FESTIWAL SERÓW i TWAROGÓW POLSKIEGO MLECZARSTWA W OLSZTYNIE

W Olsztynie na terenach Hotelu „OMEGA” odbył się pod patronatem senatora RP i rektora UWM prof. dr hab. Ryszarda Góreckiego oraz prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza pierwszy festiwal serów, którego głównym organizatorem była kierowana przez prof. dr. hab. Bogusława Staniewskiego Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Współorganizatorami byli: CSK Food Enrichment Poland Sp. z o.o., DIVERSEY Polska Sp. z o.o., – OBRAM Sp. z o.o., SEALED AIR POLSKA Sp. z o.o. i TREPKO Sp. z o.o. Partnerem imprezy był także Miejski Ośrodek Kultury w Olsztynie. Festiwal współfinansowany był z Funduszu Promocji Mleka.

W festiwalu, ze swoimi produktami, wystąpiły spółdzielnie mleczarskie z: Grodziska Mazowieckiego, Łowicza, Międzyborza, Ozorkowa, Piątnicy, Siedlec, Rypina, Ryk, Wielunia, „Jana” w Środzie Wielkopolskiej, „Spolmlek” z Radzynia Podlaskiego, „Lazur” z Nowych Skalmierzyc, „Mlekovita” z Wysokiego Mazowieckiego, spółki: „Agro-Danamis” z Bukowca-Wyszyn, „Lacpol” z Warszawy i „Sertop” z Tych. Ponadto prezentowały się przedsiębiorstwa pracujące na rzecz przemysłu mleczarskiego: „CSK food enrichmend”, „Diversey”, „Obram”, „Sealedair Polska”i „Trepko”.

Organizatorzy pomyśleli o stoisku eksperta, który odpowiadał na pytania dotyczące np. wyboru dobrego sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej produktów mleczarskich, itd. Zorganizowali uliczkę młodych seromaniaków, czyli animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), prowadzone przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Dzieci aktywnie uczestniczyły w mini pokazie technologiczno-laboratoryjnym, w którym badały mleko, poznawały metody produkcji sera i masło, zapoznawały się ze sprzętem i stosowanymi dodatkami technologicznymi. Studenci członkowie Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa WNoŻ zorganizowali także degustację pod hasłem ser, masło i chleb.

Odbyła się wystawa fotograficzna pod wezwaniem laboratorium sera i twarogu oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.

Wystawcy przygotowali nie tylko pokaz, ale także degustację różnorodnych potraw przygotowanych na bazie serów i twarogów przez kucharzy między innymi Restauracji Lazur Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR w Nowych Skalmierzycach oraz kucharzy reprezentujących Spółdzielnię Mleczarską MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem i innych zakładów mleczarskich.

Tytuł HIT SEROWY przyznano Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za zestaw serów typu szwajcarskiego EMENTALER, SOKÓŁ, MAZDAMER, SZLACHECKI oraz SERTOP Sp. z o. o.w Tychach za zestaw Serów topionych dla dzieci OSCAR.

Nagrodę publiczności, czyli Tytuł SEROWEGO KRÓLA w kategorii serów topionych otrzymała firma SERTOP Sp. z o.o. w Tychach za ser topiony Złoty Ementaler. Tytuł SEROWEGO KRÓLA w kategorii sery parzone przyznano Spółdzielni Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem za Zakopiańskie specjały.

Tytuł TWAROGOWEGO KRÓLA przyznano Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za zestaw twarogów Klimek.

Przy okazji warto przypomnieć, że Olsztyn jest kolebką serowarstwa. Tu bowiem w kortowskiej uczelni (najpierw WSR, później ART., a obecnie UWM) wykształcono ponad 80% kadr pracujących w mleczarstwie. Tu kortowscy naukowcy opracowali receptury połowy serów twardych i większości twarogów znajdujących się na polskim handlu. To w Olsztynie i Barczewie pracuje kilka znanych na świecie firm produkujących światowej klasy aparaturę dla przemysłu mleczarskiego.

B. Pilarek

Nagrodą publiczności - Serowy Król zostały wyróż­nione firmy:


1. AGRO-Danmis Gramowscy Sp.J. Bukowiec-Wyszyny w kategorii serów kozich za Ser Kozi Twardy.

2. OSM w Grodzisku Mazowieckim w kategorii serów niedojrzewających typu włoskiego za Ser Mozzarella Mini.

3. OSM w Łowiczu w kategorii serów nalewanych za ser Havarti i Tylżycki.

4. OSM w Ozorkowie w kategorii serów dojrzewających za sery: Sarmacki, Jaśniepański i Magnacki.

5. PHZ SM LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie w kategorii serów greckich długo dojrzewających za ser Kefalotiri.

6. PHZ SM LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie w kategorii serów dojrzewających za ser Gouda.

7. SERTOP w Tychach w kategorii serów topionych za ser topiony Zloty Ementaler.

8. SM SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim w katego­rii serów długo dojrzewających pow. 3 m-cy za sery Bursztyn i Szafir.

9. SM SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim w kategorii serów dojrzewających Nowość za ser Gouda z ziołami i pomidorami.

10. SM LAZUR w Nowych Skalmierzycach w kategorii serów pleśniowych z przerostem za zestaw serów La­zur (Złocisty, Srebrzysty, Błękitny, Turkusowy).

11. SM MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem w kategorii sery parzone za Zakopiańskie Specjały

12. SM w Rykach w kategorii ser wędzony typu holendersko-szwajcarskiego za ser Ramzes.

13. SM w Rykach w kategorii ser typu holendersko-szwajcarskiego za ser Edam Rycki.


Nagrodą publiczności - Twarogowy Król zostały wyróżnione:


1. OSM w Łowiczu w kategorii twarogów produkowanych z zastosowaniem nowoczesnych technik za zestaw twarogów Łowickich.

2. OSM w Międzyborzu w kategorii twarogów produkowanych metodą tradycyjną za ser twarogowy półtłusty.

3. OSM w Piątnicy w kategorii twarogów produkowanych z zastosowaniem nowoczesnych technik za zestaw serków – Twój Smak Puszysty.

4. OSM w Siedlcach w kategorii serków twarogowych homogenizowanych produkowanych metodą wirówkową za zestaw serków homogenizowanych.

5. SDM w Wieluniu w kategorii twarogów produkowanych metodą ultrafiltracji za twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony.

6. SM MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem w kategorii twarogów produkowanych z zastosowaniem nowoczesnych technik za zestaw twarogów – Klinek.

7. ŚSM JANA w Środzie Wlkp. w kategorii twarogów wędzonych za twaróg solankowy wędzony.


Wyróżnienie w kategorii Hit Serowy – nagroda Rek­tora UWM, otrzymali:


1. SM MŁEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za zestaw serów typu szwajcarskiego Ementaler, Sokół, Mazdamer, Szlachecki.

2. OSM w Grodzisku Mazowieckim za ser Mozarella wędzona.

3. AGRO-DANMIS Gramowscy Sp. J. Bukowiec-Wyszyny za ser sałatkowy Festkoz z mleka koziego.

4. SM w Rykach za ser wędzony typu szwajcarsko-holenderskiego Ramzes.

5. SM LAZUR w Nowych Skalmierzycach za zestaw se­rów Lazur (Błękitny, Turkusowy, Złocisty, Srebrzysty).

6. SM SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim za markę se­rów dojrzewających Serenada.

7. SERTOP w Tychach za zestaw serów topionych Oscar dla dzieci.

8. PHZ SM LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie za ser Sta­ropolski.


Wyróżnienie w kategorii Hit Twarogowy otrzymali:


1. OSM w Piątnicy za zestaw serków wiejskich.

2. OSM w Ozorkowie za serki OZO deserowe.

3. OSM w Międzyborzu za twaróg produkowany meto­dą tradycyjną.

4. OSM w Łowiczu za zestaw twarogów Łowickich.

5. SDM w Wieluniu za twarożek kanapkowo-sernikowy MÓJ ULUBIONY.

6. OSM w Siedlcach za twaróg Tradycyjny.

7. ŚSM JANA w Środzie Wlkp. za zestaw twarogów wę­dzonych.


Wyróżnienie – Puchar Dziekana Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsz­tynie za urządzenie CHEESEFORMER do bezformowej produkcji twarogów otrzymała firma OBRAM Sp. z o.o. z Olsztyna


Komentarze nie są dozwolone.