TECHMILK 2020

Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zorganizowała w Mikołajkach XXI Seminarium Postęp techniczny w przetwórstwie mleka. W kilku salach Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach kilkudziesięciu producentów na stoiskach, banerach, plakatach i ulotkach zaprezentowało swoje oferty maszyn i urządzeń oraz nowe technologie.

Seminarium otworzył prof. dr hab. Jan Limanowski. Następnie głos zabrał prorektor UWM prof. dr hab. Jerzy Przyborowski, który przekazał podziękowania za zaproszenie i pozdrowienia od JM. rektora prof. dr hab. Ryszarda Góreckiego i prorektora prof. dr. hab. Mirosława Gornowicza.

- Reprezentujecie państwo – powiedział między innymi prorektor Jerzy Przyborowski- mleczarstwo, które jest nieodzowne w naszym życiu. Uniwersytet wprowadzi nowy kierunek studiów ”Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności”. Związek Uniwersytetu w przedstawicielami mleczarstwa jest bezpośrednim i bardzo pozytywnym kontaktem. Jeśli państwo zgłosicie nowe potrzeby i będzie zainteresowanie nimi kandydatów na studia, to otworzymy kolejne kierunki. Życzę państwu owocnych obrad i twórczej wymiany myśli,żeby jak najlepiej rozwijały się techniki i technologie mleczarstwa.

Profesor Jan Limanowski przedstawiając kierunki prowadzanych i możliwych do podjęcia badań w Katedrze powiedział między innymi:

-Nasza Katedra została wyposażona w w nowoczesne urządzenia i możemy usługowo podjąć wiele różnych badań.

Z wypowiedzi dziekan Wydziału Nauk o Żywności prof. dr hab. Małgorzaty Darewicz wynikało, że od 9 lat uczestniczy w tych seminariach i z wielka uwaga słucha wykładów oraz wszystkich wypowiedzi i jest nimi zbudowana.. Przypomniała, że Wydział, który 3 października tego roku obchodzi jubileusz od 75 lat prowadzi liczne badania kształci kadrę dla przemysłu spożywczego.

Dr hab. Fabian Dajnowiec zachęcił zebranych do udziału w konkursie „ Innowacje technologiczne w mleczarstwie.

Po tych wypowiedziach rozpoczęły się 20 – minutowe prezentacje przedstawicieli firm uczestniczących w seminarium. Niestety,w tej publikacji mogę zasygnalizować tylko niektóre z problemów podjętych w kilkudziesięciu wystąpieniach.

Joanna Nowak omawiając zmiany na rynkach mleka (globalnym, europejskim, polskim) oraz szanse i zagrożenia, powiedziała, że w ubiegłym roku w Europie nie było warunków sprzyjających produkcji białego surowca. To samo dotyczy Australii, gdzie wystąpiły pożary. Natomiast FAO przewiduje, że spożycie mleka zwiększy się do 111 kg na osobę. Zwiększy się więc konkurencja na rynku. Ceny mleka w Polsce w porównaniu do Unii Europejskiej są niższe o 2%. Najwyższe ceny mleka są w województwach podlaskim i mazowieckim. Na przykład województwie podlaskim za mleko w skupie płaci się 1,43 zł, a w świętokrzyskim 1,26 zł. W Polsce mamy coraz mniej krów, ale ich wydajność zwiększyła się. Musimy szukać poza unijnych rynków zbytu.

Oktawian Formela z firmy PRO-WAM, produkującej cysterny przeznaczone dp transportu płynnych produktów spożywczych, omówił sposoby przemycania wody i sprzedawania jej mleczarniom w cenie mleka.

Paweł Ładoga opowiedział, jak w opakowania firmy TREPKO można pakować więcej, szybciej i bezpieczniej.

Grzegorz Augustyniak z firmy MILKHYDROSAN przedstawił innowacyjne projekty dla procesów: suszenia, termicznej obróbki mleka i oczyszczania ścieków.

Łukasz Sarbiewski z firmy LOOS Centrum skoncentrował się na omówieniu optymalizacji korzyści i podniesieniu efektywności energetycznej kotłowni parowych w sektorze mleczarskim.

Robert Zdral z firmy PRIMERIS omówił możliwości ochrony marki w oparciu o technologię skanerów x-ray Grex. Urządzenia te zdolne są do wykorzystania wszystkich widm rentgenowskich od niskich do wysokich energii. Wynikowa jakość obrazu jest zbliżona do radiografii medycznej. Można wykrywać zanieczyszczenia.

Przemysław Leszczyński z firmy Weber omówił zbiorniki i instalacje z tworzyw termoplastycznych do stosowania w przemyśle spożywczym.

Piotr Pietrasik z firmy IMPAK PIOTR PIETRASIK ALPMA SULBANA zaprezentował innowacyjne linie do produkcji mozzarelii.

Bartłomiej Fryda z firmy SMC Industrial Automation Polska skoncentrował się na omówieniu monitorowania i obniżaniu kosztów sprężonego powietrza.

Marek Pokrzywnicki i Edward Choduń omówili aktualne rozwiązania mycia instalacji membranowych produktami firmy Novadan.

Paweł Kołakowski z firmy B. Kołakowski skoncentrował się na optymalizacji pakowania produktów mleczarskich w kubki, co jest najnowszym rozwiązaniem w maszynach Ampack i PCL.

Paweł Kwasowiec z firmy Eneria omówił zastosowanie wysokosprawnej kogeneracji w przemyśle mleczarskim.

Arkadiusz Groszewski z firmy Ecor Produkt Ecor EPO omówił bezpieczne opakowania do żywności. Uwzględnił aspekt recyklingu.

Piotr Andrzejak z firmy Kelvion Central Europe skoncentrował się na poprawie efektywności energetycznej, którą zapewniają produkty reprezentowanej przez niego firmy.

Patryk Betlejewski z firmy FLEXLINK uzasadniał, że robotyzacja jest nieodzowna w nowoczesnej, wydajnej i higienicznej produkcji mleczarskiej.

Artur Lipiński z firmy Constantia Flexibles Poland Holding omówił nowoczesne technologie w opakowaniach giętkich redukujących wpływ na środowisko.

Michał Hołdyński i Grzegorz Łokucjewski prezentując ofertę Tewes Bis nawiązali do Gwiezdnych Wojen, pointując swoje wystąpienie starciem ciemnej mocy z jasną.

Marek Kozak z ARM Group zaprezentował liniowe maszyny pakujące.

Adam Matwiejczak z Pepe przekonywał, że analiza efektywności energetycznej urządzeń jest pierwszym krokiem do redukcji zużycia energii elektrycznej i wody w procesie.

Krzysztof Galar z firmy PROMINENT omówił zastosowanie Internetu Rzeczy w optymalizacji procesów dozowania.

Łukasz Wołoszyn z Endress+Hauser Polska omówił legalizowane układy przyjęcia mleka.

Arkadiusz Kubiński z TETRA PAK zwrócił uwagę na możliwości redukcji kosztów produkcji w dobie rosnących cen mediów.

Adam Kowalka z firmy Grundfos zaprezentował instalacje odzysku wody i optymalizację energetyczną układów pompowych w przemy sle mleczarskim.

Szymon Nadolny z Schur Flexibles Poland zreferował wyzwania związane ze zmieniającym się prawem dotyczącym recyklingu opakowań.

Michał Reformat z Tecconu przedstawił możliwości automatyzacji procesów produkcyjnych.

Baptiste Pavy z Blezatu omówił skuteczne sposoby prowadzenia inwestycji.

Profesor Jan Limanowski podsumowując to największe seminarium naukowe w kraju podziękował za udział, powiedział, że uczestniczyło w nim 327 osób, z czego z zakładów mleczarskich 150 i 156 z firm prezentujących oferty. Zaprosił do współpracy i promowania nowego kierunku studiów” Inżynieria przetwórstwa Żywności”.

 

Bolesław Pilarek

Komentarze nie są dozwolone.