009r. Sposoby na wyższą plenność loch . Hodowca Trzody Chlewnej. 3:28-31

Karpiesiuk K. 2009. Minimalne wymagania wzajemnej zgodności (ang. Cross-compliance) w zakresie dobrostanu świń. Hodowca Trzody Chlewnej. 4: 42-44

Karpiesiuk K. 2009r. Woda i jej znaczenie w żywieniu świń. Hodowca Trzody Chlewnej. 5: 21-23

Karpiesiuk K., Kozłowski M. 2009r. Produkty uboczne przemysłu browarnianego w żywieniu świń. Trzoda Chlewna 47(10):46-49.

2008

Karpiesiuk K. 2008r. Wykorzystanie paszy – wskaźnikiem produkcyjności świń. Hodowca Trzody Chlewnej 2:16-19

Karpiesiuk K. 2008r. Urządzenia elektroniczne do monitoringu rozrodu Hodowca Trzody Chlewnej 3:16-20

Karpiesiuk K. 2008r. Źródła białka w paszy dla świń. Hodowca Trzody Chlewnej 4:23-27

Karpiesiuk K. 2008r. Opłacalność produkcji prosiąt. Hodowca Trzody Chlewnej. 5:41-44

Karpiesiuk K. 2008r. Opłacalność tuczu świń.  Hodowca Trzody Chlewnej.
6: 20-24

2007

Jarczyk A., Karpiesiuk K., Woźniak M., Winiarski Z., 2007r. Mieszańce świń pochodzące po knurach ras polskich mogą dorównywać produkcyjnością mieszańcom po knurach firm hybrydowych. Bieżące informacje 31-32

2006

Karpiesiuk K. 2006r. Metody diagnozowania ciąży u loch. Hodowca Trzody Chlewnej 1:26:28

Karpiesiuk K. 2006r. Anemia prosiąt. Hodowca Trzody Chlewnej
2:20-22

2005

Karpiesiuk K. 2005r. Wybór knura do rozrodu. Hodowca Trzody Chlewnej 3:20-22

Karpiesiuk K. 2005r. Znakowanie świń. Hodowca Trzody Chlewnej 5:21-22

2004

Karpiesiuk K. 2004r. Dokarmianie prosiąt. Hodowca Trzody Chlewnej 4:18-22

Karpiesiuk K. 2004r. Krzyżowanie towarowe świń. Hodowca Trzody Chlewnej 5:30-32