W Olsztynie na terenach Hotelu „OMEGA” odbył się pod patronatem senatora RP i rektora UWM prof. dr hab. Ryszarda Góreckiego oraz prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza pierwszy festiwal serów, którego głównym organizatorem była kierowana przez prof. dr. hab. Bogusława Staniewskiego Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Współorganizatorami byli: CSK Food Enrichment Poland Sp. z o.o., DIVERSEY Polska Sp. z o.o., – OBRAM Sp. z o.o., SEALED AIR POLSKA Sp. z o.o. i TREPKO Sp. z o.o. Partnerem imprezy był także Miejski Ośrodek Kultury w Olsztynie. Festiwal współfinansowany był z Funduszu Promocji Mleka.
W festiwalu, ze swoimi produktami, wystąpiły spółdzielnie mleczarskie z: Grodziska Mazowieckiego, Łowicza, Międzyborza, Ozorkowa, Piątnicy, Siedlec, Rypina, Ryk, Wielunia, „Jana” w Środzie Wielkopolskiej, „Spolmlek” z Radzynia Podlaskiego, „Lazur” z Nowych Skalmierzyc, „Mlekovita” z Wysokiego Mazowieckiego, spółki: „Agro-Danamis” z Bukowca-Wyszyn, „Lacpol” z Warszawy i „Sertop” z Tych. Ponadto prezentowały się przedsiębiorstwa pracujące na rzecz przemysłu mleczarskiego: „CSK food enrichmend”, „Diversey”, „Obram”, „Sealedair Polska”i „Trepko”.
Organizatorzy pomyśleli o stoisku eksperta, który odpowiadał na pytania dotyczące np. wyboru dobrego sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej produktów mleczarskich, itd. Zorganizowali uliczkę młodych seromaniaków, czyli animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), prowadzone przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Dzieci aktywnie uczestniczyły w mini pokazie technologiczno-laboratoryjnym, w którym badały mleko, poznawały metody produkcji sera i masło, zapoznawały się ze sprzętem i stosowanymi dodatkami technologicznymi. Studenci członkowie Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa WNoŻ zorganizowali także degustację pod hasłem ser, masło i chleb.
Odbyła się wystawa fotograficzna pod wezwaniem laboratorium sera i twarogu oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.
Wystawcy przygotowali nie tylko pokaz, ale także degustację różnorodnych potraw przygotowanych na bazie serów i twarogów przez kucharzy między innymi Restauracji Lazur Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR w Nowych Skalmierzycach oraz kucharzy reprezentujących Spółdzielnię Mleczarską MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem i innych zakładów mleczarskich.
Tytuł HIT SEROWY przyznano Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za zestaw serów typu szwajcarskiego EMENTALER, SOKÓŁ, MAZDAMER, SZLACHECKI oraz SERTOP Sp. z o. o.w Tychach za zestaw Serów topionych dla dzieci OSCAR.
Nagrodę publiczności, czyli Tytuł SEROWEGO KRÓLA w kategorii serów topionych otrzymała firma SERTOP Sp. z o.o. w Tychach za ser topiony Złoty Ementaler. Tytuł SEROWEGO KRÓLA w kategorii sery parzone przyznano Spółdzielni Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem za Zakopiańskie specjały.
Tytuł TWAROGOWEGO KRÓLA przyznano Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za zestaw twarogów Klimek.
Przy okazji warto przypomnieć, że Olsztyn jest kolebką serowarstwa. Tu bowiem w kortowskiej uczelni (najpierw WSR, później ART., a obecnie UWM) wykształcono ponad 80% kadr pracujących w mleczarstwie. Tu kortowscy naukowcy opracowali receptury połowy serów twardych i większości twarogów znajdujących się na polskim handlu. To w Olsztynie i Barczewie pracuje kilka znanych na świecie firm produkujących światowej klasy aparaturę dla przemysłu mleczarskiego.
B. Pilarek
Nagrodą publiczności - Serowy Król zostały wyróżnione firmy:
1. AGRO-Danmis Gramowscy Sp.J. Bukowiec-Wyszyny w kategorii serów kozich za Ser Kozi Twardy.
2. OSM w Grodzisku Mazowieckim w kategorii serów niedojrzewających typu włoskiego za Ser Mozzarella Mini.
3. OSM w Łowiczu w kategorii serów nalewanych za ser Havarti i Tylżycki.
4. OSM w Ozorkowie w kategorii serów dojrzewających za sery: Sarmacki, Jaśniepański i Magnacki.
5. PHZ SM LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie w kategorii serów greckich długo dojrzewających za ser Kefalotiri.
6. PHZ SM LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie w kategorii serów dojrzewających za ser Gouda.
7. SERTOP w Tychach w kategorii serów topionych za ser topiony Zloty Ementaler.
8. SM SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim w kategorii serów długo dojrzewających pow. 3 m-cy za sery Bursztyn i Szafir.
9. SM SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim w kategorii serów dojrzewających Nowość za ser Gouda z ziołami i pomidorami.
10. SM LAZUR w Nowych Skalmierzycach w kategorii serów pleśniowych z przerostem za zestaw serów Lazur (Złocisty, Srebrzysty, Błękitny, Turkusowy).
11. SM MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem w kategorii sery parzone za Zakopiańskie Specjały
12. SM w Rykach w kategorii ser wędzony typu holendersko-szwajcarskiego za ser Ramzes.
13. SM w Rykach w kategorii ser typu holendersko-szwajcarskiego za ser Edam Rycki.
Nagrodą publiczności - Twarogowy Król zostały wyróżnione:
1. OSM w Łowiczu w kategorii twarogów produkowanych z zastosowaniem nowoczesnych technik za zestaw twarogów Łowickich.
2. OSM w Międzyborzu w kategorii twarogów produkowanych metodą tradycyjną za ser twarogowy półtłusty.
3. OSM w Piątnicy w kategorii twarogów produkowanych z zastosowaniem nowoczesnych technik za zestaw serków – Twój Smak Puszysty.
4. OSM w Siedlcach w kategorii serków twarogowych homogenizowanych produkowanych metodą wirówkową za zestaw serków homogenizowanych.
5. SDM w Wieluniu w kategorii twarogów produkowanych metodą ultrafiltracji za twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony.
6. SM MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem w kategorii twarogów produkowanych z zastosowaniem nowoczesnych technik za zestaw twarogów – Klinek.
7. ŚSM JANA w Środzie Wlkp. w kategorii twarogów wędzonych za twaróg solankowy wędzony.
Wyróżnienie w kategorii Hit Serowy – nagroda Rektora UWM, otrzymali:
1. SM MŁEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za zestaw serów typu szwajcarskiego Ementaler, Sokół, Mazdamer, Szlachecki.
2. OSM w Grodzisku Mazowieckim za ser Mozarella wędzona.
3. AGRO-DANMIS Gramowscy Sp. J. Bukowiec-Wyszyny za ser sałatkowy Festkoz z mleka koziego.
4. SM w Rykach za ser wędzony typu szwajcarsko-holenderskiego Ramzes.
5. SM LAZUR w Nowych Skalmierzycach za zestaw serów Lazur (Błękitny, Turkusowy, Złocisty, Srebrzysty).
6. SM SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim za markę serów dojrzewających Serenada.
7. SERTOP w Tychach za zestaw serów topionych Oscar dla dzieci.
8. PHZ SM LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie za ser Staropolski.
Wyróżnienie w kategorii Hit Twarogowy otrzymali:
1. OSM w Piątnicy za zestaw serków wiejskich.
2. OSM w Ozorkowie za serki OZO deserowe.
3. OSM w Międzyborzu za twaróg produkowany metodą tradycyjną.
4. OSM w Łowiczu za zestaw twarogów Łowickich.
5. SDM w Wieluniu za twarożek kanapkowo-sernikowy MÓJ ULUBIONY.
6. OSM w Siedlcach za twaróg Tradycyjny.
7. ŚSM JANA w Środzie Wlkp. za zestaw twarogów wędzonych.
Wyróżnienie – Puchar Dziekana Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za urządzenie CHEESEFORMER do bezformowej produkcji twarogów otrzymała firma OBRAM Sp. z o.o. z Olsztyna