dr inż. Dorota Bugnacka

Oryginalne prace twórcze:

1. Jarczyk A.,  Łosko Z.,  Pulkowska A.,  Bugnacka D.  1995.  Wpływ  knurów rasy  wielkiej  białej  angielskiej  na  wyniki  użytkowości  rozpłodowej  loch oraz  na  wartość  hodowlaną  knurkówActa  Acad.  Agricult. Techn. Olst., Zoot. (obecnie: Polish  Journal of  Natural  Sciences), 44 : 22 - 31.

2. Bugnacka D., Falkowski J. 1996. Wpływ mieszanek z udziałem nasion różnych odmian bobiku na wyniki odchowu odsadzonych prosiąt. Przegl. Hod., Zesz. Nauk., Chów i hodowla trzody chlewnej, 26 : 47 - 54.

3. Falkowski J., Kozera W., Kondratowicz J., Bugnacka D., Kozłowski M. 1996. Wpływ mieszanek z udziałem śruty lub nasion rzepaku na jakość mięsa knurów. Przegl. Hod., Zesz. Nauk., Chów i hodowla trzody chlewnej, 26 : 103 - 109.

4. Bugnacka D., Falkowski J., Król A. 1997. Porównanie smakowitości mieszanek  z udziałem różnych odmian bobiku stosowanych w żywieniu odsadzonych prosiąt. Biul. Nauk. Przem. Pasz., 36(3-4): 35-44.

5. Bugnacka D., Falkowski J., Glogowski J. 1997 . Ocena aktywności płciowej knurów żywionych mieszankami  z  udziałem  poekstrakcyjnej śruty  i  nasion   rzepaku.   Acta   Acad.  Agricult.  Techn.  Olst.,  Zoot.  (obecnie: Polish  Journal of  Natural  Sciences), 46 :33 - 42.

6. Kisiel R., Juchniewicz M., Bugnacka D., Falkowski J. 1997. Koszty produkcji warchlaków w zależności od udziału łubinu żółtego w dawce pokarmowej. Rocz. Nauk Zoot., 24 (2) : 201 - 213.

7. Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D., Kozłowski M., Meller Z. 1997. Wpływ mieszanek z udziałem produktów rzepakowych na jakość mięsa i tłuszczu śrómięśniowego knurów ubijanych w wieku 7 i 24 miesięcy. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst., Zoot., (obecnie: Polish  Journal of  Natural  Sciences),    46 : 53 - 61.

8. Falkowski J., Glogowski J., Rotkiewicz T., Kozera W., Kozłowski M., Bugnacka D., Bomba G. 1997. Wpływ długotrwałego podawania mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty lub nasion rzepaku na wzrost knurów i jakość ich ejakulatów. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst., Zoot., (obecnie: Polish  Journal of  Natural  Sciences), 46 : 43 - 51.

9. Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 1998. Effect of different fodder salt (NaCl) content of diets on feed preferences of weaned pigs. (Wpływ zróżnicowanego dodatku soli kuchennej (NaCl) do mieszanek na preferencje paszowe prosiąt odsadzonych). Natur. Sc., 1 : 51 - 58.

10. Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D., Milewska W. 1998. Próba określenia wpływu kwasu fumarowego i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej na preferencje paszowe odsadzonych prosiąt. Rocz. Nauk Zoot., 25(2) : 85 - 93.

11. Falkowski J., Gajęcki M., Kozera W., Bugnacka D., Zielonka Ł. 1998. Wpływ zróżnicowanego dodatku soli kuchennej (NaCl) do mieszanek na wzrost oraz wybrane wskaźniki krwi i surowicy warchlaków. Med. Wet., 54(9) : 615 - 619.

12. Bugnacka D., Falkowski J. 1999. Strawność składników pokarmowych i bilans azotu u warchlaków żywionych mieszankami z dużym udziałem nasion łubinu żółtego (Lupinus luteus L.). Biul. Nauk., 5:183-191.

13. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2000. Wpływ różnego poziomu kwasu fumarowego w mieszankach na ich smakowitość w żywieniu odsadzonych prosiąt. Przegl. Hod., Zesz. Nauk., Chów i hodowla trzody chlewnej, 48: 321 - 327.

14. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W., Milewska W. 2000. Wpływ kwasu fumarowego i łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius L.) na smakowitość mieszanek stosowanych w żywieniu odsadzonych prosiąt. Biul. Nauk., 7: 59 – 66.

15. Falkowski J., Kozera W., Falkowska A., Bugnacka D. 2000. Studies on the application of the use of free – choice method in young pig nutrition. Natur. Sc., 7: 179 – 186.

16. Falkowski J.,Flis M., Kozera W., Bugnacka D., Białkowski J., Pająk I. 2000. Palatability trial determination of a diet supplemented with naked oats in weaned piglet feeding. Natur. Sc., 7: 170 – 178.

17. Bugnacka D., Falkowski J. 2001. The effect of dietary levels of yellow lupin seeds (Lupinus luteus L.) on feed preferences and growth performance of young pigs.  J. Anim. Feed Sc., 10 (1): 133 – 142.

18. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W., Milewska W. 2001. The effect of different level of lupine seeds (Lupinus luteus L. and Lupinus angustifolius L.) in diets on food preferences of young pigs. Mat. konf. “Workshop on protein feed for animal production in Central and Eastern Europe. Rennes, Francja, EAAP Technical Series, 1: 117 - 124.

19. Bugnacka D., Falkowski J., Pająk I. 2001. Obserwacje nad pobraniem wody i paszy przez lochy w kolejnych tygodniach laktacji. Mat. Konf., Zesz. Nauk. Akademii Rolnicze we Wrocławiu, 405: 18 - 27. (obecnie: Zeszyty Naukowe UP Wrocław, s. Biologia i Hodowla Zwierząt)

20. Bugnacka D., Falkowski J., Pająk I. 2002. Badania nad pobraniem wody i paszy przez lochy w okresie laktacji. Biul. Nauk., 15: 147 – 158.

21. Bugnacka D., Falkowski J., Pająk I. 2002. Observations on food and water intake by sows and piglets during a 35-day lactation period.  Ann. Anim. Sci., Suppl. 2: 195-200.

22. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W., Czosnek T. 2002. Effect of herbal preparation Digestarom and salinomycin on the production performance of young growing pigs (20-40 kg of live weight). Ann. Anim. Sci., Suppl. 2: 213 –218.

23. Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D., Falkowska A., Bieniaszewski T. 2002. Feed preferences of young growing pigs fed diets containing yellow lupine of different varieties. Ann. Anim. Sci., Suppl. 2: 225 – 230.

24. Falkowski J., Falkowska A., Kozera W., Bugnacka D. 2002. Nutrient digestibility and nitrogen balance in growing pigs fed diets containing naked oat and rapeseed meal. Ann. Anim. Sci., Suppl. 2: 219 – 223.

25. Falkowska A., Falkowski J., Bieniaszewski T., Bugnacka D., Kozera W. 2003. Nutrient digestibility and nitrogen balance of growing pigs fed diets containing yellow lupine of three Polish varieties. Pol. J. Natur. Sci., 14(2): 347 – 356.

26. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2003. Wpływ poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i owsa nagiego (Avena nuda) na smakowitość mieszanek stosowanych w żywieniu warchlaków. Przegl. Hod., Zesz. Nauk., Chów  i hodowla trzody chlewnej, 68(2): 159 – 168.

27. Lizińska W., Kisiel R., Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2003. Wyniki produkcyjno-ekonomiczne zastosowania w żywieniu warchlaków mieszanek z udziałem owsa nagiego i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Przegl. Hod., Zesz. Nauk., Chów i hodowla trzody chlewnej, 68(2): 347 - 354.

28. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2003. Wpływ zróżnicowanego poziomu owsa nagiego (Avena nuda) i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w mieszankach na wyniki produkcyjne warchlaków. Rośliny Oleiste – Oilseed Crops, XXIV (2): 547 - 554.

29. Falkowska A., Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 2004. Nutrient digestibility in finishing pigs fed alfalfa silage. Ann. Anim. Sci., Suppl. 2: 111 – 114.

30. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2004. Effect of sodium saccharinate on feed preferences of weaned piglets. Ann. Anim. Sci., Suppl. 2: 115 – 120.

31. Falkowski J., Falkowska A., Kozera W., Bugnacka D. 2004. Nutrient digestibility and nitrogen balance in pigs fed diets with a different crude fiber content. Ann. Anim. Sci., Suppl. 2: 121 – 124.

32. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W., Czosnek T. 2004.  Effects of herbal preparation Digestarom and salinomycin on the production performance of growing pigs (20-80kg of live weight). Acta Scientarium Polonorum, Zoot., 3(1): 3 – 13.

33. Falkowska A., Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 2004. Nutrient digestibility and nitrogen balance in pigs fed a diet with an increased crude fiber content. Pol. J. Natur. Sci., 17(2): 367 – 372.

34. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2004. Wpływ dodatku sacharynianu sodu na smakowitość mieszanek stosowanych w żywieniu warchlaków. Zesz. Nauk. Przeglądu Hodowlanego, Chów i hodowla trzody chlewnej, z. 72(2): 211 – 217.

35. Falkowski J., Kozera W., Białkowski J., Bugnacka D. Jałyński M. 2004. Effect of standard and choice feeding on the fattening results, slaughter value and weight of internal organs in pigs given diets containing rapeseed meal. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities (EJPAU), s. Animal Husbandry, 7(1).

36. Bugnacka D., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W. 2005. Wpływ dodatku sacharynianu sodu do mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej na ich smakowitość w żywieniu warchlaków. Wyniki testu preferencji pasz wykonanego metodą pojedynczego bodźca (ang. single stimulus method). Acta Sci. Pol., Zoot., 4(2): 51-62.

37. Bugnacka D., Falkowski J., Kozera W. 2006. Effects of sodium saccharinate and vanillin added to diets for young growing pigs (20-40kg of live weight) on their performance. Pol. J. Natur. Sc., 21(2): 629-636.

38. Falkowska A., Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 2006. Nutrient digestibility and nitrogen balance in finishing pigs fed diets containing ground wheat straw. Pol. J. Natur. Sc., 20(1): 155-162.

39. Kozera W., Falkowski J., Bugnacka D., Falkowska A. 2006. Fattening results of crossbred (Polish Landrace  x  Pietrain) pigs fed diets with a high wheat straw content. Pol. J. Natur. Sc., 20(1): 193-203.

40. Kozera W., Falkowski J., Bugnacka D., Falkowska A. 2006. Fattening value and slaughter quality of crossbred (Polish Landrace  x  Pietrain) pigs fed diets with an increased crude fiber content. Pol. J. Natur. Sc., 20(1): 205-215.

41. Bugnacka D., Grudniewska B., Jarczyk A. 2007. Obserwacje okołoporodowe loch pierwiastek utrzymywanych w różnych kojcach porodowych. Roczn. Nauk. PTZ, 3(3): 123 – 134.

42. Falkowski J., Tomkiewicz T., Bugnacka D. 2007. Próba określenia wpływu zawartości włókna surowego w mieszankach na wyniki tuczu świń (70-105 kg) żywionych metodą wyboru pasz. Roczn. Nauk. PTZ, 3(3): 31 – 37.

43. Bugnacka D., Falkowski J. 2008. Wyniki odchowu warchlaków żywionych mieszankami z dodatkiem sacharynianu sodu i waniliny. Roczn. Nauk. PTZ, 4(2): 57-64.

44. Bugnacka D. 2009. Results of piglet rearing and the lenght of the weaning-to-service interval in primiparous sows kept in different types of farrowing pens. Roczn. Nauk. PTZ, 5(4): 239 – 254.

45. Falkowska A., Bugnacka D., Kozera W.,Falkowski J. 2010. Fattening results of finishing pigs fed second-stage diets with a high content of oat bran and soybean oil. Pol. J. Natur. Sc., 25(4): 341-351.

46. Karpiesiuk K., Kozera W., Bugnacka D., Falkowski J. 2013. Wpływ warunków chowu tuczników na jakość mięsa i profil kwasów tłuszczowych w mięśniu najdłuższym grzbietu. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość., 3(88), 39-50.

47. Karpiesiuk K., Kozera W., Falkowski J., Bugnacka D. 2014. The effect of rearing system and feeding with or without alfalfa forage addition on the behavior of growing-finishing pigs. Veterinarija ir zootechnika, 66 (88): 28-34.

48. Milewska W., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W., Bugnacka D. 2016 Wpływ masy ciała przy urodzeniu na tempo wzrostu prosiąt odchowywanych do wieku 5 lub 7 tygodni. Wiadomości Zootechniczne. 1:19-26.

49. Karpiesiuk K., Falkowski J., Raubo B., Kozera W., Bugnacka D. 2016. Wpływ sezonu i systemu chowu na jakość mięsa wieprzowego. ŻYWNOŚĆ. Nauka, Technologia, Jakość, 2016, 5 (108):45-59.  DOI: 10.15193/zntj/2016/108/14.

50. Karpiesiuk K., Jarczyk A., Winiarski Z., Milewska W., Bugnacka D., Kozera W. Woźniakowska A., Kleśniak P. 2018. Sow longevity as an indicator of resistance to environmental stressors. Pol. J. Natur. Sc., Vol 33(1): 17–28.

 

Komunikaty i doniesienia naukowe:

1. Grudniewska B., Bugnacka D., Jarczyk A., Grochólski J. 1995. Obserwation on primiparous sows around parturition and lactation period. Proc. on the 46th Animal Meet. EAAP. Praga, 336.

2.Bugnacka D., Falkowski J. 1996. Effect of field beans (Vicia faba L.) differing in antinutritive factors on palatibility of diets for young pigs. Proc. on the 47th Animal Meet. EAAP. Lillehamer, 224.

3. Bugnacka D., Falkowski J. 1997. Effect of high level of yellow lupin (Lupinus luteus L.) on palatability of diets for young pigs. Proc. on the 48th Animal Meet. EAAP. Wiedeń , 357.

4. Bugnacka D., Falkowski J. 1997. Wpływ mieszanek z wysokim udziałem nasion łubinu żółtego (Lupinus luteus L.) na wyniki odchowu odsadzonych prosiąt. Mat. konf. “Aktualne problemy w produkcji trzody chlewnej” 7.V Olsztyn, 127.

5. Falkowski J., Glogowski J., Rotkiewicz T., Kozłowski M., Kozera W., Bugnacka D., Bomba G. 1997. Studies on long - term use of diets containing rapeseed meal and full fat rapeseed in boar feeding. Proc. on the 48th Animal Meet. EAAP. Wiedeń , 364.

6. Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D., Milewska W. 1997. Próba określenia wpływu udziału kwasu fumarowego w mieszankach na preferencje pasz u odsadzonych prosiąt. Mat. konf. “Aktualne problemy w produkcji trzody chlewnej” 7 .V Olsztyn, 128.

7. Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 1998. Effect of different salt (NaCl) level on palatability of diets and performance of young pigs. Proc. on the 49th Animal Meet. EAAP. Warszawa, 536.

8. Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D. 1999. Choice and phase feeding methods of growing pigs: use diets containing yellow lupin (Lupinus luteus L.). Book of Abstracts No. 5, EAAP – 50th Annual Meeting, 22 – 26 August, Zurich, 289.

9. Bugnacka D., Falkowski J. 1999. Wpływ wysokiego udziału nasion łubinu żółtego (Lupinus luteus L.) na strawność składników pokarmowych i bilans azotu u warchlaków. Mat. konf.  “Aktualne problemy w produkcji trzody chlewnej” 6.V Olsztyn, 124.

10. Bugnacka D.,Falkowski J., Pająk I. 2002. Obserwacje nad pobraniem wody i paszy przez lochy i prosięta w czasie 35 - dniowej laktacji.Mat. Konf. „Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu i żywienia w nowoczesnej produkcji świń”, Bydgoszcz, 09.2002, 138 – 139.

11. Falkowski J., Falkowska A., Kozera W., Bugnacka D. 2002. Strawność składników pokarmowych i bilans azotu u młodych rosnących świń żywionych mieszankami z udziałem owsa nagiego i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Mat. Konf. „Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu i żywienia w nowoczesnej produkcji świń”, Bydgoszcz, 09.2002, 142.

12. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W., Falkowska A. 2002. The effect of naked oats (Avena nuda) and rapeseed meal on growth performance of young pigs. Mat. konf., Praga, 25-26.09.2002, 31 - 32.

13. Falkowski J., Bieniaszewski T., Kozera W., Bugnacka D., Falkowska A., Białkowski J., Pająk I. 2002. Effect of yellow lupin seeds of different cultivars on feed preferences              in young growing pig nutrition. Mat. konf. „Current problems of breeding, health and production of pigs”, Czeskie Budziejowice, 19-20.02.2002, : 50.

14. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2003. Wpływ mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i owsa nagiego (Avena nuda) na wzrost świń (18-45kg masy ciała). Mat. konf. “Rośliny oleiste”, Poznań, 1-2.04.2003., : 96-96.

15. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2004. Wpływ sacharynianu sodu na preferencje pokarmowe odsadzonych prosiąt. Mat. II Międzyn. Konf. Nauk. „Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu, żywienia oraz jakość tusz           i mięsa w nowoczesnej produkcji świń”, Bydgoszcz 1-3.07.2004, Prace i Materiały Zootechniczne, Zeszyt Specjalny, 15: 204-205.

16. Bugnacka D., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W. 2005. Ocena smakowitości mieszanek z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i sacharynianu sodu w żywieniu warchlaków. Mat. Konf. 70. zjazdu PTZ, Wrocław, 75.

17. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W. 2005. Wstępne wyniki badań nad zastosowaniem dodatku sacharynianu sodu i waniliny do mieszanek stosowanych w żywieniu warchlaków. Mat. Konf. 70. zjazdu PTZ, Wrocław, 78.

18. Falkowski J., Pająk I., Kozera W., Bugnacka D., Falkowska A. 2005. The effect of oat bran addition to diets on performance and carcass quality of pigs (Vliv ovesenych otrub v krmne davce na vysledky a kvalitu jatecneho tela prasat). Mat. Konf. “Aktualni problemy slechteni, chovu, adravi a produkce prasat”, Czeskie Budziejowice, 9-10 unora, 199-201.

19. Falkowski J., Bugnacka D., Bałdyga A. 2006. Wpływ dodatków aromatycznych na spożycie i wykorzystanie paszy przez warchlaki. Mat. Konf. 71. zjazdu PTZ, Bydgoszcz, Streszczenia, zeszyt 5, 3.

20. Falkowski J., Bugnacka D., Tomkiewicz T. 2007. Próba określenia wpływu zawartości włókna surowego w mieszankach na wyniki tuczu świń (70-105kg) żywionych metodą wyboru pasz. Mat. Konf. 72. zjazdu PTZ, Warszawa, Streszczenia. (str. nienumerowane)

21. Bugnacka D., Grudniewska B., Jarczyk A. 2007. Obserwacje okołoporodowe loch pierwiastek utrzymywanych w różnych rodzajach kojców porodowych. Mat. Konf. 72. zjazdu PTZ, Warszawa, Streszczenia. (str. nienumerowane

22. Bugnacka D., Falkowski J. 2008. Wpływ dodatku sacharynianu sodu i waniliny na spożycie i wykorzystanie paszy przez warchlaki. Mat. Konf. 73. zjazdu PTZ, Lublin, Streszczenia. (str. nienumerowane)

23. Falkowski J., Kozera W., Karpiesiuk K., Bugnacka D. 2009. Comparison of growing - finishing pigs performance depending on  housing and nutrition system. Mat. Konf., „Aktuální poznatky v chovu a šlechtĕní prasat”, Brno, 03-04.06.2009, 30-31.

24. Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W., Karpiesiuk K. 2009. Porównanie wyników tuczu loszek utrzymywanych w kojcach ściołowych lub bezściołowych i żywionych standardowo lub metodą wyboru pasz. Mat. Konf. 74. zjazdu PTZ, Szczecin, Streszczenia, str. 48.

25. Falkowski J., Kozera W., Bugnacka D., Karpiesiuk K. 2009. Wartość rzeźna tuczników w zależności od warunków utrzymania i sposobu żywienia. Mat. Konf. 74. zjazdu PTZ, Szczecin, Streszczenia, str. 49.

26. Bugnacka D., Aneszko J. 2010. Charakterystyka jakości nasienia knurów czystorasowych   i mieszańców utrzymywanych w stacji inseminacji. Mat. Konf. 75. zjazdu PTZ, Olsztyn, Streszczenia, str. 70.

27. Bugnacka D., Sitarz K. 2010. Porównanie wyników użytkowości rozpłodowej loch rasy pbz i wbp utrzymywanych w chlewni towarowej. Mat. Konf. 75. zjazdu PTZ, Olsztyn, Streszczenia, str. 71.

28. Bugnacka D., Smolińska K. 2010. Obserwacje nad spożyciem paszy przez prosięta ssące w trakcie 35-dniowej laktacji. Mat. Konf. 75. zjazdu PTZ, Olsztyn, Streszczenia, str. 72.

29. Falkowski J., Bugnacka D., Karpiesiuk K., Kozera W. 2010. Efektywność tuczu i wartość rzeźna świń utrzymywanych w kojcach ściołowych lub bezściołowych i żywionych mieszankami z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Mat. Konf. 75. zjazdu PTZ, Olsztyn, Streszczenia, str. 75.

30. Bugnacka D., Lisowska J. 2011. Porównanie wyników tuczu i jakości tusz czystorasowych tuczników wbp i mieszańców F2 [♀ (wbp x pbz) x ♂ (duroc x pietrain)]. Mat. Konf. 76. zjazdu PTZ, Poznań, Streszczenia, str. 93.

31. Bugnacka D., Machnij K. 2011. Porównanie wyników odchowu prosiąt wbp i mieszańców F1 (duroc x pietrain) utrzymywanych w chlewni hodowlanej. Mat. Konf. 76. zjazdu PTZ, Poznań, Streszczenia, str. 94.

32. Bugnacka D., Witkowski M. 2011. Porównanie wyników tuczu loszek i wieprzków [♀ wbp x ♂ (pietrain x duroc)] utrzymywanych w systemie samospławialnym. Mat. Konf. 76. zjazdu PTZ, Poznań, Streszczenia, str. 95.

33. Bugnacka D., Dubielis M. 2012. Wpływ wieku loszek (DL x DY) przy pierwszej skutecznej inseminacji na wyniki ich użytkowości w pierwszym cyklu rozpłodowym. Mat. Konf. 77. zjazdu PTZ, Wrocław, Streszczenia.

34. Bugnacka D., Falkowski J., Karpiesiuk K., Kozera W. 2012. Mieszanki o składzie uproszczonym i złożonym w żywieniu tuczników: ocena smakowitości mieszanek, cech tucznych i wartości rzeźnej Mat. Konf. 77. zjazdu PTZ, Wrocław, Streszczenia.

35. Bugnacka D., Machnij K. 2012. Wpływ masy ciała przy urodzeniu na wyniki odchowu prosiąt i warchlaków oraz efektywność tuczu świń mieszańców. Mat. Konf. 77. zjazdu PTZ, Wrocław, Streszczenia.

36. Raubo B., Falkowski J., Karpiesiuk K., Bugnacka D., Kozera W. 2013. Obserwacje nad wpływem wzbogacania środowiska chowu i sezonu na wyniki tuczu świń. Mat. Konf. 78. zjazdu PTZ, Kraków, Streszczenia.

37. Bugnacka D., Mossakowska I. 2014. Wpływ mieszanek z wysokim udziałem nasion grochu (Pisum sativum L.) na wyniki odchowu i efektywność tuczu świń Mat. Konf. 79. zjazdu PTZ, Siedlce, Streszczenia.

38. Bugnacka D., Kończalski G. 2014. Wpływ długości laktacji na tempo wzrostu świń od urodzenia do uzyskania masy ubojowej. Mat. Konf. 79. zjazdu PTZ, Siedlce, Streszczenia.

39. Bugnacka D., Wierzchowski D. 2014. Porównanie wyników odchowu prosiąt i warchlaków w zależności od ich genotypu [(wbp x pbz) lub wbp x (duroc x pietrain)] i terminu rozpoczęcia dokarmiania. Mat. Konf. 79. zjazdu PTZ, Siedlce, Streszczenia.

40. Bugnacka D., Karpiński B., Bartkowska E. 2014. Porównanie wyników użytkowości rozpłodowej loch PIC i DanBred utrzymywanych w warunkach chlewni towarowej. Mat. Konf. 79. zjazdu PTZ, Siedlce, Streszczenia

41. Bugnacka D., Wierzchowski D. 2015. Efektywność odchowu prosiąt ssących i odsadzonych pochodzących od loch żywionych mieszanką z dodatkiem preparatu stymulującego mleczność Mat. Konf. 80. zjazdu PTZ, Bydgoszcz, Streszczenia.

42. Bugnacka D., Karpiński B. 2015. Wyniki odchowu prosiąt odsadzonych i warchlaków  żywionych mieszanką z dodatkiem białka ziemniaczanego. Mat. Konf. 80. zjazdu PTZ, Bydgoszcz, Streszczenia.

43. Bugnacka D., Olkowska M., Kozera W. 2016. Porównanie efektywności tuczu i wartości rzeźnej tusz tuczników żywionych systemem 2- lub 3-fazowym. Mat. Konf. 81. zjazdu PTZ, Warszawa, Streszczenia.

44. Karpiesiuk K., Jarczyk A., Winiarski Z., Milewska W., Bugnacka D., Kozera W., Woźniakowska A. 2016. Długowieczność loch hybrydowych oraz przyczyny ich brakowania. Mat. Konf. 81. zjazdu PTZ, Warszawa, Streszczenia.

45. Woźniakowska A., Jarczyk A., Winiarski Z., Karpiesiuk K., Milewska W., Bugnacka D., Kozera W. 2016. Analiza użytkowości rozpłodowej loch hybrydowych pierwiastek i wieloródek. Mat. Konf. 81. zjazdu PTZ, Warszawa, Streszczenia.

46. Bugnacka D., Międziocha E. Analiza skuteczności inseminacji i płodności rzeczywistej loch PIC i DanBred w zależności od kolejnego cyklu rozpłodowego.  Mat. Konf. 82. zjazdu PTZ, Poznań, Streszczenia.

47. Bugnacka D., Międziocha E. Analiza skuteczności inseminacji i płodności rzeczywistej loch PIC i DanBred w zależności od pory roku. Mat. Konf. 82. zjazdu PTZ, Poznań, Streszczenia.

 

Wykaz dorobku popularno-naukowego:

1. Bugnacka  D.  1994.  Wychów  loszek  hodowlanych.  Rolnicze ABC, 11(52) : 12 - 13.

2. Bugnacka D. 1994. Zachowanie się loch w okresie okołoporodowym. Trzoda Chlewna, XXXII (11) : 12 -14.    

3. Groszkowska A., Jarczyk A., Bugnacka D., Pulkowska A. 1995. Charakterystyka  świń  czystorasowych  i  mieszańców   produkowanych przez    firmę   hybrydową    J -  HYB w    Czechach.  Trzoda Chlewna, XXXIII (1): 18 - 20.

4. Bugnacka D. 1996. Bobik w żywieniu świń. Rolnicze ABC, 12 : 13.

5. Bugnacka D., Falkowski J. 1996. Odchów loszek hodowlanych. Trzoda Chlewna, XXXIV(6) : 9 - 11.

6. Falkowski J., Bugnacka D. 1999. Zasady odchowu prosiąt. Rolnicze ABC, 6 : 17 - 20.

7. Bugnacka D. 2000. Lepsze żywienie – mniejsza śmiertelność. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 10: 20 - 22.

8. Bugnacka D. 2000. Żywienie loszek i knurków. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 11: 19.

9. Bugnacka D. 2001. Cykl płciowy, wykrywanie rui i inseminacja trzody chlewnej. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 1: 15, 22.

10. Bugnacka D. 2002. Związki mineralne w żywieniu trzody chlewnej. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 3: 29 - 30.

11. Bugnacka D. 2002. Bioasekuracja ferm trzody chlewnej. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 5: 34 - 38.

12. Bugnacka D. 2002. Wybrane zagadnienia żywienia loch. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 9: 38 - 40.

13. Bugnacka D. 2002. Budowa i zdrowotność gruczołów mlekowych a użytkowość rozpłodowa loch i odchów prosiąt. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 11: 18 – 19.

14. Bugnacka D., Falkowski J., Pająk I. 2002. Spożycie paszy i wody przez lochy w okresie laktacji. Trzoda Chlewna, 8/9: 85 - 94.

15. Bugnacka D. 2003. Kolibakteriozy świń. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 1: 24-26.

16. Bugnacka D. 2003. Znaczenie naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego u trzody chlewnej. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 4:45-46.

17. Bugnacka D. 2003. Biegunki prosiąt. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 5: 38 –39.

18. Bugnacka D. 2003. Pasze dla najmłodszych zwierząt. Hodowca bydła i trzody chlewnej, 6/7: 32-34.

19. Bugnacka D. 2004. Żywienie prosiąt i warchlaków. Rolnicze ABC, 2: 11-13.

20. Bugnacka D. 2004. Pielęgnacja trzody chlewnej. Rolnicze ABC, 6: 12-14.

21. Bugnacka D. 2004. Mikroklimat w chlewni. Rolnicze ABC, 9: 18-19.

22. Bugnacka  D.  2004.  Krzyżowanie towarowe jako czynnik poprawy produkcyjności stada świń. Materiały I Międzynarodowych Targów „Ferma bydła, świń i drobiu”; Forum Trzodowe, Olsztyn 10.2004.

23. Bugnacka D. 2005. Prosięta na sprzedaż – jak uzyskać zdrowy i jednorodny materiał. Hodowca bydła i trzody chlewnej. 3: 34 – 37.

24. Bugnacka D. 2005. Przyczyny upadków prosiąt ssących i odsadzonych. Chlewik, 2: 3 – 11.

25. Bugnacka  D.  2005.  Upadki prosiąt w pierwszym tygodniu życia. Materiały II Międzynarodowych Targów „Ferma bydła, świń i drobiu”; Forum Trzodowe, Olsztyn 25.10.2005.

26. Bugnacka  D.  2006.  Jak zmniejszyć upadki prosiąt w pierwszym tygodniu życia. Rolnicze ABC, 1:18-20.

27. Bugnacka D. 2006. Zioła a zdrowotność i produkcyjność trzody chlewnej. Hodowca trzody chlewnej. 1: 12 - 17.

28. Bugnacka D. 2006. Dodatki zapobiegające biegunkom u trzody chlewnej. Hodowca trzody chlewnej. 1: 18 - 21.

29. Bugnacka D. 2006. Gospodarstwo hodowlane Jana i Danuty Florczyków. Trzoda Chlewna, 1: 76-81.

30. Bugnacka D. 2006. Syndrom MMA u loch przyczyną strat w odchowie prosiąt ssących. Hodowca trzody chlewnej, 3:32 - 35.

31. Bugnacka D. 2006. Bezpieczne odsadzanie prosiąt. Hodowca trzody chlewnej, 4: 26-28.

32. Bugnacka D. 2006. Krzyżowanie towarowe. Hodowca trzody chlewnej, 5: 14-17.

33. Bugnacka D. 2006. Wartość genetyczna a płodność loch. Hodowca trzody chlewnej, 6: 20-23.

34. Bugnacka D. 2007. Specyfika żywienia loch w zależności od fazy użytkowania rozpłodowego. Weterynaria w terenie, vol.1(2): 12-16.

35. Bugnacka D. 2007. Super odżywione prosięta odsadzone! Top Agrar Polska. 10: 26-28.

36. Bugnacka D. 2008. Krzyżowanie towarowe. Metoda produkcji tuczników mięsnych. Weterynaria w terenie, vol.2 (4): 55-60.

37. Bugnacka D. 2008. Czynniki stresogenne w odchowie prosiąt. Hodowca trzody chlewnej, 2: 10-14.

38. Bugnacka D. 2008. Materiał genetyczny – jakie prosięta kupić do tuczu? Hodowca trzody chlewnej, 4: 36-39

39. Bugnacka D. 2008. Najważniejsze cechy dobrego mikroklimatu. Hodowca trzody chlewnej, 5: 4-8.

40. Bugnacka D. 2008. Odporność prosiąt. Hodowca trzody chlewnej, 5: 36-40.

41. Bugnacka D. 2008. Dokarmianie prosiąt ssących. Hodowca trzody chlewnej, 6:12-15.

42. Bugnacka D. 2009. Dodatki paszowe obniżające pH w przewodzie pokarmowym świni. Hodowca trzody chlewnej, 1: 12-16.

43. Bugnacka D. 2009. Bezpieczne kojce porodowe. Hodowca trzody chlewnej, 2: 26-31.

44. Bugnacka D. 2009. Jak stworzyć optymalne warunki do wykorzystania potencjału genetycznego tuczników. Cz. I. Hodowca trzody chlewnej, 3: 23-28.

45. Bugnacka D. 2009. Jak stworzyć optymalne warunki do wykorzystania potencjału genetycznego tuczników. Cz. II. Hodowca trzody chlewnej, 4: 28-32.

46. Bugnacka D. 2009. Znaczenie żelaza w odchowie prosiąt. Hodowca trzody chlewnej, 5: 6 – 14.

47. Bugnacka D. 2009. Rozwój układu pokarmowego u prosiąt – znaczenie w odchowie i metody regulacji. Hodowca trzody chlewnej, 5: 24 – 30.

48. Bugnacka D. 2009. Płodność i plenność loch. Hodowca trzody chlewnej, 6: 28 – 32.

49. Bugnacka D. 2010. Jak poprawić odporność u świń? Hodowca trzody chlewnej, 1: 10 – 17.

50. Bugnacka D. 2010. Wpływ składników pokarmowych na tempo wzrostu świń. Hodowca trzody chlewnej, 2: 3 – 11.

51. Bugnacka D. 2010. Przyczyny i metody zapobiegania chorobom wymienia u loch. Hodowca trzody chlewnej, 3: 30 - 35.

52. Bugnacka D. 2010. Stres w chlewni – przyczyny i metody zapobiegania. Hodowca trzody chlewnej, 4: 18 - 28.

53. Bugnacka D. 2010. Wskaźniki produkcyjne współczesnych ras i linii świń. Hodowca trzody chlewnej, 5: 32 - 42.

54. Bugnacka D. 2010. Wykorzystanie nasion roślin strączkowych w  żywieniu świń. Hodowca trzody chlewnej, 6: 16-25.

55. Bugnacka D. 2011. Jakość prosiąt przeznaczonych do tuczu. Hodowca trzody chlewnej, 1: 12-17.

56. Bugnacka D. 2011. Najlepsze warunki mikroklimatyczne. Hodowca trzody chlewnej, 4: 4-13.

57. Bugnacka D. 2012. Związki antyżywieniowe w paszach stosowanych w żywieniu świń Hodowca trzody chlewnej, 1-2: 10-17.

58. Bugnacka D. 2012. Tucz z wykorzystaniem żyta i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Hodowca trzody chlewnej, 5-6: 8-17.

59. Bugnacka D. 2012. Kiedy i dlaczego mogą wystąpić straty prosiąt. Hodowca trzody chlewnej, 7-8: 34-45.

60. Bugnacka D. 2012. Bioasekuracja ferm trzody chlewnej. Hodowca trzody chlewnej, 9-10: 36-41.

61. Bugnacka D. 2012. Selekcja loszek remontowych z własnego stada. Hodowca trzody chlewnej, 11-12: 40-49.

62. Bugnacka D. 2013. Włókno w żywieniu loch. Hodowca trzody chlewnej, 3-4: 10-19.

63. Bugnacka D. 2013. Sztuka odsadzania prosiąt. Hodowca trzody chlewnej, 5-6: 22-32.

64. Bugnacka D. 2013. Przygotowanie lochy do porodu. Hodowca trzody chlewnej, 9-10: 8-16.

65. Bugnacka D. 2014. "Właściwy dobór loszek remontowych". Część 1. Hodowca trzody chlewnej, 9-10:26–35.

66. Bugnacka D. 2014. Właściwy dobór loszek remontowych". Część 2. Hodowca trzody chlewnej, 11-12: 40-47.

67. Bugnacka D. 2015. Polska hodowla trzody chlewnej – stan obecny. Hodowca trzody chlewnej, 3-4: 32-47.

68. Bugnacka D. 2015. Specyfika żywienia loch w poszczególnych okresach cyklu rozpłodowego. cz. I. Niska ciąża. Hodowca trzody chlewnej, 7-8: 18-29.

69. Bugnacka D. 2015. Specyfika żywienia loch w poszczególnych okresach cyklu rozpłodowego. cz. II. Wysoka ciąża. Hodowca trzody chlewnej, 9-10: 8-23.

70. Bugnacka D. 2016. Specyfika żywienia loch w poszczególnych okresach cyklu rozpłodowego. cz. III. Laktacja. Hodowca trzody chlewnej, 9-10.

71. Bugnacka D. 2016. Stężenie hemoglobiny dobrym wskaźnikiem anemii u prosiąt. Hodowca trzody chlewnej, 11-12: 20-29.

72. Bugnacka D. 2017. Wpływ warunków chowu na wyniki tuczu. Hodowca trzody chlewnej, 1-2: 14-27.

73. Bugnacka D. 2017. Skuteczny odchów czyli o tym jak zwiększyć przeżywalność prosiąt do odsadzenia. Hodowca trzody chlewnej, 3-4: 24-41.

74. Bugnacka D. 2017. Krzyżowanie ras trzody chlewnej. Hodowca trzody chlewnej, 5-6: 40-50.

75. Bugnacka D. 2017. Możliwość stymulacji odporności u świń. Hodowca trzody chlewnej, 9-10: 10-25.

76. Bugnacka D. 2017. Żywienie fazowe tuczników. Hodowca trzody chlewnej, 11-12: 6-19.

 

2019

Hodowla i chów świń pod redakcją Anny Rekiel, Tomasza Szwaczkowskiego, Roberta Eckerta: rozdział pt.: Odchów prosiąt ssących i odsadzonych. Bugnacka Dorota, Kozera Wojciech, Rząsa Anna. str.: 377-420; rozdział pt.: Wychów młodzieży hodowlanej. Kozera Wojciech, Bugnacka Dorota. Str.: 421-426.  Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2019.

2020

Podstawowe zagadnienia w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej – aktualne problemy i nowe wyzwania, pod red Rodiana Pawłowskiego nr ISBN: 978-83-924707-4-8: Dr inż. Dorota Bugnacka, str. 15-40, rozdział 1 pt.: Aktualne problemy i nowe wyzwania w użytkowaniu rozpłodowym świń.