„ Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego
ich produkcji systemu obrotu i wykorzystania w paszach”
W kierowanym przez mgr. inż. Marka Bojarskiego Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, odbyło się seminarium którego współorganizatorami były:- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Agronomii; Instytut Uprawy i Nawożenia Gleby w Puławach Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu; Draminski Elektronika w Rolnictwie.
Seminarium zorganizowane w ramach Programu Wieloletniego„Ulepszanie krajowych źródeł białka roślinnego ich produkcji, systemu obrotu i wykorzystania w paszach”, realizowanego na podstawie Uchwały Rady Ministrów z 09.08.2011 r.
Wprowadzenia dokonał mgr inż. Antoni Parfinowicz, zastępcą dyrektora WMODR. Natomiast wykłady wygłosili:
*Prof. dr hab. Wojciech Święcicki z Instytutu Genetyki Roślin PAN w Poznaniu:- Deficyt białka paszowego w Polsce- uprawa strączkowych jako sposób jego rozwiązania;
* Prof. dr hab. Jacek Olszewski z Ośrodka Dydaktyczno Doświadczalnego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie: – Wyniki badań nad roślinami strączkowymi;
*Prof. dr hab. Jerzy Szukała z Katedry Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu: -Nowe spojrzenie na uprawę roślin strączkowych i sposoby zwiększenia opłacalności;
*Prof. dr hab. Jerzy Księżak z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego:- Uprawa roślin strączkowych ze zbożami;
* Dr inż. Marcin Hejdysz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu:- Wyniki aktualnych badań dotyczące wykorzystania rodzimych źródeł białka w żywieniu zwierząt monogastrycznych trzody chlewnej i drobiu;
* Dr. inż. Wojciech Mikulski z Instytutu Przyrodniczego w Poznaniu;- Lista odmian zalecanych roślin strączkowych i dostępność nasion na rynku wiosną 2015;
- Dr inż. Wojciech Mikulski z Instytutu Przyrodniczego w Poznaniu :- Ekonomiczne uwarunkowania produkcji i obrotu nasionami roślin strączkowych w Polsce
* Mgr inż. Barbara Skowronek z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa w Olsztynie:- Rośliny motylkowate drobno i grubonasienne a wymogi zazielenienia.
B.Pilarek