Już po raz trzeci na terenach olsztyńskiego Hotelu Omega w ciągu dwóch wrześniowych dni tłumy zwiedzających mogły degustować sery oraz twarogi. Organizatorami imprezy byli Uniwersytet Warmińsko- Mazurski (Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością) oraz Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie. Festiwal współfinansowany był z Funduszu Promocji Mleka. Przy okazji warto przypomnieć, że pomysłodawcą i głównym organizatorem festiwali jest prof. Bogusław Staniewski, dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM, kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością.
Celem imprezy było ukazanie konsumentom najwyższej jakości oraz wartości odżywczej serów i twarogów produkowanych przez krajowy przemysł mleczarski oraz kształtowanie od najmłodszego pokolenia poprawnych nawyków żywieniowych, wpisujących w dietę nabiał.
W tym celu przeprowadzono pokazy kulinariów przygotowanych na bazie sera. Pokaz i degustację różnorodnych potraw przygotowanych na bazie serów i twarogów przygotowali kucharze Restauracji „Lazur” spółdzielni „Lazur” oraz kucharze reprezentujący spółdzielnię „Mlekovita” i innych wystawców. Na stoisku eksperta naukowcy udzielali zainteresowanym wszelkich informacji o wartościach serów, ich rodzajach i różnicach między jego gatunkami, prawidłowości znakowania serów czy roli nabiału w naszej diecie..
Nie zabrakło również atrakcji dla dzieci. Chętni mogli przejść „Boso przez… mleczną krainę”, gdzie w arkana mleczarstwa, między innymi dotyczące produkcji serów, wtajemniczali studenci lub zajrzeć na „Uliczkę Seromaniaków”, gdzie odbywały się animacje w formie „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier.
Tegoroczny festiwal organizowany był w ramach obchodów jubileuszu 70- lecia Wydziału Nauki o Żywności, co skłania to do przypomnienia osiągnięć kortowskich uczonych w tej dziedzinie. Olsztyn bowiem jest kolebką serowarstwa. W kortowskiej uczelni (najpierw WSR, później ART., a obecnie UWM) wykształcono ponad 80% kadr pracujących w mleczarstwie. Tu kortowscy naukowcy opracowali receptury połowy serów twardych i większości twarogów znajdujących się na polskim handlu. To w Olsztynie i Barczewie znajduje się kilka znanych na świecie firm produkujących światowej klasy aparaturę dla przemysłu mleczarskiego. Serowe lobby zaczęło się w latach sześćdziesiątych, kiedy to prof. dr hab. Stefan Poznański stworzył na -ówczesnym Wydziale Mleczarskim Wyższej Szkoły Rolniczej w Olsztynie silna grupę sorowarów, do której między innymi należeli późniejsi profesorowie Jerzy Jabubowski, Aklejksander Surażyński ( profesor kontraktowy), Zbigniew Śmietana, Włodzimierz Bednarski, Arnold Reps, Władysław Chojnowski i inni.
Kierowany przez profesora Stefana Poznańskiego zespół opracował wiele technologii produkcji serów. Pierwszą oryginalną technologię produkcji Sera Kortowskiego opracował Zbigniew Śmietana. Najpierw wdrożono go do produkcji w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Biskupcu. Później jego produkcji podjęły się inne zakłady, gdyż ser przyjął się na rynku i do dziś jest poszukiwany. Technologię produkcji Sera Jeziorańskiego wdrożono w zakładzie mleczarskim w Jezioranach, a Sera Welskiego w Lidzbarku Welskim. Bodaj najwięcej doświadczeń z nowymi technologiami przeprowadzono w Stacji Doświadczalnej Instytutu Przemysłu Mleczarskiego w Iławie. Natomiast profesor Arnold Reps swoją technologię produkcji dwukolorowego sera DUBELT o łagodnym lekko orzechowym smaku i zapachu wdrożył w Spółdzielni Mleczarskiej „Michowianka” w Michowie. Dubelt jest szczególnie ceniony jako dodatek do kanapek i przystawek. Jego górna część jest barwiona na czerwono beta karotenem, który jest prekursorem witaminy A. Nasz organizm w miarę potrzeb rozkłada beta karoten na witaminę A. Nadmiar – w uproszczeniu mówiąc- zabarwia naszą skórę. Ostatnio w sprzedaży pojawił się kolorowy ser Chedar, typu angielskiego. W tej samej spółdzielni prof. dr hab. Arnold Reps wdrożył technologie produkcji SERCE SER-a.
W festiwalu wzięły udział spółdzielnie mleczarskie z: – Grodziska Mazowieckiego, Łowicza, Międzyborza, Ozorkowa, Piątnicy, Siedlec, Rypina, Ryk, Wielunia, „Jana” w Środzie Wielkopolskiej, „Spolmlek” z Radzynia Podlaskiego, „Lazur” z Nowych Skalmierzyc, „Mlekovita” z Wysokiego Mazowieckiego, spółki „Agro-Danamis” z Bukowca-Wyszyn, „Lacpol” z Warszawy i „Sertop” z Tych. Ponadto prezentowały się przedsiębiorstwa pracujące na rzecz przemysłu mleczarskiego: „CSK food enrichmend”, „Diversey”, „Obram”, „Sealed air Polska” i „Trepko”.
O wrażenie z festiwalu zapytałem dr inż. Tadeusza Płodzienia, byłego prezesa OSM w Mławie i byłego dyrektora Oddziału Instytutu Przemysłu Mleczarskiego w Olsztynie o wrażenia z tej imprezy.
-Olszyński Festiwal Serów i Twarogów-odpowiedział-, jako ogólnopolskie święto tych produktów mleczarskich, jest doskonałą promocją producentów i firm działających na rzecz mleczarstwa, a dla konsumentów znakomitą propozycją nowych szlachetnych asortymentów o najwyższej jakości i zdrowotności.
NAGRODY i WYRÓŻNIENIA
Wystawcom przyznano wiele nagród i wyróżnień. Puchar Prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza przyznano Grupie POMLEK za innowacyjność oraz najwyższą jakość serów i twarogów prezentowanych na III Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa
Puchar prezesa KZSM ZW REW w Warszawie przyznano Mlekovicie
Tytuł HIT Serowy i nagrodę JM. Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego prof. dr hab. Ryszarda Góreckiego przyznano 14 wystawcom, tj:-
1. HOCHLAND za sery topione z linii FIT, Ser topiony Mix Fit w krążkach, Ser topiony Fit Gouda w plastrach
2. LACTIMA- za Sery topione w plasterkach Edam, Gouda, Ementaler, Cheddar, Toast, z Szynką, ze Szczypiorkiem, z Salami, z Papryką
3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za Ser MOZZARELLA wędzona
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim Zestaw dojrzewających serów
prozdrowotnych i light
5.Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu SER KASZTELAN
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach Ser Mozzarella w zalewie kulki mini
7.Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie Ser Rajski z dziurami
8. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie SER KRAJEŃSKI typu MASDAMER
9.SERTOP sp. z o.o. w Tychach ZŁOTY EMENTALER ser topiony – krążki
10. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim SERY Z RADZYNIA
zestaw serów GOUDA z dodatkami imbirem, ziołami i pomidorami, czarnuszką, kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim
11. Spółdzielnia Mleczarska LAZUR w Nowych Skalmierzycach Lazur Srebrzysty w zalewie z suszonymi pomidorami
12. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie SER SENATOR EMENTALER
13. Spółdzielnia Mleczarska w Rykach SERY CYMES Cymes wędzony oraz Cymes z przyprawami
14. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem SER KASZKAWAŁ
Tytuł HIT TWAROGOWY i nagrodę J.M. Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego prof. dr. hab. Ryszarda Góreckiego przyznano 8 wystawcom:
1. Hochland TWAROGOWY W PLASTRACH DOMOWE SMAKI naturalny oraz z przyprawami
2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy MASCARPONE
3. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. Zestaw serków Capresi puszysty naturalny oraz z przyprawami
4. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu Ser Twarogowy Półtłusty Mielony
5. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem Serki Mleczna Impresja naturalny oraz waniliowy z pokruszoną laska wanilii
6. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za zestaw serków ŚMIETANKOWY ŁACIATY naturalny oraz z dodatkami
7. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie TWARÓG ŚMIETANKOWY
8. Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA w Środzie Wielkopolskiej TWARÓG SOLANKOWY w posypce z pieprzu, TWARÓG SOLANKOWY w posypce z papryki
Tytuł SEROWY KRÓL i nagrodę konsumentów przyznano 14 wystawcom:
1. LACTIMA Sp. z o.o. w Morągu w kategorii serów topionych Zestaw Sosów Serowych SEROWE INSPIRACJE
2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim w kategorii serów niedojrzewających typu włoskiego Ser Mozzarella Mini
3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim w kategorii serów typu szwajcarsko-holenderskich SER EDAMER
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu w kategorii serów szwajcarskich SER KRÓLEWSKI
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach w kategorii serów niedojrzewających typu włoskiego Ser Mozzaralla wędzona
6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie w kategorii serów długo dojrzewających Ser Czarna Perła
7. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w kategorii serów holenderskich za zestaw serów holenderskich WARMIA
8. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie
9. Hochland Polska Sp. z o.o. w Kaźmierzu w kategorii serów z porostem pleśni: Sery pleśniowe CAMEMBERT i BRIE
10. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim W kategorii: 1. Ser dojrzewający Marka serów SERENADA; W kategorii: 2.SERY długo dojrzewające SERY- Bursztyn, Rubin i Szafir- SKARBY SEROWARA
11. Spółdzielnia Mleczarska LAZUR w Nowych Skalmierzycach w kategorii serów z przerostem pleśni za ZESTAW SERÓW LAZURBŁĘKITNY, TURKUSOWY, ZŁOCISTY, SREBRZYSTY
12. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem w kategorii serów dojrzewających za zestaw serów BEZ LAKTOZY Gouda, Sokół, Havarti
13. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie w kategorii serów długo dojrzewających za Ser JANTAR
14. Spółdzielnia Mleczarska w Rykach w kategorii serów dojrzewających wędzonych za zestaw wędzonych serów dojrzewających HIT Z RYK, CYMES, RAMZES, ZAMOJSKI
Tytuł TWAROGOWEGO KRÓLA i nagrodę konsumentów przyznano 7 wystawcom:
1. Hochland Polska Sp. z o.o. w Kaźmierzu w kategorii twarogi produkowane z zastosowaniem nowych technik produkcyjnych za zestaw puszystych serków twarogowych ALMETTE
2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy w kategorii serki twarogowe ziarniste za
zestaw serków wiejskich typu cottage cheese
3. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL w Warszawie w kategorii twarogów ociekowych za TWARÓG KLINEK PÓŁTŁUSTY HULA KRASULA
4. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu w kategorii serki twarogowe produkowane metodą ultrafiltracji za Twarożek kanapkowo-sernikowy MÓJ ULUBIONY
5. SERTOP sp. z o.o. w Tychach w kategorii serów twarogowych topionych za DELISIA NATURALNY
6. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie w kategorii twarogów produkowanych metodą tradycyjną za TWARÓG ŚMIETANKOWY
7. Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA w Środzie Wielkopolskiej w kategorii twarogi wędzone za Twaróg solankowy wędzony.
Bolesław Pilarek