Z inicjatywy Oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie odbywają się w sali Laboratorium Produkcji Zwierzęcej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wykłady wraz z pokazami produktów i zwierząt na temat; „ Produkcja wysokiej jakości mleka i mięsa owczego i koziego jako surowców do produkcji żywności uznanej jakości” dla uczniów średnich szkół rolniczych.
Prof. dr hab. Zenon Tański i mgr inż. Jerzy Dzida prezentują utrzymywane rasy owiec i kóz
– Często przy różnych okazjach- oświadczył mgr inż. Andrzej Milkiewicz, dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie- mówimy o żywności tradycyjnej i lokalnej. Uczą tego także w średnich szkołach rolniczych, ale po zlikwidowaniu przyszkolnych gospodarstw, uczniowie nie mają do czynienia na codziennie ze zwierzętami gospodarskimi. Chcąc ich wesprzeć w poznawaniu praktycznej strony zawodu technika rolnika już po raz trzeci ogłosiliśmy przetarg na przeprowadzenie wykładów oraz prezentacji ras zwierząt i surowców pochodzenia zwierzęcego. Chcieliśmy pokazać młodzieży, że pracę nad żywnością tradycyjna i lokalną trzeba zacząć od doboru właściwych ras i ich odpowiedniego utrzymywania oraz żywienia. Po wykładzie i pokazie młodzież mogła skosztować produktów lokalnych z mleka i mięsa zaprezentowanych gatunków, (klopsiki z mięsa przygotowane z mięsa jagnięcego po warmińsku, sery i twarogi z mleka koziego).
Konkurs wygrała absolwencka Fundacji im. M. Oczapowskiego. Wykłady przeprowadził prof. dr hab. Stanisław Milewski, kierownik katedry Hodowli Owiec i Kóz, a pokazy zwierzą mgr inż. Jerzy Dzida. Z wypowiedzi prof. Stanisława Milewskiego i mgr. inż. Jerzego Dzidy wynikało, że uczniom pokazano bogatą kolekcję 21 ras owiec, tj.: merynosa polskiego, merynosa barwnego, czarnogłówkę, olkuską, kamieniecką, polską owcę górską, polską owcę górską odmiany barwnej, pomorską, świniarkę, wrzosówkę, suffolka, ile de france, beerrichon du cher, charolaise, wschodniofryzyjską, leine, skuddy, owcę Św. Jakuba, owcę kameruńską, owcę somalijską, owcę fińską. Natomiast spośród kóz pokazano następujące rasy: polska biała uszlachetniona, polska barwna, alpejska, burska, angorska, kameruńska, syryjska i holenderska. Młodzież zobaczyła także muflony, lamy i alpaki.
Mgr inż. Andrzej Milkiewicz
Utrzymywane w katedralnym laboratorium owce i kozy reprezentują wszystkie ważniejsze kierunki użytkowania tych gatunków, a w ramach każdej rasy są przedstawiciele obu płci. ARR umożliwiła młodzieży średnich szkół rolniczych spotkanie w jednym obiekcie dużej liczby zwierząt zróżnicowanych pokrojem i cechami behawioralnymi. Oglądano ciężkie i spokojne owce rasy charolaise, uznawane za jedną z najlepszych na świecie ras mięsnych oraz małe i kolorowe wrzosówki, które uchodzą za najlepsze polskie owce kożuchowe. Zobaczono podobne do nich wielkością skuddy, które kiedyś były powszechne na Warmii. Ich mięso, podobnie jak mięso wrzosówek, uchodzi za specjał porównywany z dziczyzną, a wyróżnia się ono cennymi walorami prozdrowotnymi. Można podziwiać bardzo rzadkiego merynosa barwnego, rasę ginącą i objętą ochroną, ale także plenną owcę fińską oraz polską owcę górską, rasę, na której wełna rośnie najszybciej i której zawdzięczamy wiele tradycyjnych produktów: bundz, podhalańską bryndzę, oscypka, redykołki, żentycę i wyśmienitą jagnięcinę z Podhala. Oglądano teksele cenione za wybitną jakość mięsa oraz pokrojowo bardzo podobne angielskie suffolki i nasze krajowe czarnogłówki. Jednak fenomenem jest ozdobna owca Św. Jakuba, wyróżniające się niespotykanym łaciatym umaszczeniem oraz 2 pary rogów. Były kozy burskie, jedne z najlepszych w świecie ras mięsnych, o ciekawym umaszczeniu i „spanielowatych” uszach . Można było porównać dwie ogólnoużytkowe rasy polskie: białą i barwną. Była doskonała mleczna rasa alpejska oraz małe, zręczne kozy kameruńskie i czarna koza syryjska, świetnie wspinająca się na drzewa. Były kozy angorskie o charakterystycznej lokowanej okrywie wełnistej i rozłożystych rogach, którą większość odwiedzających myli z owcą. Wreszcie były także Lamy w swojej ojczyźnie są zwierzętami transportowymi. Ich mięso wyróżnia się dużą zawartości suchej masy i białka oraz niskim poziomem cholesterolu. Skóry lam są bardzo wytrzymałe, a wełna jest delikatniejsza od owczej. Właśnie produkcja wełny przesądziła o tym, że znalazły miejsce w kolekcji.Z tego samego powodu są tutaj alpaki, które stają się coraz bardziej atrakcyjnymi zwierzętami w gospodarstwach agroturystycznych. Są one mniejsze od lam, a wyróżnia je duża łagodność. Ich wełna jest wyjątkowo delikatna, niemal jedwabista i wykorzystywana jest często do wyrobów artystycznych.
Po wykładzie i pokazie uczestnicy mieli możliwość zdegustaowania produktów wytworzonych z surowców mleka owczego i koziego oraz zobaczenia wyrobów z wełny i skór.
W III edycji tych spotkań uczestniczyło 152 uczniów i 11 nauczycieli z: Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie; Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie; Zespołu Szkół Rolniczych im. Biskupa Ignacego Błażeja Krasickiego w Smolajnach i Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostródzie.
Bolesław Pilarek