Po raz drugi Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego wspólnie z Krajowym Związkiem Spółdzielni Mleczarskich pod patronatem Rektora UWM prof. dr. hab. Ryszarda Góreckiego i prezydenta Olsztyna dr. inż. Piotra Grzymowicza zorganizowały na terenach Hotelu Omega II Festiwal Serów i Twarogów. Uczestniczyło w nim 21 wystawców, w tym 15 producentów i 6 firm pracujących na rzecz przemysłu mleczarskiego. Według szacunków organizatorów festiwal odwiedziło około 5 tys. zwiedzających. Organizatorzy i wystawcy nie żałowali serów. Każdy smakosz do woli mógł próbować serów i twarogów. Było też stoisko oferujące bezpłatne dania z serów.
Polski przemysł mleczarski produkuje rocznie ponad 800 tys. ton serów w tym ponad 300 tys. t. twardych (żółtych), reszta to twarogi. W produkcji serów twardych Polska zajmuje 6. miejsce w świecie po: USA, Niemcach, Francji, Holandii, Włoszech. Natomiast w produkcji twarogów- 1.miejsce w świecie. Statystyczny Polak zjada rocznie 4,5 kg sera, Francuz, Włoch, Holender, Duńczyk – 25-30 kg. 80% serów produkowanych w Polsce to sery typu holenderskiego (gouda, edamski, lazur, camembert) reszta to głównie sery typu – szwajcarskiego (ementaler, bardzie słodkie, z dużymi dziurami). Niektóre źródła podają, że zakłady mleczarskie w Polsce produkują około 100 gatunków serów. Inni informują, że handel proponuje zaledwie 4-5 typów serów przygotowywanych według tych samych receptur. Różnica w smaku jest wynikiem innego mleka w różnych regionach i …nazwy handlowej. Niestety, nie dowiedziałem się, ile gatunków serów zaprezentowano podczas o0lsztyńskiego festiwalu. Przy okazji przypomnę krążąca dawniej anegdotkę o generalna Charles de Gaulle, który mówiąc o Francji miał powiedzieć: „ Trudno rządzić krajem , w którym produkuje się tyle gatunków sera, ile jest dni w roku”. Napisałem „ anegdotkę”, gdyż zapytałem o to w jednym z francuskich zakładów mleczarskich i nikt mi tego nie potwierdził.
W trakcie festiwalu prof. dr hab. Arnold Reps na stosiku eksperta odpowiadał na pytania dotyczące np. wyboru sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej produktów mleczarskich, itd.
Organizatorzy zadbali także o najmłodszych konsumentów. Urządzili dla nich uliczkę seromaniaków, czyli animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z nagrodami) prowadzone przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM. Dzieci mogły uczestniczyć w mini pokazie laboratoryjnym, w którym badały mleko, poznawały metody produkcji sera i masło, zapoznawały się ze sprzętem i stosowanymi dodatkami technologicznymi. Studenci, członkowie Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa WNoŻ zorganizowali także degustację pod hasłem: serw kuchni i gastronomii.
Festiwalowi towarzyszyła wystawa fotograficzna oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.
Komisja konkursowa złożona z ekspertów tytuł Hit Serowy przyznała serowi Mini Mozzarella Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim. W tej kategorii uhonorowano także: OSM w Kosowie Lackim (ser wędzony Jubilat i serek typu włoskiego Sorento), OSM w Łowiczu (zestaw serów dojrzewających konfekcjonowanych), OSM w Sierpcu (zestaw serów typu szwajcarskiego Królewski, Markiz i Magnat), OSM w Skierniewicach (Mozzarella w przyprawach), OSM we Włoszczowie( ser typu szwajcarskiego Włoszczowski), Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL sp. z o.o. w Warszawie( zestaw serów typu holenderskiego edamski i gouda oraz ser typu greckiego długo dojrzewający Kefalotiri), POLMLEK Sp. z o.o. (zestaw serów typu holenderskiego „Warmia”, Morski, Podlaski, Natan), SERTOP Sp. z o.o. w Tychach (zestaw serów topionych MIX, Mój Jedyny, Wasz…Luksusowy), SM LAZUR w Nowych Skalmierzycach (Lazur Skalmierzycki), SM MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem (Zakopiańskie Specjały – Ser Ementaler z Zakopanego,Ser Rolada Ustrzycka, Faruki – ser podpuszczkowy, parzony, niedojrzewający, Faruki – ser podpuszczkowy, parzony, wędzony,Ser Gołka Zakopiańska), SM w Rykach (ser Cymes).
Tytuł Hit Twarogowy przyznano zestawowi twarogów Garwolińskich Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Garwolinie. W tej kategorii uhonorowano także: OSM w Łowiczu (zestaw twarogów łowickich), OSM w Siedlcach (twaróg tłusty), LACPOL (twaróg maślankowy), Mlekovitę (zestaw serków wiejskich), SM JANA w Środzie Wielkopolskiej( zestaw twarogów solankowych z przyprawami).
Nagrodą publiczności – Serowy Król- wyróżniono: OSM w Grodzisku Mazowieckim (Mozzarella Wędzona), OSM w Kosowie Lackim (Jubilat Wędzony), OSM w Łowiczu (Gouda i Edamski), OSM w Sierpcu (Królewski i Królewski light), OSM w Skierniewicach (zestaw serów Mozzarella w zalewie), OSM we Włoszczowie (Czarna Perła), LACPOL (Tylżycki), POLMLEK (zestawy serów konfekcjonowanych dojrzewających i Warmia), SERTOP ( Złoty Ementaler), LAZUR zestaw serów topionych Lazur), Mlekovita (Ser Księżan OLD0), SM w Rykach ( Ser Hit z Ryk Wędzony).
Nagrodą publiczności Twarogowy Król wyróżniono: OSM w Garwolinie( tłusty Klimek i zestaw serków homogenizowanych smakowych), OSM w Łowiczu ( zestaw twarogów łowickich0, OSM w Siedlcach ( zestaw twarogów Klimek), LACPOL (serek śmietankowy PACYNKA- HULA KRASULA), MLEKOVITA (zestaw produktów DELISER – ser twarogowy topiony – naturalny, ser twarogowy – szczypiorek z cebulą, ser twarogowy topiony z żurawiną oraz ser twarogowy topiony z kolorowym pieprzem), SM JANA ( twaróg solankowy wędzony).
Adresy specjalne Festiwalu Serów i Twarogów otrzymały firmy: ALFA-LAVAL Poland Sp. z o.o., CHR. HANSEN Poland Sp. z o.o. , CSK food enirichment Poland Sp. Z o.o. , OBRAM Sp. z o.o, DIVERSEY Polska Sp. z o.o. / SEALEED AIR Polska Sp. z o.o., TREPKO Sp. z o.o.
Nagrodę Rektora UWM otrzymała ją firma OBRAM z Olsztyna za nowatorskie i kompleksowe opracowanie linii technologicznych do produkcji serów i twarogów.
Puchar Prezydenta Miasta Olsztyna otrzymała Spółdzielnia Mleczarskiej MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za innowacyjność i najwyższą jakość serów i twarogów.
Puchar Dziekana Wydziału Nauki o Żywności UWM otrzymała grupa POLMLEK za innowacyjność produktów mleczarskich.
Organizatorom gratulujemy pożytecznej i udanej imprezy, a laureatom honorów i nagród.
Bolesław Pilarek