W maju minęła trzecia rocznica tragicznej i niespodziewanej śmierci dwóch zasłużonych ichtiologów i hodowców ryb – mgr Bogdana Malczewskiego i jego syna inż. Piotra- z GRyb. Topornica k. Zamościa.
Zginęli dość przypadkowo i nieprawdopodobnie, płynąc we dwoje na małej łodzi stawowej (Piotrek – na pych), żywiąc ryby i kontrolując stan żerowisk na niewielkim kilkuhektarowym stawie kroczkowym. Na podobnej łódce wcześniej dyrektor B. Malczewski często przeprowadzał połowy kontrolne ryb agregatem elektrycznym (foto). Szczegółów tragedii nie znamy, gdyż nie było tam bezpośrednich świadków. Utopili się w swoich ubraniach w „biały dzień”, przypuszczalnie po wywrotce, ratując jeden drugiego. Wielka tragedia……
Ojciec, mgr Bogdan Malczewski choć pochodził z Wybrzeża, to wytrawny i zamiłowany hodowca karpi i szef kilku gospodarstwa stawowych kraju; w tym kilka lat pracy doświadczalnej PAN Gołysz (Śląsk Cieszyński). To także czołowy i aktywny członek Stowarzyszenia Promocji >Pan Karp<, inicjator wielu programów hodowlanych, także wystaw i festynów rybackich. Wesoły i rubaszny ichtiolog, ozdoba każdej konferencji i narad. Także specjalista i producent rzadkich i wybornych nalewek owocowych, którymi zadziwiał nawet słynnego króla nalewek , nie żyjącego już prof. Ryszarda Bartla (1932-2020) z Gdyni.
Bogdan Malczewski (w środku) z prezesem Z. Szczepańskim i J. Guziurem na Święcie Pana Karpia (Dęblin, sierpień 2016)
Jego syn, inż. Piotr Malczewski, zaledwie 32-letni ichtiolog gospodarstwa Topornica, świeżo żonaty i młody ojciec. Pierwsze ostrogi stawiarskie zdobywał u doświadczonego ojca-hodowcy, praktykując także w innych gospodarstwach. Pomimo wiosennego nawału prac na stawach, ojciec umożliwiał mu coroczny udział w szkoleniach i konferencjach karpiowych, pozostając często sam w domu i pilnując porządku, odlowów i wiosennego harmonogramu prac.
Absolwenci Studium UWM ze swoim promotorem prof. dr. hab.Januszem Guziurem. Z prawej inż. Piotr Malczewski (2012)
W 2011 roku, Piotrek wraz z kilku innymi ichtiologami lubelszczyzny i Roztocza, zapisał się na roczne Studium Podyplomowe >Ichtiologia i Akwakultura< na Wydziale Nauk o Środowisku UWM w Olsztynie. Swoją pracę dyplomową napisał z własnych materiałów na temat Analizy produkcji karpia towarowego K2-3 w stawach GR Opornica, którą celująco obronił w lipcu 2012 r. Promotorem był prof. dtr hab. Janusz . Guziur).
Zdobyte tam wiadomości wykorzystał w praktyce już tylko połowicznie.
(JG)