V FESTIWAL SERÓW i TWAROGÓW

Już po raz piąty na terenach olsztyńskiego Hotelu Omega w ciągu dwóch wrześniowych dni tłumy zwiedzających mogły degustować sery oraz twarogi. Honorowy patronat nad festiwalem sprawowali:- Marszałek Województwa Warmińsko – Mazurskiego dr inż. Gustaw Marek Brzezin, Prezydent Olsztyna dr inż. Piotr Grzymowicz, JM. Rektor Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego prof. dr hab. Ryszard J. Górecki.

Organizatorami tegorocznego ogólnopolskiego święta serów były: samorząd województwa warmińsko – mazurskiego, Urząd miasta w Olsztynie., Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością oraz Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie. Przy okazji warto przypomnieć, że pomysłodawcą i głównym organizatorem festiwali jest prof. Bogusław Staniewski, kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością.

-Tegoroczny festiwal – powiedział profesor Bogusław Staniewski- współrealizujemy z ponad 30 wystawcami- najlepszymi producentami serów, twarogów i wyrobów regionalnych oraz firmami pracującymi na rzecz polskiego serowarstwa. Jego celem jest ukazanie konsumentom najwyższej jakości oraz wartości odżywczej serów i twarogów produkowanych przez krajowy przemysł mleczarski. Festiwal, który na trwale wpisał się we wrześniowy kalendarz olsztyńskich wydarzeń, jest doskonałym miejscem rodzinnych spotkań, przy udziale najszlachetniejszych wyrobów mleczarskich. Ufamy, że ta niewątpliwie wartościowa inicjatywa, przyczyni się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych konsumentów, wpisujących w dietę nabiał, już od najmłodszych lat. Według szacunków w tegorocznym festiwalu uczestniczyło ok. 7 tys. osób…

- Jest powszechny konsensus, że najlepsze kształcenie w mleczarstwie jest w Olsztynie. Rozpoczęliśmy je w 1945 roku, jako pierwsi w Polsce i ta wysoka jakość kształcenia trwa do dzisiaj – powiedziała prof. Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauki o Żywności…

Bez przesady można powiedzieć, że kilka lat temu wraz z festiwalem sery wróciły do swojej olsztyńskiej kolebki. W kortowskiej uczelni (najpierw WSR, później ART., a obecnie UWM) wykształcono ponad 80% kadr pracujących w mleczarstwie. Tu kortowscy naukowcy opracowali receptury połowy serów twardych i większości twarogów znajdujących się na polskim handlu. Serowe lobby zaczęło się w latach sześćdziesiątych, kiedy to prof. dr hab. Stefan Poznański stworzył na ówczesnym Wydziale Mleczarskim Wyższej Szkoły Rolniczej w Olsztynie silna grupę sorowarów, do której między innymi należeli późniejsi profesorowie: Jerzy Jabubowski, Akleksander Surażyński (profesor kontraktowy), Zbigniew Śmietana, Włodzimierz Bednarski, Arnold Reps, Władysław Chojnowski i inni. Pracownicy byłego Wydziału Mleczarskiego opracowali także technologie wszystkich produkowanych w Polsce serwitów, czyli serów z wszystkich białek mleka. Na wyprodukowanie kilogram sera dojrzewającego potrzeba 10 litrów mleka, a na taką sama ilość serwitu- 8 litrów.

To w Olsztynie i Barczewie znajduje się kilka znanych na świecie firm produkujących światowej klasy aparaturę dla przemysłu mleczarskiego.

W Polsce produkuje się320 tys. ton serów dojrzewających, 380 tys. ton serów twarogowych oraz 70 tys. to serów topionych. Średnia konsumpcja serów dojrzewających w Unii Europejskiej wynosi 17 kg, a we Francji 30 kg, w przeliczeniu na osobę. U nas natomiast średnia konsumpcja wszystkich serów wynosi 12 kg, w przeliczeniu na jednego mieszkańca

-Mamy bardzo dobre mleko spożywcze- powiedział prof. dr hab. Arnold Reps. Dzięki temu nasze przetwory są bardzo dobrej jakości. Nasze sery dojrzewające mają bardzo duże właściwości zdrowotne. Zawierają wiele przyswajalnych przez organizm człowieka składników, między innymi białka, tłuszczu i wapnia. Na przykład przyswajalność wapnia z sera wynosi 60%, a z tabletek tylko 10-12. Niestety, spożycie serów dojrzewających jest w Polsce znacznie mniejsze niż w wielu krajach zachodnich. Statystyczny Polak zjada rocznie 12,9 kg sera, gdy Holender 20 kg, Duńczyk 21,4 kg,Niemiec,22,9, Francuz 26,3 kg, a Portugalczyk aż 25,6 kg. Analizując resztę świata, poza Unią Europejską warto zwrócić uwagę na bardzo niskie wartości wskaźnika spożycia serów na osobę w Japonii, gdzie przeciętny mieszkaniec w ciągu roku konsumuje poniżej 2 kg serów rocznie, a w Meksyku- 3kg. Natomiast w USA wskaźnik ten wynosi około 15 kg, a w Australii 12,2 kg.

Dlaczego konsumujemy mało serów-zapytałem profesora Arnolda Repsa.

-Uczestniczę w tym festiwalu od początku i rozpoznaję już nie tylko wystawców, ale także zwiedzających. Podczas degustacji i rozmów chwalą polskie sery i twarogi. Znają ich wartość. Cały problem tkwi w dojrzewaniu tych produktów. Ser musi długo dojrzewać, a to kosztuje. Kosztuje wyprodukowanie sera, kosztuje jego przechowywanie. Na przykład włoski Parmezan dojrzewa dwa lata. Tymczasem sieci handlowe nie chcą w cenach uwzględniać nakładów ponoszonych przez zakłady na dojrzewanie sera, co zmusza producentów do skracania okresu dojrzewania.

- Jak pan ocenia udział LACPOLU w tegorocznym Festiwalu Serów i Twarogów w Olsztynie- z tym pytaniem zwróciłem się do mgr Adama Łosia, prezesa Lacpolu, podczas inauguracji roku akademickiego na Wydziale Nauki o Żywności

- Festiwal był wspaniała okazją do wywiany doświadczeń z osobami pracującymi w branży mleczarskiej oraz spotkań z tysiącami konsumentów. Byliśmy przygotowani do licznych spotkań. Osoby odwiedzające stoisko PHZSM LACPOL były zachwycone różnorodnością gatunków serów dojrzewających. Przychylnie oceniały różnorodność naszego asortymentu pod względem smaku i możliwości zastosowania. Zwiedzającym szczególnie przypadły do gustu nasze twarogi przeznaczone zarówno do bezpośredniego konsumowania, jak i do przygotowania potraw. Na stoisku częstowaliśmy: sernikami, pastami twarogowymi.

Bolesław Pilarek

 

Nagrody dla najlepszych

Nagrodą publiczności – SEROWY KRÓL zostały wyróżnione firmy:
1. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku w kategorii serów typu holenderskiego ZESTAW PLASTERKOWANYCH SERÓW TYPU HOLENDERSKIEGO WARMIA
2. LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach w kategorii serów z przerostem pleśni MARKA SERÓW PLEŚNIOWYCH – LAZUR
3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim w kategorii serów dojrzewających niskotłuszczowych SER HOLENDERSKI FITNESS 4% TŁ.
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu w kategorii serów holenderskich SER GOUDA
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu w kategorii serów szwajcarsko-holenderskich SER KRÓLEWSKI
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie w kategorii serów szwajcarskich SER WŁOSZCZOWSKI TYPU SZWAJCARSKIEGO
7. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z .o.o. w Warszawie w kategorii serów holenderskich SER EDAMSKI
8. SERTOP Sp. z o.o. w Tychach w kategorii serów topionych ZESTAW SERÓW TOPIONYCH: ŚMIETANKOWY, ŚMIETANKOWY ZIOŁOWY Z CZOSNKIEM, ŚMIETANKOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM
9. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim w kategorii serów długodojrzewających SKARBY SEROWARA – BURSZTYN, RUBIN I SZAFIR
10. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem w kategorii serów szwajcarskich SER SOKŁÓŁ oraz SER SOKÓŁ BEZ LAKTOZY
11. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie w kategorii serów szwajcarskich SER EMENTALER SENATOR
12. Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie w kategorii serów długodojrzewających SERY DŁUGODOJRZEWAJĄCE DELIK – 3, 6 ORAZ 9 MIESIĘCY
13. Spółdzielnia Mleczarska w Rykach w kategorii serów długodojrzewających SER CEZAR

Nagrodą publiczności – TWAROGOWY KRÓL zostały wyróżnione:
1. AGRO-DANMIS Gramowscy Sp. J. Bukowiec-Wyszyny TWARÓG KOZI KANAPKOWY
2. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku TWARÓG TŁUSTY KLINEK Z KUJAW I ZIEMI DOBRZYŃSKIEJ
3. LACTIMA Sp. z o.o. w Morągu D SEREK TWAROGOWY ŚMIETANKOWY HAGA
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy MARKA TWARÓG WIEJSKI – LEKKI, PÓŁTŁUSTY I TŁUSTY
5. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu MÓJ ULUBIONY – TWAROŻEK KANAPKOWO-SERNIKOWY
6. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie TWARÓG ŚMIETANKOWY
7. Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie – Zakład Mleczarski Sp. z o.o. w Płońsku TWARÓG STAROPOLSKI PÓŁTŁUSTY KRAJANKA

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina otrzymało gospodarstwo rolne NAD AREM za produkty z mleka koziego

Puchar Prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza otrzymała Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za wysoką i stałą jakość serów dojrzewających

Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie Waldemara Brosia otrzymała Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za wysoką i stałą jakość serów dojrzewających.

Wyróżnienie w kategorii HIT SEROWY otrzymali:
1. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie – Proszkownia Mleka Spółka z o.o. w Piotrkowie Kujawskim za STAROPOLSKI SER Z DZIURAMI
2. AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP. J. w Bukowcu za SER TOPIONY Z MLEKA KOZIEGO W PLASTRACH 3. LACTIMA Sp. z o.o. w Morągu za FONDUE – SEROWE INSPIRACJE
4. LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach za LAZUR SREBRZYSTY W ZALEWIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za ZESTAW SERÓW KONFEKCJONOWANYCH – GOUDA, EDAMSKI, TYLŻYCKI, EMENTALER, SALAMI
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za MARKĘ SER KRÓLEWSKI – SER KRÓLEWSKI, SER KRÓLEWSKI WĘDZONY, SER KRÓLEWSKI LIGHT
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za SER CZARNA PERŁA – DŁUGODOJRZEWAJĄCY SER PREMIUM
8. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim za MARKĘ OLD POLAND – GRAND RADAMER I GRAND GOUDA
9. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za SER EMENTALER Z ZAKOPANEGO – ZAKOPIAŃSKIE SPECJAŁY
10. Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie za MARKĘ DELIK – SERY W PLASTRACH – EDAMSKI, GOUDA, KUJAWSKI
11. Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za MARKĘ SERÓW RYCKI EDAM – RYCKI EDAM, EYCKI EDAM LIGHT, RYCKI EDAM NATURALNIE WĘDZONY

Wyróżnienie w kategorii HIT TWAROGOWY otrzymali:
1. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku za TWARÓG TŁUSTY KLINEK Z KUJAW I ZIEMI DOBRZYŃSKIEJ W TACCE
2. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku za ULUBIONY TWARÓG KLINEK – CHUDY, PÓŁTŁUSTY I TŁUSTY
3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim za ZESTAW TWAROGÓW KRAJANKA – TŁUSTY, PÓŁTŁUSTY, CHUDY
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za MARKĘ TWÓJ SMAK – ZESTAW PUSZYSTYCH SERKÓW ŚMIETANKOWYCH
5. SERTOP sp. z o.o. w Tychach za ZESTAW SERKÓW TWAROGOWYCH TOPIONYCH DELISIA
6. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za SER TWAROGOWY TŁUSTY
7. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za MARKĘ – SEREK ŚMIETANKOWY ŁACIATY – SEREK NATURALNY I Z RÓŻNYMI PRZYPRAWAMI
8. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za TWARÓG WIEJSKI ZE STRZAŁKOWA – ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU 12%
9. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za MARKĘ – TWARÓG ŁOWICKI – TŁUSTY, PÓŁTŁUSTY, CHUDY, PÓŁTŁUSTY BEZ LAKTOZY

Komentarze nie są dozwolone.